Rashford reageert met indrukwekkend statement op walgelijke berichten

Reacties

Marcus Rashford heeft van zich laten horen, op bijzonder indrukwekkende wijze. De aanvaller werd zondagavond een van de Engelse schlemielen in de EK-finale en ontving vervolgens weerzinwekkende berichten, maar heeft gereageerd met een prachtig en krachtig statement.

Rashford reageert met indrukwekkend statement op walgelijke berichten
© Pro Shots
Italië
Italië
ns
1 - 1
Engeland
Engeland

Het was een dramatische zondagavond voor Rashford. In de EK-finale tegen Italië mocht hij kort voor het einde van de verlenging invallen, bij een 1-1 tussenstand. Dat stond het ook na de volle 120 minuten, waardoor een penaltyserie de beslissing moest brengen. Daarin was Rashford een van de drie Engelse spelers die vanaf de stip niet tot scoren kwam, net als Jadon Sancho en Bukayo Saka. Mede daardoor ging de Europese titel naar de Italianen, die een volgepakt Wembley gedesillusioneerd achterlieten.

Na afloop kregen de drie penaltymissers via social media walgelijke, racistische berichten binnen, iets waar de Engelse voetbalbond en aanvoerder Harry Kane eerder al zeer duidelijk over waren. Daarnaast werd er in Manchester een muurschildering van Rashford (gemaakt ter ere van al het goeds wat hij de laatste jaren heeft gedaan voor kinderen die in armoede leven) beklad. Het lijdend voorwerp heeft nu gereageerd.

'Ik weet niet eens waar ik moet beginnen', zo zegt de aanvaller van Manchester United op social media. 'Ik weet niet hoe ik kan uitdrukken hoe ik me nu voel. Ik heb een moeizaam seizoen gehad en ging de finale misschien in met wat minder zelfvertrouwen. Het missen van de penalty voelt alsof ik mijn teamgenoten heb laten zakken, het voelt alsof ik iederéén heb laten zakken. Ik kan bij wijze van spreken slapend strafschoppen benutten, dus waarom deze niet? Ik kan niet meer doen dan sorry zeggen...'

Nadat hij uitgebreid zijn teamgenoten bedankt en toespreekt, benoemt hij uiteraard ook de racistische uitingen. 'Ik ben opgegroeid in een sport waarin het normaal is dat ik dingen over mezelf lees. Of het nu gaat om mijn huidskleur, de plek waar ik ben opgegroeid of - zoals recentelijk - de zaken die ik buiten de lijnen doe. Kritiek op mijn prestaties kan ik hebben: mijn pingel was niet goed genoeg en moest erin. Maar ik zal me nooit of te nimmer verontschuldigen voor wie ik ben en waar ik vandaan kom.'

Hartverwarmend
Rashford vervolgt: 'Ik heb me nooit trotser gevoeld dan toen ik dat Engelse shirt aan mocht trekken in de finale, ten overstaan van mijn familie. Daar heb ik van gedroomd. De berichten die ik vandaag heb mogen ontvangen zijn overwegend hartverwarmend en positief, en de reactie in Withington (bij de eerder genoemde muur zijn steunbetuigingen geplaatst, red.) ontroerden me tot tranen toe. De community die me altijd in haar armen heeft gesloten, houdt me ook nu omhoog.'

Hij sluit af met een krachtige boodschap. 'Ik ben Marcus Rashford. Een 23-jarige, zwarte man uit Withington en Wytenshawe, in het zuiden van Manchester. Als ik niets anders meer zou hebben, kan ik altijd nog zeggen dat ik dát heb. Voor alle lieve berichten zeg ik 'bedankt'. Ik kom sterker terug. Wíj komen sterker terug.' Bij zijn bericht plaatst Rashford bovendien verschillende brieven die hij als ondersteuning kreeg, plus een foto van de manier waarop zijn supporters de bekladde muur weer verfraaien.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.