Rampzalige transferwinter kan Napoli de kop kosten

Reacties

'Onze aanpak verdient een tien.' Hoewel Napoli concrete interesse toonde in vijf spelers, kon voorzitter Aurelio De Laurentiis deze winter geen enkele directe aanwinst verwelkomen. Dat wijt hij aan de gekste factoren die buiten de macht van de club liggen. Feit is wel dat de broodnodige versterking voor de tweede seizoenshelft uitbleef, waardoor de selectie schril blijft afsteken tegenover die van Juventus.

Rampzalige transferwinter kan Napoli de kop kosten

De selectie van de Serie A-koploper ontbeert namelijk kwaliteit in de breedte. Maurizio Sarri houdt dit seizoen star vast aan dezelfde namen. Hij vertrouwt alleen op spelers die zijn meticuleus ingestudeerde spelprincipes kunnen dromen. De trainer deed alleen noodgedwongen bij een aantal blessures aanpassingen. Sarri gebruikte zeven keer hetzelfde elftal in de competitie. Als linksachter Faouzi Ghoulam, een cruciale speler in het spel van Sarri, geen zware knieblessure had opgelopen, stond dat aantal nu op elf.

Het contrast met de enige overgebleven concurrent Juventus is groot. De kampioen heeft een luxe selectie, waardoor trainer Massimiliano Allegri zich het predicaat Koning Roulatie kan aanmeten. In 23 speelrondes stuurde hij 22 verschillende samenstellingen het veld in. Veelzeggend: zomeraankoop Federico Bernardeschi (40 miljoen euro) houdt vooral de bank warm, Napoli betaalde nooit zoveel voor een speler.

De tekortkoming wilde Napoli in januari grondig aanpakken. Maar dat verliep desastreus: de club kon uiteindelijk een kleine bingo-kaart vullen met redenen voor het afketsen van deals. Alleen Zinédine Machach, een weggestuurde reserve van Toulouse, werd binnengehaald. Nikola Maksimovic, de belangrijkste reserve centraal achterin, werd verhuurd aan Spartak Moskou omdat Sarri hem te weinig opstelde.

Het verhaal van Amin Younes is deels bekend. De Ajacied arriveerde in Napels en poseerde met een aantal fans en een clubsjaaltje om de nek. Maandag stond hij weer op het veld in Amsterdam, scorend voor de beloften tegen Helmond Sport. Vanwege privé-omstandigheden, waarover de Italiaanse pers hijgerig speculeert, ging zijn transfer niet door.

Amin Younes in Napels, toen alles nog in kannen en kruiken leek.
Amin Younes in Napels, toen alles nog in kannen en kruiken leek.

Napoli had genoeg alternatieven, maar ook eerste keuze Simone Verdi (Bologna), Barcelona-aanvaller Gerard Deulofeu en Matteo Politano (Sassuolo) kwamen niet. Vrijetrappenspecialist Verdi is de onbetwiste held van Bologna en wilde geen tweede viool spelen achter de publiekslieveling en vedette van Napoli: Lorenzo Insigne. Deulofeu was lange tijd een doelwit, maar Sarri liet weten hem toch niet op te stellen, waarna de Spanjaard op de slotdag koos voor een avontuur in de Premier League, bij Watford.

De club klopte daarom op Deadline Day in allerijl aan bij Politano en Sassuolo, met een bod van liefst 29 miljoen euro. De middenmoter, die haar sterkste spelers vaak doorsluist naar Juventus, ging akkoord, maar stuurde vijf minuten voor de deadline de verkeerde papieren zonder handtekening naar Napoli.

Maar het hoogtepunt, of dieptepunt, van de transfertragedie was het fiasco rondom Davy Klaassen. Niets leek een tijdelijke samenwerking met de oud-Ajacied in de weg staan. Doordat Napoli per se zijn portretrechten wilde verwerven - en dat niet lukte - blijft Klaassen verpieteren op de bank in Liverpool.

Na voorgaande mislukkingen bestaat het doemscenario voor Napoli uit meerdere zware blessures voor belangrijke krachten. Die kan de ploeg nauwelijks opvangen. Sarri schrok zich afgelopen zondag al een hoedje toen spits Dries Mertens hinkend het veld verliet. De zorgen maakten snel plaats voor opluchting na de diagnose van een lichte enkelblessure, waardoor de spits alweer bij de selectie zit voor het lastige duel met Lazio van zaterdag. Want de spelers die in de winter trouw bleven en de Napelse machine draaiende houden, moeten Sarri de Scudetto brengen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.