PSV sterk op kunstgras, Vitesse wacht op opvolgers Bony en Van Ginkel

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Koploper PSV gaat zaterdagavond op bezoek bij subtopper Heracles Almelo. In de onderste regionen treffen PEC Zwolle en NAC Breda elkaar.

PSV sterk op kunstgras, Vitesse wacht op opvolgers Bony en Van Ginkel

PEC Zwolle - NAC Breda

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• PEC Zwolle ging afgelopen week onderuit tegen Ajax en zakte daardoor naar de vijftiende plaats. De verschillen in de regionen waarin De Blauwvingers zich begeven zijn echter klein. Nummer zeventien NAC Breda, dat zondag afrekende met Vitesse, volgt op slechts drie punten.

Dit kalenderjaar leed PEC Zwolle liefst tien thuisnederlagen, een unicum in de clubhistorie. Na het duel met NAC Breda staan er in 2018 geen wedstrijden voor eigen publiek meer op het programma voor PEC Zwolle.

• NAC Breda zegevierde in zijn laatste tien Eredivisie-wedstrijden waarin het bij rust een voorsprong koesterde, zo ook tegen Vitesse.

• Voor het eerst sinds de promotie in 2013 verloor PEC minstens negen duels in de eerste vijftien Eredivisie-speelronden van een seizoen. In de clubhistorie verloor het alleen in het seizoen 2003/04 minstens tien keer in de eerste zestien wedstrijden van een Eredivisie-seizoen (elf keer).

• PEC Zwolle won slechts één van de laatste tien thuiswedstrijden in de competitie (G2, V7) en hield maar één keer de nul in die serie (tegen Excelsior, 2-0).

• NAC Breda is samen met De Graafschap de enige Eredivisie-ploeg die dit seizoen buitenshuis nog wacht op een zege; de Bredanaars kunnen voor het eerst sinds april 2012 elf Eredivisie-duels op rij zonder uitzege blijven.

Pele van Anholt werd tijdens de afgelopen speelronde de 27ste speler die NAC dit seizoen inzette in de Eredivisie, meer dan elke andere ploeg én evenveel als Stijn Vreven er in het gehele vorige Eredivisie-seizoen bij NAC gebruikte.

Samenvatting NAC Breda - Vitesse

• Mitchell te Vrede scoorde in zijn laatste twee Eredivisie-wedstrijden, dit decennium waren er slechts twee NAC-spelers die minstens drie Eredivisie-duels op rij scoorden: Matthew Amoah in augustus 2010 (vier op rij) en Adnane Tighadouini in augustus 2014 (drie op rij).

Historie

• PEC Zwolle won de laatste drie officiële wedstrijden (twee keer vorig seizoen, daarvoor in januari 2015) tegen NAC Breda en kan dit zaterdagavond voor het eerst in de clubhistorie vier keer op rij doen.

• PEC is één van de drie ploegen waartegen NAC vorig seizoen niet tot scoren kwam in de Eredivisie (met Roda JC Kerkrade en VVV-Venlo).

De laatste vijf Eredivisie-edities van PEC Zwolle - NAC Breda:

Seizoen Uitslag
2003/04 0-2
2012/13 2-0
2013/14 0-0
2014/15 4-1
2017/18 1-0

Heracles Almelo - PSV

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

• Hoewel Heracles Almelo de laatste weken minder presteert dan aan het begin van het seizoen staat de ploeg van trainer Frank Wormuth nog altijd knap vijfde. PSV leidt de dans met liefst 42 van de maximale 45 punten na vijftien speelrondes.

• Opmerkelijk voor een nummer vijf na vijftien duels is dat Heracles Almelo tegen een negatief doelsaldo aankijkt: 30-31. Hekkensluiter De Graafschap incasseerde maar twee goals meer dan de club uit Overijssel.

• PSV maakte al 53 goals. De laatste ploeg die er nog meer had gemaakt in dit stadium van een Eredivisie-seizoen was Ajax in 1995/96: 55 doelpunten.

• Alleen PSV (33) en Ajax (24) scoorden dit Eredivisie-seizoen vaker in eigen huis dan Heracles Almelo (21), dat zes van de zeven thuisduels in 2018/19 wist te winnen (V1).

• Heracles - PSV is het duel tussen de nummer vijf en nummer één (voorafgaand aan deze speelronde), het verschil in punten (negentien) is het grootste tussen de nummer één en vijf na vijftien speelronden sinds het seizoen 1995/96 (toen ook negentien).

