PSV heeft dinsdagavond een belangrijke stap richting het hoofdtoernooi van de Champions League gezet. In Wit-Rusland werd BATE Borisov verslagen. Smetje op een mooie Europese avond was het feit dat PSV vergat om de genadeklap uit te delen.

2 - 3
PSV
PSV

Trainer Mark van Bommel was op zijn hoede voor BATE, dat volgens hem onderschat werd door Nederlandse media. Hij koos voor dezelfde basisopstelling als in de eerste twee duels in de Eredivisie. Nick Viergever en Daniel Schwaab vormden het hart van de defensie, aanwinsten Angeliño en Denzel Dumfries bezetten de flanken en voorin stonden Luuk de Jong, Hirving Lozano en Steven Bergwijn.

Het leek echter alsof PSV met twee verschillende elftallen speelde in de eerste helft. In het eerste deel werd de Eredivisionist onder de voet gelopen door BATE en had het zomaar 2-0 kunnen worden voor de thuisclub, richting de rust werd PSV pas sterker. Toen stond het echter al 1-0 voor BATE, binnen tien minuten scoorde Jasse Tuominen. Hij kon volledig vrij inschieten na een aanval over links. Kort na de openingstreffer was BATE opnieuw dicht bij een doelpunt, maar dat leed bleef PSV bespaard.

De Eindhovenaren leken rijp voor de slacht, maar herpakten zich. Scheidsrechter Felix Zwayer herkende eerst een schwalbe van Luuk de Jong, maar een kwartier later legde hij de bal wel op de stip na hands van BATE-speler Nemanja Milunovic. De verdediger toucheerde de bal met de arm na een actie van Bergwijn. Gastón Pereiro bleef kalm vanaf elf meter en maakte de 1-1.

Keeper Denis Scherbitski gaat de goede hoek in, maar hij kan de inzet van Gastón Pereiro niet keren.

Na de gelijkmaker leek PSV herboren. Voor rust kreeg de club nog twee grote mogelijkheden op de 1-2, maar Lozano zag de doelman van BATE geweldig redden op een kopbal en aanvoerder De Jong zag zijn inzet na een corner op de paal eindigen.

Ook in de tweede helft begon BATE goed, maar PSV kon ditmaal meer weerstand bieden. Na een sterke openingsfase van de thuisclub was Lozano erg belangrijk voor de landskampioen. Met een geplaatst schot vanaf de rand van het strafschopgebied zette hij PSV na een uur op 1-2 in Wit-Rusland.

PSV vergat de genadeklap uit te delen aan BATE na de treffer van Lozano. De Brabanders kregen diverse kansen, De Jong verprutste de beste. Hij werd één op één met de keeper gezet door Bergwijn, maar het schot van De Jong was wild en ging hoog over.

De missers kwamen PSV bijna duur te staan. Kort voor tijd ging het namelijk mis in de defensie van PSV. Keeper Jeroen Zoet stompte een bal weg, maar deed dat recht in de voeten van de ingevallen Aleksandr Hleb. De routinier werkte vervolgens de gelijkmaker binnen in de linkerhoek.

Pablo Rosario kan het niet geloven: PSV lijkt een overwinning weg te geven tegen BATE Borisov.

Een gelijkspel dreigde, maar ook na deze domper lieten de spelers van PSV het hoofd niet hangen. Angeliño toonde opnieuw zijn waarde aan de linkerkant, uit zijn voorzet kopte invaller Donyell Malen de winnende treffer binnen: 2-3.

Zodoende is de uitgangspositie van PSV uitstekend, maar had de club zich meer lucht kunnen verschaffen. Volgende week is de return in Eindhoven. In dat duel kan PSV zijn ticket voor de groepsfase van de Champions League veiligstellen. Mogelijk spelen er voor het eerst sinds het seizoen 2010/11 twee Nederlandse clubs in deze competitie, Ajax is immers ook nog in de race voor een plek op het hoofdtoernooi.