PSV stuit op een club die in totale chaos verkeert

Reacties

Tijdens de loting voor de voorronde van de Champions League zag PSV woensdag hoe het lot de ploeg koppelde aan FC Basel. Een club die dit decennium al acht keer beslag legde op de landstitel in Zwitserland, maar zich op dit moment in het oog van de storm bevindt.

PSV stuit op een club die in totale chaos verkeert

De misère startte al eind vorig jaar. Na een hopeloze Europese campagne - waarin PAOK de ploeg uit de Champions League hield en Apollon Limassol de Zwitsers de weg naar de Europa League versperde nadat Vitesse wel werd verslagen - liep de spanning in december hoog op.

In de laatste kalendermaand van 2018 keek FC Basel al tegen een schier onoverbrugbare achterstand van zestien punten aan op Young Boys. Tot overmaat van ramp ging de rechtstreekse confrontatie met die club ook nog eens verloren.

Hoofdtrainer Marcel Koller en sportief directeur Marco Streller zaten bovendien al langere tijd totaal niet op één lijn inzake het te voeren beleid. Een deel van de spelersgroep wendde zich eerst tot Streller om zich te beklagen over Koller. Daarna vervolgde de groep haar weg en maakte het haar ongenoegen bekend bij voorzitter Bernhard Burgener (hoofdfoto).

Burgener dronk een glas, deed een plas en alles bleef daarna zoals het was. Zowel Streller als Koller mocht aanblijven, waarna de situatie verder bleef etteren. Na de afsluiting van het seizoen - toch nog op plaats twee - leek het erop dat alle partijen zich terug zouden trekken om een passende oplossing te vinden.

Streller had daarbij de beste papieren in handen. Als geboren Baselaar en clubicoon leek zijn aanblijven een zekerheid. Een vertrek van trainer Koller leek meer voor de hand liggend: zijn laatste contractjaar afkopen zou geen groot probleem mogen worden voor de club.

Sportief directeur Marco Streller, die in 2017 aantrad in zijn rol.
Sportief directeur Marco Streller, die in 2017 aantrad in zijn rol.

Binnen FC Basel hulde iedereen zich in stilzwijgen, maar de Zwitserse pers kwam te weten dat directeur Streller in stilte al onderhandelingen was opgestart met FC Aarau-trainer Patrick Rahmen. Met zijn verleden als speler en jeugdtrainer leek Rahmen de ideale man om de club weer in rustiger vaarwater te krijgen.

Aarau zette de hakken echter in het zand en weigerde Rahmen naar zijn oude liefde te laten vertrekken. Bij FC Basel nam de onrust in de spelersgroep intussen toe over wie de voorbereiding zou beginnen als de sterke man: de nog aanwezige Koller of toch een nieuw gezicht. Mede op basis van de trainersstaf voor het nieuwe seizoen wilden spelers ook zelf nog hun plan trekken.

Bom barst
Afgelopen vrijdag liet directeur Sandro Burki van Aarau publiekelijk weten dat FC Basel het weliswaar serieus had voorzien op trainer Rahmen, maar dat hij bij zijn club zou blijven. Een blamage voor Basel, gezien de aanwezigheid van zittend trainer Koller, en een 'oorvijg' voor directeur Streller, zo schreef BLICK.

Die trok dan ook zijn consequenties en stelde zijn positie per direct beschikbaar. Na de verloren machtsstrijd met trainer Koller liet Streller in een communiqué weten zijn functie op te geven. 'Na uitvoerig overleg en in het belang van de club, de selectie en de trainersstaf ben ik tot deze beslissing gekomen', liet hij weten.

Clubicoon Streller kwam uiteindelijk als verliezer uit de machtsstrijd bij FC Basel.
Clubicoon Streller kwam uiteindelijk als verliezer uit de machtsstrijd bij FC Basel.

De spelers van FC Basel stuurde hij een sms-bericht met een emotionelere toon. 'Het breekt mijn hart dit te moeten zeggen, maar ik treed per direct terug als sportief directeur', lazen de spelers. 'Er zijn twee, drie dingen voorgevallen die ik niet kan accepteren. Ik dank jullie voor de laatste twee seizoenen. Jullie zitten diep in mijn hart. Haal alsjeblieft de titel terug naar Basel. Ik ben in gedachten bij jullie. Lieve groet.'

Aangetaste sfeer
Vijf weken voor de eerste confrontatie met PSV is het zodoende zeer onrustig bij FC Basel. De club die zich vanaf het seizoen 2009/10 achtmaal op rij tot Zwitsers kampioen kroonde start de voorbereiding niet in harmonie, maar in een aangetaste sfeer.

Hoofdtrainer Koller won de machtsstrijd met Streller weliswaar, maar geniet niet het volledige vertrouwen van de spelersgroep. Een contractverlenging na het komende seizoen is nog niet ter sprake gekomen en boven alles weet Koller dat er al gekeken werd naar én gesproken werd met een andere man voor zijn positie. Daarnaast moet hij samen met een nieuw aan te stellen sportief directeur de weg naar succes in het seizoen 2019/20 nog uitstippelen.

Hoofdtrainer Marcel Koller met aanvaller Ricky van Wolfswinkel.
Hoofdtrainer Marcel Koller met aanvaller Ricky van Wolfswinkel.

Voor FC Basel is het tweeluik met PSV zo al met al een uiterst belangrijke graadmeter voor de rest van het seizoen. Een vroege uitschakeling in het voorportaal van de Champions League zal de boel nog verder op scherp zetten, want dan wacht de derde voorronde van de Europa League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.