PSV werkt zich in de nesten op rampzalige avond in Utrecht

FC Utrecht heeft PSV zaterdagavond zijn eerste Eredivisie-nederlaag van het seizoen toegediend. De Eindhovenaren beleefden een totale offday in de Domstad en eindigden het duel met negen man.

FC Utrecht
FC Utrecht
3 - 0
PSV
PSV

De bezoekers begonnen met veel vertrouwen aan het duel in De Galgenwaard. PSV was al vijftien wedstrijden op rij ongeslagen en boekte voor de interlandperiode klinkende zeges op PEC Zwolle, Rosenborg en VVV-Venlo. Bij die laatste wedstrijd ontbrak Mohamed Ihattaren. De jonge spelmaker verloor zijn vader, maar keerde zaterdag in Utrecht weer terug in het elftal van trainer Mark van Bommel.

De rentree van Ihattaren leverde in de eerste helft het absolute hoogtepunt van de wedstrijd op. Supporters van zowel FC Utrecht als PSV steunden de zeventienjarige middenvelder in de 24ste minuut met een indrukwekkend applaus. Dat deed Ihattaren zichtbaar veel. Het was een schitterend moment in een verder allerminst spectaculaire eerste helft.

Na rust schakelden beide ploegen een tandje bij en na vier minuten viel de eerste treffer. Sander van de Streek stoomde op richting het strafschopgebied en haalde van flinke afstand uit. Zijn ietwat opportunistische poging werd door Nick Viergever dusdanig van richting veranderd dat Jeroen Zoet kansloos was: 1-0. Die goal was een wake-up call voor PSV, dat het initiatief in handen nam.

De Eindhovenaren kregen meerdere kansen en waren met name via Donyell Malen dicht bij de gelijkmaker. PSV drong FC Utrecht een minuut of twintig ver terug, maar kreeg toen een nieuwe dreun. Viergever zette zijn noppen op lompe wijze in het onderbeen van Bart Ramselaar en na overleg met de VAR gaf arbiter Danny Makkelie hem daar een rode kaart voor.

Vijf minuten later werd het nóg erger voor de bezoekers, want ook Jorrit Hendrix ging over de schreef. De middenvelder maakte een soortgelijke overtreding als Viergever en ook hij kreeg direct rood. Het is de eerste keer in de historie van PSV dat de club twee directe rode kaarten in één wedstrijd krijgt. De ploeg van Van Bommel moest zo met negen man de 1-0 achterstand zien om te buigen. Dat bleek een onmogelijke opgave.

In plaats daarvan sloeg Utrecht in de slotfase nog eens toe. Adam Maher verschalkte Zoet van een meter of twintig met een fraai afstandsschot: 2-0. Daarmee was het doek definitief gevallen voor PSV, dat een beschamende slotfase doormaakte. Sean Klaiber maakte het drama namelijk compleet door in de extra tijd ook nog de 3-0 binnen te werken. PSV leeft zo met een beroerd gevoel toe naar een belangrijke week met wedstrijden tegen LASK Linz (Europa League) en AZ (Eredivisie).

Door de nederlaag in Utrecht moet PSV pas op de plaats maken in de strijd met Ajax. De Amsterdammers hebben nu drie punten voorsprong op de concurrent. Utrecht doet op zijn beurt uitstekende zaken. Door de eerste Eredivisie-zege op PSV sinds 2012 stijgen de Domstedelingen naar de vijfde plaats op de ranglijst.