PSV volgens statistieken 'zeker' van titel, negatief record dreigt voor NAC

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Koploper PSV kan zaterdag in de uitwedstrijd bij AZ een grote stap richting het kampioenschap zetten. In de onderste regionen spelen Roda JC Kerkrade en Sparta Rotterdam een thuisduel met respectievelijk PEC Zwolle en VVV-Venlo. NAC Breda, dat ook nog niet veilig is, ontvangt Vitesse.

PSV volgens statistieken 'zeker' van titel, negatief record dreigt voor NAC

NAC BREDA - VITESSE

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük
Laatste 5 duels NAC Breda: 7 punten
Laatste 5 duels Vitesse: 5 punten

ACTUEEL

• Na 29 speelrondes bezette NAC Breda de vijftiende plaats, met vier punten meer dan Roda JC Kerkrade. De Brabanders nemen het op tegen een club die snakt naar revanche. Vitesse verloor vorige week namelijk met 0-3 van Roda JC Kerkrade en moet daardoor nog alle zeilen bijzetten om de play-offs voor een ticket van de voorronde van de Europa League te halen.

NAC Breda-keeper Nigel Bertrams maakte liefst 75,7 procent van de inzetten van de tegenstander onschadelijk, waarmee hij in het 'reddingenklassement' alleen in Jannik Huth van Sparta Rotterdam (76,3 procent) zijn meerdere hoeft te erkennen.

Vitesse is de afgelopen periode zeer wisselvallig. Zo wonnen de Arnhemmers van zowel Feyenoord als Ajax, maar gingen ze onderuit tegen Roda JC Kerkrade en Excelsior.

NAC Breda moest vorige week zijn meerdere erkennen in PSV.

NAC Breda verloor deze competitie al acht keer in eigen huis. Het negatieve clubrecord in Eredivisie-verband staat op negen thuisnederlagen en dateert uit de seizoenen 2004/05 en 2014/15.

De laatste 47 schoten van Vitesse leverden welgeteld nul treffers op, de 47 inzetten daarvóór leidden nog tot zes doelpunten.

Vitesse leed tijdens de voorbije speelronde een thuisnederlaag tegen Roda JC Kerkrade.

• NAC Breda kreeg dit Eredivisie-seizoen al elf tegengoals uit hoekschoppen. De laatste club die meer treffers incasseerde op deze manier was Go Ahead Eagles in 2013/14 (twaalf tegendoelpunten bij corners).

HISTORIE

• Liefst twaalf van de vorige 25 Eredivisie-edities van NAC Breda - Vitesse leverden geen winnaar op. Met zeven om zes overwinningen hebben de Arnhemmers voorlopig nipt de overhand.

• De laatste keer dat NAC Breda fungeerde als gastheer van Vitesse was op 7 februari 2015. Bertrand Traoré maakte in die wedstrijd het enige doelpunt: 0-1.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen NAC Breda en Vitesse:

Seizoen Uitslag
2010/11 1-1
2011/12 1-0
2012/13 0-3
2013/14 1-2
2014/15 0-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

AZ - PSV

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom
Laatste 5 duels AZ: 12 punten
Laatste 5 duels PSV: 12 punten

ACTUEEL

In de laatste vijf speelrondes verdedigt PSV een voorsprong van zeven punten op Ajax. De Eindhovenaren kunnen aan de bak: eerst wacht zaterdag nummer drie AZ en de week daarna nummer twee Ajax. Er is sprake van een grote 'toppersdichtheid' in de slotfase van het seizoen: later in deze competitie staat ook nog Ajax - AZ op het programma.

• AZ hield afgelopen week tegen ADO Den Haag voor de elfde keer dit Eredivisie-seizoen de nul. In het seizoen 2011/12 noteerden de Alkmaarders voor het laatst méér clean sheets: vijftien.

• Niet alleen is PSV de aanvoerder van de 'echte' ranglijst, het voert ook de rangschikking op basis van de resultaten sinds de jaarwisseling aan. De Eindhovenaren veroverden twee punten meer dan Ajax.

PSV pakte in de eerste 29 speelrondes liefst 74 punten. Alle vorige elf clubs die in deze fase van de competitie minimaal zoveel punten hadden, zouden zich tot landskampioen kronen.

Tijdens de afgelopen speelronde rekende AZ af met ADO Den Haag.

• Als trainer van AZ veroverde John van den Brom tegen elke Eredivisie-club minimaal één punt, behalve tegen PSV. Zeven duels met de Eindhovenaren leverden net zoveel nederlagen op.

'Mogelijkheden te over voor Cocu om Bergwijn te vervangen'

Daniel Schwaab ging in slechts twee van zijn eerste 49 Eredivisie-duels onderuit. De verdediger van PSV kan de eerste speler worden met slechts twee nederlagen in zijn eerste vijftig competitieduels sinds Alex, eveneens in het shirt van de Eindhovenaren.

Een razendsnelle vooruitblik op AZ - PSV.

HISTORIE

• AZ - PSV is in het kader van de Eredivisie toe aan de veertigste editie. De Alkmaarders triomfeerden dertien keer, maar moesten zeventien keer hun meerdere erkennen in de bezoekers uit Eindhoven. Bij negen edities bleef een winnaar uit.

