PSV stuit op ploeg in vorm, verbluffende cijfers Isak

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Een relatief rustige paaszondag, met slechts drie duels. Wel komt PSV in actie. De Eindhovenaren ontvangen ADO Den Haag.

PSV stuit op ploeg in vorm, verbluffende cijfers Isak

Excelsior - Willem II

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

• Voor Excelsior is het de hoogste tijd om af te rekenen met een dramatische reeks. De Kralingers verloren hun laatste zeven Eredivisie-duels en hebben dringend punten nodig om nog kans te maken op directe handhaving. Bij Willem II is de situatie heel anders. De Tilburgers presteren uitmuntend in 2019, zowel in de competitie als in het KNVB-bekertoernooi (over twee weken wacht de finale tegen Ajax).

• Excelsior incasseerde dit Eredivisie-seizoen al 69 goals. Slechts één keer hadden de Kralingers méér tegendoelpunten in dit stadium van de competitie (75 in 1986/87).

• Bij aanvang van dit weekeinde bekleedde Willem II met 23 punten de derde plaats op basis van de resultaten in uitwedstrijden. Ajax stond op 33 punten, PSV op 31.

Samenvatting: Ajax - Excelsior

• Voor de zevende keer in de clubhistorie bekleedde Excelsior na dertig speelrondes de zeventiende of de achttiende plaats in de Eredivisie. De voorgaande zes keer dat dit het geval was, degradeerden de Kralingers.

• Willem II trof dit kalenderjaar doel met 27 van de 166 inzetten, wat neerkomt op een schotconversie van 16,3 procent. Alleen Ajax gooide bij aanvang van dit weekeinde hogere ogen met een percentage van 17,8.

• De cijfers van Alexander Isak zijn verbluffend. De aanvaller is in slechts twaalf Eredivisie-duels al direct betrokken geweest bij zestien treffers (twaalf doelpunten en vier assists). In de afgelopen vijftien seizoenen hadden slechts twee Willem II-spelers in meer doelpunten in een Eredivisie-jaargang een rechtstreeks aandeel: Fran Sol en Andreas Lasnik.

Samenvatting: Willem II - PEC Zwolle

Historie

• Excelsior jaagt op zijn vierde Eredivisie-thuiszege op Willem II, dat zeven keer aan het langste eind trok in dit affiche. Twee ontmoetingen eindigden onbeslist.

• Vorig seizoen boekte Excelsior een 2-1 overwinning in dit duel. Fran Sol opende de score voor de bezoekers, maar Luigi Bruins en Stanley Elbers sloegen toe namens de thuisploeg.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Excelsior - Willem II:

Seizoen Uitslag
2010/11 4-0
2014/15 2-3
2015/16 0-0
2016/17 0-2
2017/18 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Fortuna Sittard - NAC Breda

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• Vorige week tegen VVV-Venlo gaf Fortuna Sittard een zege uit handen (1-1), waardoor de promovendus zich nog niet veilig mag wanen. Ook NAC Breda speelde gelijk, tegen FC Emmen. De hekkensluiter moet eigenlijk afrekenen met Fortuna Sittard om nog kans te maken de laatste plaats te verlaten.

Andrija Novakovich liet dit Eredivisie-seizoen al zeven treffers aantekenen in thuiswedstrijden. De laatste Fortuna Sittard-speler die dit presteerde, was Ronald Hamming in 1997/98 (zelfs twaalf goals voor eigen publiek).

• Op bijna alle fronten is NAC Breda de slechtst presterende club van 2019. Qua aantal tegengoals valt het echter mee. VVV-Venlo, FC Emmen én Fortuna Sittard kregen sinds de jaarwisseling meer doelpunten om de oren dan de Brabanders.

Samenvatting: Fortuna Sittard - VVV-Venlo

• Geen ploeg maakte dit Eredivisie-seizoen relatief gezien zoveel goals uit standaardsituaties als NAC Breda, liefst 40,7 procent. Drie van de laatste vier goals van de hekkensluiter vielen ook uit een doodspelmoment.

• Voor het eerst sinds het voorjaar van 2000 kan Fortuna Sittard ongeslagen blijven in vier achtereenvolgende Eredivisie-wedstrijden voor eigen publiek.

• In vier duels met Ruud Brood aan het roer verzamelde NAC Breda vijf punten, net zoveel als in de tien wedstrijden vóór de aanstelling van de trainer.

Samenvatting: NAC Breda - FC Emmen

Historie

• We hebben te maken met een jubileumeditie: voor de tiende keer maakt Fortuna Sittard - NAC Breda deel uit van het Eredivisie-programma. De Limburgers zegevierden vier keer, de bezoekers trokken tweemaal aan het langste eind.

 Die NAC Breda-zeges werden behaald in de laatste twee edities. In 2000/01 werd het 1-2 en in 2001/02 eindigde het treffen in 2-3.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Fortuna Sittard - NAC Breda:

Seizoen Uitslag
1996/97 2-2
1997/98 4-1
1998/99 2-0
2000/01 1-2
2001/02 2-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV - ADO Den Haag

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel

Vier keer winnen en hopen dat Ajax punten verspeelt: de uitgangssituatie voor PSV is duidelijk. Tegenstander ADO Den Haag zegevierde in zijn vorige twee duels en speelde zich daarmee veilig.

• Luuk de Jong evenaarde vorige week tegen De Graafschap een persoonlijk record met zijn 26ste competitiegoal. Eerder maakte de aanvaller er zoveel in het seizoen 2015/16. De Jong greep destijds naast de topscorerstitel; die ging naar Vincent Janssen.

ADO Den Haag maakte acht doelpunten in de laatste twee Eredivisie-duels (vijf tegen FC Utrecht en drie tegen AZ), het hoogste aantal voor de ploeg in opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden sinds januari 2011 (ook acht goals in twee achtereenvolgende duels).

Samenvatting: PSV - De Graafschap

• Voor de winterstop scoorde PSV met negentien procent van de schoten in Eredivisie-verband. In 2019 bedraagt dit percentage dertien. Alleen bij NAC Breda daalde de zogeheten schotconversie na de winterstop harder.

• In de afgelopen vier speelrondes bleven slechts drie teams ongeslagen: Vitesse, Ajax én ADO Den Haag. De residentieclub maakte ook liefst elf goals in die periode, alleen Ajax was productiever met achttien treffers.

Eerste PSV-seizoen mislukt voor Gutiérrez: 'Hij heeft moeite met het tempo'

• PSV had voor de negende keer in de clubgeschiedenis minimaal 74 punten na dertig speelrondes, maar voor de eerste keer stond de club niet bovenaan met zoveel punten.

Samenvatting: AZ - ADO Den Haag

Historie

• In 32 van de vorige 45 Eredivisie-thuisduels met ADO Den Haag zegevierde PSV. Vijf keer wonnen de bezoekers, voor het laatst in 2011 (0-1).

• ADO Den Haag heeft nog een appeltje te schillen met PSV. Eerder dit seizoen walsten de Eindhovenaren in de Hofstad met 0-7 over de ploeg van Fons Groenendijk heen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PSV - ADO Den Haag:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-0
2014/15 1-0
2015/16 2-0
2016/17 3-1
2017/18 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.