PSV stelt flink teleur bij start Europa League

PSV is er donderdag niet in geslaagd om te winnen bij de start van de groepsfase van de Europa League. De ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij kwam niet voorbij het Noorse Bodø/Glimt, dat vlak voor rust de leiding nam in Eindhoven. In de slotfase ontsnapte PSV zelfs nog aan de 1-2.

PSV
PSV
1 - 1
FK Bodø/Glimt

PSV kreeg afgelopen zaterdag een dreun in de Eredivisie. FC Twente versloeg de Eindhovenaren met 2-1 en de ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij maakte vooral in de eerste helft een slechte indruk. De oefenmeester voerde tegen Bodø drie wijzigingen door. Guus Til, André Ramalho en Johan Bakayoko stonden hun plek af aan Yorbe Vertessen, Phillipp Mwene en Ismael Saibari. Vertessen stond in de punt van de aanval, terwijl Xavi Simons terugzakte naar het middenveld.

Met het drietal in de ploeg kende PSV een uiterst moeizame eerste helft. De formatie van Van Nistelrooij speelde stroperig en vond nauwelijks gaten in de defensie van de Noorse bezoekers. Het spel ging van kant naar kant, zonder dat PSV echt kansen creëerde. Vertessen werd één keer met succes gelanceerd door Ibrahim Sangaré, maar doelman Nikita Haikin kwam snel zijn doel uit om redding te brengen.

Yorbe Vertessen begon als spits bij PSV.

Bodø gokte duidelijk op omschakelmomenten, waaruit de Noren in het eerste half uur op een kopbal van Hugo Vetlesen na niets creëerden. PSV deed dat later in de eerste helft wel. Cody Gakpo combineerde met Vertessen, probeerde met een lobje te scoren en zag verdediger Marius Høibråten ingrijpen. Vertessen miste kort daarna een enorme kans op de 1-0 nadat doelman Haikin een schot van Gakpo losliet. De Belgische aanvaller werkte de bal voor het doel langs.

Overtuigend was het nog allerminst bij PSV en bij het rustsignaal klonk er een striemend fluitconcert in het Philips Stadion. Dat had alles te maken met de openingstreffer van de Noren. Uit een van de spaarzame counters werkte Albert Grønbaek de bal vanaf de linkerkant in de verre hoek. Zo kreeg PSV voor de achttiende wedstrijd op rij een doelpunt om de oren. De laatste keer dat PSV de nul hield in een officiële wedstrijd, was op 10 april, in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk (2-0).

Bodø/Glimt viert de openingstreffer tegen PSV.

Ook in de beginfase van de tweede helft was Van Nistelrooij duidelijk nog niet tevreden. De trainer bracht na ruim een uur Sávio en Anwar El Ghazi in de ploeg voor Saibari en Vertessen. Die wissel bleek goud waard, want El Ghazi leverde kort daarna direct de assist op de 1-1. Armando Obispo kopte richting de aanvaller en met een hakje zorgde El Ghazi ervoor dat Gakpo op het Noorse doel af kon. De aanvaller rondde koeltjes af en zette PSV weer naast Bodø.

PSV maakte na de 1-1 voorin een betere indruk. De thuisploeg kreeg kansen om de leiding te nemen, maar uiteindelijk viel de 2-1 niet meer. Bodø was zelfs nog dicht bij de 1-2, eerst via Grønbaek en daarna via Vetlesen, die vrijstond en stuitte op doelman Walter Benítez. PSV wacht over een week de op papier zwaarste wedstrijd in de poule. Dan is Arsenal de tegenstander in het Emirates Stadium. Tussendoor spelen de Eindhovenaren zondag thuis tegen RKC Waalwijk.