Qatar ziet WK met 48 landen zitten en komt met voorstel

Reacties

Qatar staat ervoor open om in 2022 een WK met 48 landen te organiseren. De FIFA stelde een beslissing hierover onlangs uit, maar de gastheer zelf ziet geen beren op de weg.

Qatar ziet WK met 48 landen zitten en komt met voorstel

De FIFA kondigde in januari 2017 aan dat de WK's vanaf 2026 niet meer 32, maar 48 deelnemers zullen tellen. Preses Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond is er geen tegenstander van om die uitbreiding meteen al door te voeren, maar alles staat of valt met de instemming van Qatar, dat zich immers kandideerde voor een toernooi met 32 teams.

'Het is haalbaar, we moeten alleen nog uitzoeken hoe', vertelt Nasser Al Khater namens de WK 2022-organisatie aan AP. 'Als we het format zien zitten, kunnen we zelfs een formidabele editie organiseren.'

Al Khater is er een voorstander van om 32 teams eerst een play-offronde af te laten werken. De zestien winnaars hiervan worden dan toegevoegd aan de zestien landen die zich op basis van een bepaald criterium al gekwalificeerd hebben voor de poulefase. 'Zo'n sudden death-ronde is een idee, een ronde voordat de andere teams arriveren.'

De FIFA zelf ziet zo'n play-offronde niet zitten, het was een van de formats die begin 2017 werd afgeschoten rond de besprekingen over de 48 landen-variant. Vanaf 2026 zullen er zestien poules van elk drie landen worden geformeerd, zodat elk team minimaal twee duels speelt. De toptwee van elke groep stroomt door naar de knock-outfase.

Volgende week zondag bezoekt de emir van Qatar de WK-finale in Moskou en de verwachting is dat er dan knopen worden doorgehakt. De 22ste editie van de eindronde wordt tussen 21 november en 18 december 2022 gespeeld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.