Puntenmachine PSV op recordschema, de 'rode reeks' van Ajax-opponenten

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Woensdag is het letterlijk en figuurlijk bal met liefst zes wedstrijden, waaronder die van PSV en Ajax.

Puntenmachine PSV op recordschema, de 'rode reeks' van Ajax-opponenten

FC Twente - AZ


Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Siemen Mulder
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Twente:3 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels AZ:8 punten

Actueel

• FC Twente zit nog altijd diep in de problemen; na 21 speelrondes houden de Tukkers alleen NAC Breda, Roda JC Kerkrade en Sparta Rotterdam onder zich. De verschillen zijn ook nog eens klein. Opponent AZ staat knap derde, al verzuimde het afgelopen weekeinde verder weg te lopen bij Feyenoord met de 2-2 tegen Roda JC Kerkrade.

• Dit duel is ook een soort generale repetitie voor de halve finale in het KNVB-bekertoernooi. Dan, op 28 februari, geniet AZ het thuisvoordeel.

• FC Twente leed zaterdag op bezoek bij SC Heerenveen alweer zijn dertiende nederlaag van deze competitie, net zoveel als in het volledige voorbije seizoen.

FC Twente leed zaterdag een nederlaag bij SC Heerenveen.

• Sinds de aanstelling van Gertjan Verbeek op 29 oktober veroverde FC Twente zeven punten in de Eredivisie, minder dan elke andere ploeg.

FC Twente wacht al zes Eredivisie-thuisduels op een overwinning. Het negatieve clubrecord staat op zeven achtereenvolgende thuiswedstrijden zonder triomf en dateert uit de periode 1966-1967.

Alireza Jahanbakhsh kan zijn honderdste wedstrijd in de Eredivisie afwerken. In dienst van NEC en AZ was de vleugelflitser tot nu toe goed voor 26 treffers en 24 assists.

AZ slaagde er niet in zich te ontdoen van Roda JC Kerkrade.

Historie

In 22 van de vorige 38 Eredivisie-thuiswedstrijden tegen AZ trok FC Twente aan het langste eind. De Alkmaarders kwamen tot negen driepunters en zeven ontmoetingen leverden geen winnaar op.

• In het seizoen 1982/83 haalde AZ '67 met liefst 0-6 uit tegen FC Twente. Met een hattrick was Rick Talan die dag op dreef.

De laatste vijf Eredivisie-edities van FC Twente - AZ:


SeizoenUitslag
2012/133-0
2013/142-1
2014/150-2
2015/162-2
2016/171-2

PSV - Excelsior


Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Allard Lindhout
Laatste 5 Eredivisie-duels PSV:15 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Excelsior:8 punten

Actueel

• Met achttien zeges in 21 speelrondes presteert PSV uitmuntend. De Eindhovenaren verdedigen in de laatste dertien duels een voorsprong van zeven punten op Ajax. Tegenstander Excelsior bivakkeert al maanden in de middenmoot en zal zich normaal gesproken handhaven als een gigantische inzinking uitblijft.

• Als PSV het huidige puntenmoyenne vasthoudt, finisht het op 89 punten. Daarmee zouden de Eindhovenaren het Eredivisie-record van Ajax uit 1998 evenaren.

Na 21 competitieduels bezette Excelsior de elfde plaats. Alleen in 1979/80 en 1982/83 (beide keren negende) stonden de Kralingers er nóg beter voor in dit stadium van de competitie.

Mede dankzij drie goals van Luuk de Jong zette PSV zaterdag PEC Zwolle opzij.

• PSV zegevierde in zijn laatste 21 Eredivisie-thuiswedstrijden, hetgeen een evenaring van de reeks uit de periode 1986-1987 is. De huidige generatie kan het record uit de periode 1986-1987 woensdagavond scherper stellen.

Zoet kritisch op PSV: 'Het moet echt beter'

• Sinds zijn eerste Eredivisie-doelpunt van dit seizoen, op 5 november, liet Luuk de Jong acht Eredivisie-goals aantekenen. Geen speler maakte er meer in die periode.

Mauro Júnior klopt op de deur bij PSV: 'Zo'n speler ontbeert de ploeg'

Excelsior trof in zijn laatste vijftien uitwedstrijden in Eredivisie-verband altijd doel. Dat is met afstand een clubrecord. De oude recordreeks dateerde uit begin jaren tachtig (negen uitduels achtereen minimaal één treffer).

Excelsior deelde zondag de punten met FC Utrecht.

Historie

• Zestien van de vorige twintig edities van dit duel eindigden in een zege voor thuisploeg PSV. Drie remises rolden er uit de bus en Excelsior kraaide eenmaal victorie.

Die ene overwinning van Excelsior stamt uit het seizoen 1971/72. Voor eigen publiek wonnen de Kralingers op 27 mei 1985 voor het laatst van PSV.

