Rashford en schier onpasseerbare De Gea bezorgen Solskjaer stokoud record

Reacties

Manchester United heeft ook de eerste échte test onder manager Ole Gunnar Solskjaer doorstaan. De Noorse interim-trainer won na het ontslag van José Mourinho zijn eerste vijf duels, maar dat waren steevast wedstrijden waarin zijn ploeg op papier ook de favoriet was. Op bezoek in Wembley was dat zondag tegen Tottenham Hotspur  niet per se het geval, maar werd wél gewonnen. Dat betekende voor de Noor ook een fraai record.

Rashford en schier onpasseerbare De Gea bezorgen Solskjaer stokoud record
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur
0 - 1
Manchester United
Manchester United

In de Premier League had United onder Solskjaer door zeges op Cardiff City (1-5), Huddersfield Town (3-1), AFC Bournemouth (4-1) en Newcastle United (0-2) meer kleur op de wangen gekregen. Ook in de derde ronde van de strijd om de FA Cup zegevierde zijn ploeg, met 2-0 tegen Reading.

Op Wembley verkoos Solskjaer Jesse Lingard als valse spits boven Romelu Lukaku. De de laatste weken in bloedvorm verkerende Marcus Rashford kreeg een vrije rol vanaf rechts. In de beginfase hielden de ploegen elkaar behoorlijk in de tang. Spurs meldde zich aan het front met een kans voor Harry Winks (voorlangs) en United zette daar pogingen van Rashford en Anthony Martial tegenover.

In de 31ste minuut was het raak voor Harry Kane, die al snel de blijdschap zag verdwijnen omdat de goal werd afgekeurd vanwege buitenspel. Uit de herhaling bleek dat terecht. Juist toen de fans van Tottenham dachten hun versnapering in de rust te gaan halen zonder een goal gezien te hebben, sloeg United toe. Kieran Trippier verspeelde op zeer knullige en slordige wijze de bal aan Lingard. Paul Pogba, ook helemaal opgeleefd onder Solskjaer, pikte de bal op en stuurde Rashford met een sublieme bal op het doel van Hugo Lloris af. De afronding was vervolgens soeverein: 1-0 (foto boven). Voor Rashford was het al de vierde goal sinds de aanstelling van Solskjaer, die geen kans onbenut laat om de 21-jarige Engelsman de hemel in te prijzen.

Paul Pogba, van bankzitter onder Mourinho naar dirigent onder Solskjaer. Hij was onder de Noor bij acht goals betrokken (vier treffers en vier assists).
Paul Pogba, van bankzitter onder Mourinho naar dirigent onder Solskjaer. Hij was onder de Noor bij acht goals betrokken (vier treffers en vier assists).

Na rust zette Tottenham een en ander om en ontspon zich een boeiend duel waarin het tempo enorm hoog lag. Kansen waren er aan beide kanten genoeg, maar David De Gea en Lloris groeiden uit tot uitblinkers. Zo had De Gea op een schot van Kane en een kopbal van Dele Alli een fantastisch antwoord. Aan de andere kant hield Lloris zijn landgenoot Pogba diverse keren van scoren af.

Omdat De Gea ook twee keer oog-in-oog met Alli en bij een inzet van Toby Alderweireld als winnaar uit de strijd kwam, begon de tijd te dringen voor Tottenham. Aan counteren kwam United in de slotfase, met de inmiddels vanuit de spits opererende Rashford en later ingevallen Lukaku, niet meer. Dat was ook niet nodig omdat De Gea schier onpasseerbaar bleek en keer op keer zijn doel schoon hield. Het dreef onder anderen Kane, die de laatste grote kans kreeg, tot wanhoop.

Clubrecord
Door de zege is Solskjaer nu de houder van een eervol clubrecord. Nog nooit begon een manager van United met zes zeges op rij. Tot vandaag moest de Noor het record delen met de legendarische Matt Busby, die 73 jaar geleden in 1946 zijn eerste vijf wedstrijden in een zege omzette. Door de zege heeft United nu evenveel punten als nummer vijf Arsenal. Voor Tottenham is het verlies een flinke streep door de rekening. De achterstand op koploper is nu negen punten en Manchester City kan maandag uitlopen op de Londenaren.

Lees hier een uitgebreide tactische analyse van dit duel.

Premier League

Stand Premier League 2018/2019

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester City
38
32
2
4
95-23
+72
98
2
Liverpool
38
30
7
1
89-22
+67
97
3
Chelsea
38
21
9
8
63-39
+24
72
4
Tottenham Hotspur
38
23
2
13
67-39
+28
71
5
Arsenal
38
21
7
10
73-51
+22
70
6
Manchester United
38
19
9
10
65-54
+11
66
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

David De Gea kwam uit op elf reddingen. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.