• Opmerkelijk genoeg boekte PSV in de afgelopen drie seizoenen telkens een 2-4 overwinning in Alkmaar. In de afgelopen jaargang eiste Jetro Willems met twee vroege goals de hoofdrol op.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen AZ en PSV:

Seizoen Uitslag
2012/13 1-3
2013/14 2-1
2014/15 2-4
2015/16 2-4
2016/17 2-4

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

RODA JC KERKRADE - PEC ZWOLLE

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers
Laatste 5 duels Roda JC Kerkrade: 6 punten
Laatste 5 duels PEC Zwolle: 4 punten

ACTUEEL

• Roda JC Kerkrade zette zijn laatste twee wedstrijden in winst om en heeft mede daardoor drie punten meer dan rodelantaarndrager FC Twente. Opponent PEC Zwolle zette vorige week Sparta Rotterdam opzij en klom daardoor naar de zesde positie.

• Afgelopen week tegen Vitesse (0-3) maakte Dani Schahin twee treffers, waarmee hij Simon Gustafson afloste als clubtopscorer van Roda JC Kerkrade.

• PEC Zwolle ondernam vorige week tegen Sparta Rotterdam liefst 22 doelpogingen, het hoogste aantal voor De Blauwvingers in 2018.

Tijdens de vorige speelronde zette PEC Zwolle Sparta Rotterdam opzij.

Roda JC Kerkrade kan iets presteren wat de club zeven jaar niet gelukt is: drie keer achtereen zegevieren in de Eredivisie. Aan de andere kant verloren de Limburgers hun laatste vier thuiswedstrijden, waarmee ze nog maar één nederlaag verwijderd zijn van het negatieve clubrecord uit 2016.

• Als enige Eredivisie-club veroverde PEC Zwolle sinds de jaarwisseling nul punten in uitwedstrijden. In totaal verloren De Blauwvingers hun laatste vijf duels buitenshuis.

• Roda JC Kerkrade-aanvaller Mikhail Rosheuvel is na de winterstop de enige speler die minimaal tien keer schoot zonder dat daarbij een inzet tussen de palen belandde.

HISTORIE

• Voor de zeventiende keer wordt het affiche Roda JC Kerkrade - PEC Zwolle afgewerkt in de Eredivisie. Met elf thuiszeges, drie remises en twee overwinningen voor de bezoekers is het duidelijk dat de Limburgers de overhand hebben.

• In het seizoen 2015/16 triomfeerde PEC Zwolle met liefst 0-5 bij Roda JC Kerkrade. Met twee goals had Ryan Thomas het grootste aandeel in de vernedering.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Roda JC Kerkrade en PEC Zwolle:

Seizoen Uitslag
2003/04 1-1
2012/13 1-1
2013/14 0-0
2015/16 0-5
2016/17 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SPARTA ROTTERDAM - VVV-VENLO

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder
Laatste 5 duels Sparta Rotterdam: 6 punten
Laatste 5 duels VVV-Venlo: 3 punten

ACTUEEL

• Waar VVV-Venlo het hele seizoen knap in de middenmoot bivakkeert, is Sparta Rotterdam al maanden verwikkeld in een degradatiestrijd. De Rotterdammers hebben als nummer zeventien maar één punt meer dan hekkensluiter FC Twente.

• Tegenstanders van Sparta Rotterdam scoorden dit Eredivisie-seizoen al vijftien keer met inzetten van buiten het zestienmetergebied. Geen club incasseerde zoveel goals op deze manier als De Kasteelheren.

VVV-Venlo speelde deze Eredivisie-jaargang al dertien keer gelijk. Vorig seizoen wonnen AZ en FC Groningen dit klassement met dertien remises.

VVV-Venlo speelde vorige week doelpuntloos gelijk tegen FC Twente.

Sparta Rotterdam kwam dit Eredivisie-seizoen in liefst elf wedstrijden niet tot scoren, meer dan elke andere club. Met 26 goals zijn De Kasteelheren ook het minst productieve team.

• Sinds de jaarwisseling hield doelman Lars Unnerstall van VVV-Venlo liefst vier keer de nul. Alleen PSV-keeper Jeroen Zoet noteerde meer clean sheets: vijf.

• VVV-Venlo heeft drie spelers in de gelederen die dit Eredivisie-seizoen een rechtstreeks aandeel hadden in minimaal tien treffers: Vito van Crooij (tien), Lennart Thy (twaalf) en Clint Leemans (twaalf). Met 'rechtstreeks aandeel' wordt een doelpunt of een assist bedoeld. In het seizoen 2009/10 had VVV-Venlo voor het laatst op Eredivisie-niveau drie spelers die in dit opzicht de dubbele cijfers haalden.

HISTORIE

• Sparta Rotterdam kan tegen VVV-Venlo wellicht moed putten uit de positieve balans in thuiswedstrijden tegen de Limburgers. Van de voorgaande zeventien Eredivisie-edities zetten De Kasteelheren er liefst tien in winst om. Vier duels kenden geen winnaar en drie keer trok VVV-Venlo aan het langste eind.

• De laatste uitgave van Sparta Rotterdam - VVV-Venlo op Eredivisie-niveau dateert alweer uit het seizoen 2009/10. Dankzij goals van Joshua John en Édouard Duplan won de thuisploeg met 2-0.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Sparta Rotterdam en VVV-Venlo:

Seizoen Uitslag
1988/89 1-1
1991/92 1-1
1993/94 2-2
2007/08 2-0
2009/10 2-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.