Pukki Party in Helsinki: Finland pakt eerste EK-ticket ooit

Reacties

Finland heeft zich voor het eerst in de historie geplaatst voor een eindronde. De Finnen maakten het kwalificatiekarwei in eigen huis af tegen Liechtenstein waardoor deelname aan het EK 2020 een feit is.

Pukki Party in Helsinki: Finland pakt eerste EK-ticket ooit
© Pro Shots
Finland
Finland
3 - 0
Liechtenstein
Liechtenstein

Met nog twee wedstrijden te gaan en vijf punten voorsprong op Armenië en Bosnië & Herzegovina kon het toch niet meer mis voor Finland. Iets wat de Finnen nog nooit lukte, was vrijdagavond voor het oprapen in de thuiswedstrijd tegen Liechtenstein: plaatsing voor een eindronde. En het ging ook niet meer mis, zo was eigenlijk al na 21 minuten bekend. Jasse Tuominen opende toen namelijk al de score tegen Liechtenstein, dat pas twee punten pakten in de vorige acht kwalificatiewedstrijden. 

Hoewel Finland meer is dan spits Teemu Pukki, is het een understatement om te zeggen dat de spits van Norwich City erg belangrijk is voor Finland. Tot vrijdagavond maakte hij al zeven van de twaalf Finse goals in het EK-kwalificatietoernooi en dat aantal krikte hij tegen Liechtenstein nog eens op. Na 62 minuten mocht Pukki aanleggen voor een strafschop en faalde niet. Een kwartier voor tijd maakte de 29-jarige ook nog eens zijn tweede.

Tot een hattrick kwam het echter niet. Pukki werd zes minuten voor tijd namelijk afgelost door Fortuna Sittard-spits Rasmus Karjalainen. Gescoord werd er nadien niet meer en dus barstte na het laatste fluitsignaal een volksfeest los. Finland meldt zich volgend jaar voor de eerste keer op een eindtoernooi.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Armenië
Armenië
0 - 1
Griekenland
Griekenland

Griekenland boekte in het vorige EK-kwalificatieduel met Bosnië & Herzegovina de eerste zege onder bondscoach John van 't Schip en daar kwam vrijdagavond meteen de tweede bij. De Nederlandse coach greep hard in bij zijn komst in Griekenland. De vedettes en verdedigers Kostas Manolas, Sokratis Papastathopoulos, aanvoerder Vasilis Torosidis en middenvelder Andreas Samaris hoefden zich niet meer te melden terwijl Eredivisie-spelers Vangelis Pavlidis (Willem II) en Pantelis Hatzidiakos (AZ) zich wel in het elftal speelden. Willem II-speler Marios Vrousai ook, maar hij ontbrak vrijdagavond door een blessure.

Met Pavlidis en Hatzidiakos wederom in de basis won Griekenland dus van Armenië. De enige goal van de wedstrijd kwam op naam van PAOK-speler Dimitrios Limnios: 0-1. Van 't Schip en consorten maken door de plaatsing van Italië en Finland geen kans meer op directe plaatsing voor het EK 2020, maar hebben nog een kleine kans op deelname aan de play-offs.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep J EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Italië
10
10
0
0
37-4
+33
30
2
Finland
10
6
0
4
16-10
+6
18
3
Griekenland
10
4
2
4
12-14
-2
14
4
Bosnië-Herzegovina
10
4
1
5
20-17
+3
13
5
Armenië
10
3
1
6
14-25
-11
10
6
Liechtenstein
10
0
2
8
2-31
-29
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.