De laatste vijf Eredivisie-edities van PSV - Excelsior:


SeizoenUitslag
2010/114-2
2011/126-1
2014/153-0
2015/161-1
2016/172-0

FC Utrecht - Sparta Rotterdam


Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Dennis Higler
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Utrecht:4 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Sparta Rotterdam:3 punten

Actueel

• Na de uitwedstrijd bij Excelsior wacht FC Utrecht woensdag opnieuw een duel met een Rotterdamse opponent; deze keer is Sparta Rotterdam voor eigen publiek de tegenstander. De Kasteelheren staan nog altijd laatste, maar het vertrouwen zal in elk geval zijn toegenomen na de 1-0 overwinning op Willem II.

FC Utrecht speelde zijn laatste vier Eredivisie-duels gelijk, toevallig ook de eerste vier wedstrijden sinds de promotie van Jean-Paul de Jong tot hoofdtrainer. Het clubrecord staat op zes achtereenvolgende remises en dateert uit 2011.

Deze Eredivisie-jaargang zette Sparta Rotterdam al dertig spelers in, één meer dan in het volledige seizoen 2016/17 en het hoogste aantal sinds 2001/02 (destijds 31).

Sparta Rotterdam boekte zondag een broodnodige zege op Willem II.

Voor Willem Janssen lonkt een fraaie mijlpaal. De aanvoerder van FC Utrecht gaat op voor zijn driehonderdste Eredivisie-wedstrijd.

Sparta Rotterdam leed in zijn laatste vier uitwedstrijden een nederlaag. De laatste keer dat De Kasteelheren zo'n serie neerzetten, was in het seizoen 2009/10, de jaargang van de degradatie naar de Jupiler League.

Maakt Fred Friday een einde aan zijn uitvloek? De aanvaller, die door Sparta Rotterdam wordt gehuurd van AZ, trof nog geen enkele keer doel in een uitwedstrijd.

Historie

• Al 38 keer eerder fungeerde FC Utrecht als gastheer van Sparta Rotterdam in Eredivisie-verband. De thuisploeg veroverde zeventien keer de volle buit, moest vijftien keer genoegen nemen met een remise en leed zes keer een nederlaag.

Van de laatste 25 thuisduels met Sparta Rotterdam verloor FC Utrecht er maar één. Op 23 februari 1997 werd het 0-1. Bij de Domstedelingen stond Jean-Paul de Jong destijds in de basis.

De laatste vijf Eredivisie-edities van FC Utrecht - Sparta Rotterdam:


SeizoenUitslag
2006/072-2
2007/087-1
2008/093-3
2009/102-0
2016/172-0

NAC Breda - Heracles Almelo


Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Kevin Blom
Laatste 5 Eredivisie-duels NAC Breda:3 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Heracles Almelo:3 punten

Actueel

• NAC Breda is er tijdens de eerste weken na de winterstop niet in geslaagd de degradatiezone te verlaten. Met slechts zestien punten uit 21 duels is het alarmfase één bij de promovendus. Heracles bezet een plekje in de onderkant van de middenmoot.

• In de eerste 21 speelrondes trof NAC Breda met slechts 10,7 procent van de schoten doel, waarmee de ploeg het minst efficiënt was, op Sparta Rotterdam na.

• Opmerkelijk: hoewel Heracles Almelo bij lange na niet laatste staat, kreeg het tot nu toe wel de meeste schoten tegen.

NAC Breda ging zondag onderuit op bezoek bij Ajax.

• NAC Breda-trainer Stijn Vreven gaf dit seizoen 7.896 minuten aan spelers onder de 21 jaar. Alleen bij Ajax (9.408 minuten) ligt dit cijfer hoger.

• De laatste uitzege van Heracles Almelo dateert alweer van 22 april 2017, toen werd gewonnen bij PEC Zwolle. Van alle huidige Eredivisie-teams wachten de Heraclieden het langst op een zege buitenshuis.

Deze Eredivisie-jaargang liet Reuven Niemeijer al acht doelpunten aantekenen; de laatste middenvelder van Heracles Almelo die er in één jaargang méér maakte, was Willie Overtoom in 2011/12 (negen goals).

Heracles Almelo kwam zaterdag tot een remise tegen ADO Den Haag.

Historie

• Van de vorige dertien edities van NAC Breda - Heracles Almelo werden er vijf gewonnen door de thuisploeg. Vijf ontmoetingen leverden geen winnaar op en driemaal gingen alle punten naar de bezoekers.

De laatste editie van dit duel vond plaats op 25 april 2015. Door de 1-3 overwinning die Heracles Almelo toen boekte, was het vrijwel zeker dat NAC Breda deelname aan de play-offs niet meer kon ontlopen. De Brabanders zouden degraderen.