Weerzien Ajax met De Graafschap, veel goals verwacht bij Heracles - PSV

• Heracles Almelo kreeg dit Eredivisie-seizoen meer goals tegen uit spelhervattingen dan elk ander team (dertien) en ontmoet met PSV de ploeg met de meeste treffers uit dergelijke situaties (veertien).

• Alexander Merkel is dit Eredivisie-seizoen de speler met de meeste onderscheppingen op de helft van de tegenstander (dertien).

• PSV is ongeslagen in de laatste achttien Eredivisie-duels op kunstgras (W14, G4), de laatste nederlaag op een kunstmatige ondergrond was op 19 september 2015 op bezoek bij Heracles Almelo.

• PSV is pas het derde team ooit met 29 Eredivisie-goals in het laatste kwartier in één kalenderjaar, na Ajax in 1982 (ook 29) en PSV in 2012 (33).

• Van alle spelers met minstens 180 minuten dit Eredivisie-seizoen heeft Érick Gutiérrez de meeste assists (1,4) en gecreëerde kansen (4,2) per 90 minuten, terwijl alleen Donyell Malen (1,11) van deze spelers vaker per 90 minuten scoort dan de Mexicaanse middenvelder (1,06).

'Gutiérrez is een absolute meerwaarde voor dit PSV'

Angeliño kan zijn vijftigste Eredivisie-wedstrijd spelen; de linksback miste sinds zijn debuut op het hoogste niveau in Nederland voor NAC Breda slechts tien minuten (gewisseld op 6 oktober tegen VVV).

Historie

• Heracles Almelo won in de clubhistorie slechts één thuiswedstrijd van PSV in de Eredivisie (2-1 op 19 september 2015) en hield in de achttien voorgaande ontmoetingen nog nooit de nul (38 tegendoelpunten in totaal).

• In elk van de laatste drie onderlinge ontmoetingen scoorde PSV in de 87ste minuut of later; in twee van die wedstrijden betekende dat de winnende treffer.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Heracles Almelo - PSV:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-1
2014/15 1-2
2015/16 2-1
2016/17 1-2
2017/18 1-2

AZ - Excelsior

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Actueel

• Geeft AZ scheidend trainer John van den Brom een mooi afscheid in de vorm van een Europees ticket? Voorlopig presteren de Alkmaarders uiterst wisselvallig. Tegen Excelsior probeert AZ voort te borduren op de zege bij Fortuna Sittard. De Kralingers veroverden vier punten in hun laatste vijf duels en staan in de onderkant van de middenmoot.

• AZ noteerde in de eerste vijftien speelrondes vijf clean sheets. Alleen Ajax (tien keer) en PSV (negen keer) hielden vaker de nul.

• Vorige week tegen PSV maakte Excelsior liefst twee eigen doelpunten. Sinds de Kralingers in 2014 promoveerden naar de Eredivisie was geen ploeg zo ongelukkig in dit opzicht. Liefst dertien eigen goals produceerden Excelsior-spelers in die periode.

• AZ pakte negen punten in de eerste zeven thuisduels van het Eredivisie-seizoen (W2, G3, V2). Het laatste seizoen waarin de club zo weinig punten pakte in de eerste zeven thuiswedstrijden was 2014/15 (ook negen), toen John van den Brom na drie thuisduels werd aangesteld als hoofdtrainer.

VI Blikt Vooruit: 'Er mist wat gif bij de ideale schoonzonen van AZ'

• AZ scoorde dit seizoen vaker in het eerste kwartier van een Eredivisie-duel dan elk ander team (acht keer), maar ontmoet met Excelsior één van de drie teams zonder tegentreffer in de eerste vijftien minuten (met Ajax en PSV).

Oussama Idrissi kwam dit Eredivisie-seizoen met slechts één van zijn 29 schoten in thuiswedstrijden tot scoren, buiten Alkmaar scoorde hij vijf keer uit 21 doelpogingen.

• AZ-keeper Marco Bizot stopte dit Eredivisie-seizoen veertien grote kansen voor de tegenstander, meer dan iedere andere doelman.

'Ondanks 28 corners voor AZ, won Excelsior vorig jaar in Alkmaar'

• Excelsior incasseerde in de laatste zes Eredivisie-duels 25 doelpunten, nooit eerder kregen de Kralingers zoveel goals tegen in een reeks van zes Eredivisie-wedstrijden.

