Rapport Knüppe: bestuur FC Twente moet opstappen

Reacties

Bestuurders die tussen 2013 en juni 2015 indirect of direct betrokken waren bij de financiële misstanden van FC Twente, moeten hun functie bij de club neerleggen. Dat is een van de aanbevelingen uit het onafhankelijke onderzoek dat Ben Knüppe naar de onregelmatigheden bij FC Twente uitvoerde. Het gaat om Gerald van den Belt, Hennie ten Hag, Hein Trebbe en Joop de Winter. Aanvullend mogen Joop Munsterman en Aldo van der Laan in geen enkele functie bij FC Twente terugkeren.

Rapport Knüppe: bestuur FC Twente moet opstappen

Van den Belt is sinds een jaar financieel directeur bij FC Twente. Trebbe en De Winter hebben sinds  2012 zitting in de raad van commissarissen en oud-commissaris Ten Hag is bestuurslid van de Stichting FC Twente '65. Daarin zijn de aandelen van de profclub ondergebracht. De enige commissaris die kan aanblijven is Ton Heerts, die medio 2015 aantrad. De FNV-voorzitter zou door zijn collega's ontwetend zijn gehouden van diverse misstanden.

Knüppe deed de voorbije periode onderzoek naar de manier waarop FC Twente in de afgelopen jaren is bestuurd en toetste daarbij vooral of bestuurders hun bevoegdheden te buiten waren gegaan. Ook beoordeelde hij de kwaliteit van het toezicht door de raad van commissarissen.  Daartoe interviewde Knüppe tal van betrokkenen en spitte hij de hele administratie van de club door.

Doyen
De licentiecommissie dwong het diepgravende onderzoek af als een direct gevolg van de verborgen bijlage in het contract tussen FC Twente en Doyen Sports Group. Daaruit bleek eind vorig jaar dat de investeringsmaatschappij niet alleen meedeelde in de toekomstige transferopbrengsten van een zevental spelers, maar direct invloed kon uitoefenen op het technische beleid van de club. Dit zogenoemde Third Party Ownership is door de FIFA verboden.

De geheime sideletter waarin de afspraken met Doyen stonden vermeld, waren door FC Twente buiten de officiële documenten gehouden die bij de KNVB waren gedeponeerd. Toen die duistere praktijken eind vorig jaar aan het licht kwamen, trad voorzitter Aldo van der Laan direct terug. Samen met zijn voorganger Joop Munsterman was Van der Laan verantwoordelijk voor het wurgcontract met Doyen. Als eerste straf sloot de KNVB FC Twente voor de komende drie seizoenen uit van Europees voetbal en trok voorwaardelijk de proflicentie in.

Licentie
De geplaagde club kan de licentie alleen terugkrijgen als de aanbevelingen van Knüppe voor 1 mei onvoorwaardelijk worden overgenomen. Een daarvan is dat bestuursleden of commissarissen die zich schuldig hebben gemaakt aan onregelmatigheden, afstand moeten doen van hun huidige functie. Knüppe concludeert na zijn onderzoek dat FC Twente bestuurlijk niet altijd integer heeft gehandeld. Personen die vanaf 2013 tot eind 2015 een statutaire rol binnen de club hebben vervuld, zijn niet langer geloofwaardig en moeten vertrekken, concludeert hij.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.