PSV vernedert Ajax en pakt 24ste landstitel

Reacties

PSV is voor de 24ste keer landskampioen van Nederland geworden. Een eclatante 3-0 thuiszege in de kraker tegen Ajax was voor het elftal van trainer Phillip Cocu ruim voldoende voor de titel. Het verschil werd voor rust gemaakt, de tweede helft was een formaliteit. De gefrustreerde Amsterdammers eindigden de wedstrijd met negen man, wat de vernedering compleet maakte.

PSV vernedert Ajax en pakt 24ste landstitel

PSV wist vooraf dat het de schaal alleen zou veroveren bij een overwinning op de enige overgebleven concurrent. Tot zondagmiddag hadden de Amsterdammers zeven punten minder, een gelijkspel zou voor PSV - met nog drie duels te gaan - niet voldoende zijn. De ploeg van Cocu voldeed ruimschoots aan die voorwaarde en zette een zielloos Ajax simpel op een onoverbrugbare achterstand van tien punten. Na een 2-0 voorsprong halverwege kwam PSV in de tweede helft niet meer in de problemen, voor de bezoekers werd het een demasqué.

Spelers en fans van PSV vieren feest: de zege op Ajax is genoeg voor de 24ste landstitel.
Spelers en fans van PSV vieren feest: de zege op Ajax is genoeg voor de 24ste landstitel.

In een zinderend Philips Stadion kwamen beide ploegen in de openingsfase niet verder dan wat speldenprikjes. De Ajax-dreiging kwam vooral van rechtsbuiten David Neres, die de bal na twee individuele acties kort na elkaar nét niet lekker tot bij Donny van de Beek en spits Klaas-Jan Huntelaar kreeg. Aan de andere kant was een heerlijk boogballetje van PSV'er Gastón Pereiro - die de voorkeur kreeg boven Bart Ramselaar - iets te hard voor aanvoerder Marco van Ginkel en kon Luuk de Jong door een sliding van Lasse Schöne niet profiteren van slordig balverlies in de Amsterdamse defensie.

Waarde in topduel
PSV nam de wedstrijd daarna over, Ajax-keeper Andre Onana moest redden bij schoten van De Jong en Hirving Lozano. Het overwicht leidde halverwege de eerste helft tot de voorsprong. Een ingooi aan de linkerkant werd door De Jong doorgekopt, waarna Van Ginkel slimmer en sneller reageerde dan Maximilian Wöber. De captain van PSV tikte de bal breed naar Lozano, die alle tijd kreeg om uit te halen, maar zijn inzet door Matthijs de Ligt van de lijn gehaald zag worden. Pereiro was er vervolgens echter als de kippen bij om de bal van dichtbij binnen te schieten. De Uruguayaan was met zijn 1-0 wederom van grote waarde in een topduel: van zijn negen treffers dit seizoen maakte Pereiro er vijf tegen Ajax, AZ en Feyenoord.

Vreugde bij PSV na de 1-0 van Gastón Pereiro.
Vreugde bij PSV na de 1-0 van Gastón Pereiro.

Ajax kende na die treffer een korte opleving. PSV-keeper Jeroen Zoet had grote moeite met een wegdraaiende voorzet van linksback Nicolás Tagliafico, maar redde even later bijzonder knap bij een kans van Huntelaar. De spits werd vrij voor het doel gezet door de in de basis teruggekeerde rechtsback Joël Veltman, maar Zoet gooide zich onverschrokken voor de bal en hield Huntelaar zo van scoren af. Die redding leidde een sterke fase van PSV in. Een fase waarin uiteindelijk ook de beslissing in de wedstrijd - en dus de competitie - viel.

Grote man daarbij was De Jong. De spits kwam eerst nét te laat om na een inzet van Lozano de rebound tot doelpunt te promoveren, kopte een vrije trap even later in de handen van Onana, waarna hij de bal in kansrijke positie tegen De Ligt aan knikte. Bij een derde kopkans was het vervolgens wél raak. De mee opgestoomde back Joshua Brenet gaf de bal met zijn mindere linkerbeen perfect voor, De Jong werkte de bal met het hoofd van dichtbij voorbij Onana.

Feest
De viering van de titel was halverwege al in volle gang, het Eindhovense feest werd binnen tien minuten na de pauze alleen maar groter. Nadat Ajax voorzichtig had aangedrongen, toonde PSV zich een stuk efficiënter. Een voorzet van Arias werd door de slap ingrijpende Amsterdamse verdediging niet weggewerkt, de bij Ajax opgeleide Steven Bergwijn schoot de bal via de vingertoppen van Onana binnen. Op die beslissende 3-0 volgde een hectische fase, toen fans van Ajax vanuit het uitvak vuurwerk naar de onderliggende vakken met thuispubliek gooiden. Arbiter Danny Makkelie legde het spel kort stil, ondertussen werd De Jong (vinger uit de kom) vervangen door Ramselaar, na de hervatting maakte PSV het karwei af.

Doelpunten vielen er niet meer, hoewel Ajax het nog wel (enigszins plichtmatig) probeerde. Spannend werd het echter geen moment. Neres krulde de bal met links nét naast het doel van Zoet, trainer Erik ten Hag bracht met Kasper Dolberg nog een frisse spits, waarna wederom Neres na een combinatie door het hart van de PSV-defensie stuitte op de soevereine Zoet. De ellende van Ajax werd in de slotfase compleet: Tagliafico kreeg zijn tweede gele kaart na een tackle op Lozano en moest inrukken, invaller Siem de Jong kreeg na een charge op de enkel van Arias zelfs direct rood. In de laatste minuten kreeg Zoet ook nog een publiekswissel van Cocu, waardoor tweede keeper Eloy Room zijn eerste speelminuten van dit seizoen kreeg.

Door de overwinning is PSV met nog drie wedstrijden te gaan niet meer in te halen door de concurrentie: de 24ste titel uit de historie is zodoende een feit. Na de oprichting in 1913 veroverden de Eindhovenaren in 1929 voor het eerst het landskampioenschap, sinds 2000 pakte PSV tien van de achttien titels. Drie daarvan werden in de laatste vier seizoenen behaald, vorig jaar ging Feyenoord er met de schaal vandoor. De huldiging in de Eindhovense binnenstad volgt maandag.

Naar aanleiding van de 24ste landstitel van PSV lanceert Voetbal International een 100 pagina's dikke, luxe special. Bestel het kampioensnummer hier.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.