• Excelsior staat na vijftien wedstrijden dit Eredivisie-seizoen op 29 tegengoals in de tweede helft, meer dan elk ander team; de Kralingers kregen in heel 2017/18 ook 29 Eredivisie-treffers tegen na rust.

Historie

• Excelsior pakte in de laatste twee uitwedstrijden in de Eredivisie tegen AZ slechts één punt minder (vier – W1, G1) dan in alle voorgaande achttien ontmoetingen in Alkmaar (vijf - G5, V13).

• Luigi Bruins was in de laatste editie van AZ - Excelsior (0-2) de maker van beide goals. Op 29 april 2007 was de aanvallende middenvelder op Woudestein ook al trefzeker tegen de Alkmaarders. De ploeg van Louis van Gaal verloor toen met 3-2 en moest de landstitel op een zinderende slotdag aan PSV laten.

De laatste vijf Eredivisie-edities van AZ - Excelsior:

Seizoen Uitslag
2011/12 2-0
2014/15 3-3
2015/16 2-0
2016/17 1-1
2017/18 0-2

Vitesse - VVV-Venlo

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Christiaan Bax

Actueel

• Vitesse slaagt er maar niet in om de wisselvalligheid van zich af te schudden. Door het verlies bij NAC Breda verzuimden de Arnhemmers hun stek in de subtop te verstevigen. VVV-Venlo overlegt met vijf zeges, vijf remises en vijf nederlagen een keurig tussenrapport.

• Bij Vitesse is het vooral de vraag wie een mogelijke strafschop neemt. De Arnhemmers misten hun laatste vier inzetten vanaf de stip. Dat is de slechtst reeks sinds eind 2001, toen Vitesse-spelers faalden bij vijf achtereenvolgende penalty's.

'Belachelijk Panenkaatje van Foor kan natuurlijk echt niet'

Lars Unnerstall hield afgelopen week tegen FC Groningen voor de twaalfde keer de nul namens VVV-Venlo. Alleen John Roox (43) en Frans Swinkels (27) deden dat in dienst van de Limburgers vaker op het hoogste niveau.

• Vitesse is de laatste vijf thuisduels in de Eredivisie ongeslagen (W3, G2), in de laatste drie seizoenen kwam het slechts één keer voor dat de Arnhemmers zes thuiswedstrijden op rij niet verloren (november 2017-februari 2018).

• Vitesse staat op 37 thuisdoelpunten in 2018 in de Eredivisie, het laatste kalenderjaar met meer goals op eigen veld was 2000 (42, ook 37 in 2014/15).

• Vitesse scoorde dit Eredivisie-seizoen van alle teams het vaakst met het hoofd (negen keer), terwijl VVV-Venlo juist de minste kopgoals maakte (één).

• Geen verdediger gaf dit Eredivisie-seizoen meer succesvolle voorzetten uit open spel dan Vyacheslav Karavaev (negentien, gelijk met Nicolás Tagliafico en Angeliño).

• VVV pakte slechts één punt in de laatste vijf uitduels in de competitie en noteerde in die serie wedstrijden een doelsaldo van drie voor en veertien tegen.

• Alleen Heracles Almelo (33 procent, tien van de dertig goals) vond dit Eredivisie-seizoen verhoudingsgewijs vaker het net van buiten het strafschopgebied dan VVV-Venlo (28 procent, vijf van de achttien goals).

• Bij wedstrijden van VVV-Venlo (veertig: 18 voor en 22 tegen) en Vitesse (41: 23 voor en 18 tegen) vielen dit Eredivisie-seizoen minder doelpunten dan bij alle overige teams.

Historie

• Vitesse won geen enkele van de laatste vier Eredivisie-ontmoetingen met VVV (G2, V2), de laatste zege van de Arnhemmers op de ploeg uit Venlo dateert van 12 april 2012 (1-3).

• Voor de laatste zege van Vitesse op VVV in Arnhem moeten we zelfs terug naar augustus 2011. Toen werd het 4-0 door goals van Marco van Ginkel, Wilfried Bony en Giorgi Chanturia en een eigen goal van Marcel Meeuwis.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Vitesse - VVV-Venlo:

Seizoen Uitslag
2009/10 2-0
2010/11 2-0
2011/12 4-0
2012/13 0-1
2017/18 1-1
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.