De laatste vijf Eredivisie-edities van NAC Breda - Heracles Almelo:


SeizoenUitslag
2010/111-2
2011/121-2
2012/131-1
2013/142-1
2014/151-3

Roda JC Kerkrade - Ajax


Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Bas Nijhuis
Laatste 5 Eredivisie-duels Roda JC Kerkrade:5 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Ajax:13 punten

Actueel

• Hoewel Roda JC Kerkrade nog altijd zeventiende staat, kent de prestatiecurve van de Limburgers een stijgende lijn. Opponent Ajax moet in de jacht op de eerste landstitel sinds 2014 een achterstand van zeven punten wegwerken op PSV.

• De laatste vier keer dat Jorn Vancamp in de basis startte, was hij bij drie van de vijf Roda JC Kerkrade-doelpunten rechtstreeks betrokken (twee goals en één assist).

• 2018 is nog jong, maar nu al kregen tegenstanders van Ajax drie rode kaarten - inclusief FC Utrecht-aanvaller Lukas Görtler vanaf de bank. Net zoveel als in 2017.

VI praat na: de arrogantie van Ziyech en de fout van Van Bronckhorst

• Roda JC Kerkrade-aanvaller Maecky Ngombo fungeerde in zijn Eredivisie-loopbaan twintig keer als invaller zonder dat hij ooit een basisplaats had. Geen enkele speler werkte meer Eredivisie-duels af zonder ook maar één basisplek.

• David Neres, die zondag zo belangrijk was tegen NAC Breda, kan de elfde Braziliaan worden met minimaal tien goals in een Eredivisie-seizoen. De laatste die dat voor elkaar kreeg was Lucas Piazón in de jaargang 2013/14.

'Gebrek aan weerstand brengt nonchalance omhoog bij Ziyech'

• Roda JC Kerkrade kan de negende Eredivisie-club worden waartegen Ajax minimaal tweehonderd keer tot scoren komt. Momenteel staat de teller op 198 goals.

Historie

• Roda JC Kerkrade speelde in Eredivisie-verband 43 keer eerder in eigen huis tegen Ajax en kwam acht keer als winnaar uit de strijd. Ajax realiseerde achttien overwinningen en zeventien edities leverden geen winnaar op.

• In het seizoen 1994/95 sleepte Roda JC Kerkrade twee keer een punt in de wacht tegen Ajax. De Amsterdammers wonnen dat seizoen van elke club waartegen het speelde, behalve van Roda JC en Casino Salzburg, in de Champions League.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Roda JC Kerkrade - Ajax:


SeizoenUitslag
2011/120-4
2012/131-2
2013/141-2
2015/162-2
2016/170-2

Willem II - VVV-Venlo


Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Ed Janssen
Laatste 5 Eredivisie-duels Willem II:1 punt
Laatste 5 Eredivisie-duels VVV-Venlo:13 punten

Actueel

• Als gevolg van de nederlaag bij Sparta Rotterdam is Willem II in serieus degradatiegevaar gekomen. De Tilburgers vingen deze midweekse speelronde aan met een voorsprong van slechts één punt op de zeventiende plaats. Bij middenmoter VVV-Venlo zal de sfeer veel beter zijn na de 1-0 zege op Feyenoord.

In veel klassementen draait Willem II mee in de onderste regionen, maar in het topschuttersklassement worden De Tricolores bovenin vertegenwoordigd door Fran Sol (negen goals) en Bartholomew Ogbeche (acht treffers).

Dit Eredivisie-seizoen hield VVV-Venlo al zes keer de nul, het hoogste aantal clean sheets voor de Limburgers sinds 2009/10 (eveneens zes wedstrijden zonder tegentreffer).

VVV-Venlo stuntte zondag door Feyenoord met 1-0 te verslaan.

• Met 29 punten uit 21 wedstrijden is VVV-Venlo de een na beste promovendus sinds de eeuwwisseling. Alleen het NEC van het seizoen 2015/16 (34 punten) stond er beter voor in deze fase van de competitie.

De Limburgers zijn inmiddels al tien Eredivisie-duels op natuurgras ongeslagen. Wel speelde VVV-Venlo liefst zeven keer gelijk in die reeks.

• Willem II hield dit Eredivisie-seizoen nog geen enkele keer de nul in een thuiswedstrijd. Voorafgaand aan deze speelronde gold dit verder alleen voor NAC Breda.

Historie

• De onderlinge balans is in evenwicht met zes thuiszeges, één gelijkspel en zes overwinningen voor de bezoekers. Willem II maakte vijf doelpunten meer: 27 om 22.

• Vier van die treffers maakte VVV-Venlo in de editie van 2010/11. Willem II-aanvoerder Arjan Swinkels kreeg in die wedstrijd (die in 1-4 eindigde) een rode kaart. De wedstrijd werd twintig minuten voor tijd kort stilgelegd na aanhoudende spreekkoren van de ontevreden supporters aan het adres van arbiter Kevin Blom.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Willem II - VVV-Venlo:


SeizoenUitslag
1993/943-0
2007/081-2
2009/102-1
2010/111-4
2012/131-0

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.