PSV sluit ondanks vliegensvlugge tegengoal af met overwinning

PSV heeft het seizoen 2018/19 afgesloten met een zege op Heracles Almelo. De Brabanders eindigen op 83 punten: evenveel als vorig seizoen, maar dit keer slechts goed voor een tweede plaats. Luuk de Jong scoorde woensdag niet en zag concurrent Dusan Tadic in Doetinchem op gelijke hoogte komen.

PSV
PSV
3 - 1
Heracles Almelo

PSV toonde zich voor rust een ploeg die voetbalde om des keizers baard. Drie dagen na de allesbeslissende nederlaag tegen AZ koos trainer Mark van Bommel voor een terugkeer van Erick Gutiérrez en Gastón Pereiro in de basiself: op de overige posities liet hij zijn team intact in vergelijking met de voorgaande wedstrijden. Voor Daniel Schwaab was het zijn laatste wedstrijd: hij vertrekt later deze week om privéredenen na drie jaar uit Eindhoven.

Koud begonnen kreeg PSV al een tik in het gezicht. Dat trapte de bal al na zes seconden over de zijlijn, maar bij de inworp die volgde slaagde PSV er niet in rustig uit te verdedigen. Na balverlies van Gutiérrez onderschepten de bezoekers en voorzag Silvester van der Water teamgenoot Joey Konings van een uitstekende pass.

Konings, uit de dekking weggelopen bij Denzel Dumfries, schoof de bal pardoes door de benen van Jeroen Zoet in het doel en zette Heracles zo al na 25 seconden op voorsprong. De voormalig jeugdspeler van PSV schreef zich daarmee op de slotdag in de boeken met het snelste doelpunt van dit Eredivisie-seizoen.

Vanaf de zijlijn zal Santiago Arias het met teleurstelling hebben aangezien. De Colombiaan nam voorafgaand aan de wedstrijd afscheid van het publiek in Eindhoven, nadat hij vorig jaar zomer na vijf jaar bij PSV de overstap maakte naar Atlético Madrid.

PSV had enige tijd nodig om bij te komen van de snelle achterstand en noteerde pas na twintig minuten de eerste kans. Pereiro schoot de bal na een prima combinatie tegen de hand van Mats Knoester, maar vond bij Bas Nihuis geen gehoor met zijn appèl voor hands. Even later werd Heracles aan de overzijde gevaarlijk, waarbij Nick Viergever met een ultieme sliding voorkwam dat Jesper Drost een schot op doel kon lossen.

De thuisclub werd daarna sterker en kwam met wat geluk, maar niet ten onrechte terug tot 1-1. Kort nadat Luuk de Jong een kopbal van de lijn zag worden gehaald werkte Wout Droste een schot van Angeliño ongelukkig langs doelman Michael Brouwer. Nog voor rust kon PSV een tweede maken, maar Brouwer anticipeerde goed op een schot van Pereiro en zag hoe Donyell Malen in de herkansing een kopkans aan zich voorbij liet gaan.

Het lukte PSV zo niet om zijn fans in de slotwedstrijd van dit seizoen een onderhoudende wedstrijd te bieden. Na rust zag het er beter uit en nam de onttroond kampioen snel een voorsprong. Malen nam vanaf de linkerkant een hoekschop, die Schwaab met het hoofd verlengde. Pablo Rosario kopte vervolgens op de achterlijn terug richting Viergever, die zijn been uitstak en de hoek vond naast Brouwer (2-1).

Betere fase voor PSV
PSV groeide na Viergevers treffer in de wedstrijd. Gutiérrez schoot een keer naast het doel en aanvoerder De Jong testte Brouwer tweemaal met een kopbal, maar boekte beide keren geen succes. De spits wist vooraf dat hij op de topscorerslijst een voorsprong van twee doelpunten verdedigde op Dusan Tadic en oogde gretig, maar scoorde niet.

Heracles, vooraf al zeker van deelname aan de play-offs om Europees voetbal, leek het verder wel te geloven. Het team van Frank Wormuth liet de thuisploeg het spel maken en kwam er zo nu en dan uit, maar behoudens de doeltreffende eerste minuut maakte het weinig aanstalten om PSV een lastige avond te bezorgen. Invaller Brandley Kuwas schoot een kwartier voor tijd een meter naast, de eerste serieuze mogelijkheid na rust.

Mark van Bommel maakte kort voor tijd nog een mooi gebaar naar Schwaab, door hem onder luid applaus van het publiek naar de kant te halen ten faveure van Trent Sainsbury. Kort na die wissel bepaalde Malen de eindstand net een snelle uitbraak op 3-1, waarmee hij in de dubbele cijfers eindigde.

PSV sluit het seizoen af zonder een prijs, voor de eerste keer in vijf jaar. Heracles maakt zich op voor het slotstuk van de competitie en komt op 18 en 21 mei in actie tegen FC Utrecht in de eerste ronde van de play-offs.