PSV put moed uit uitmuntende thuisserie, FC Twente onder hoogspanning

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Koploper PSV probeert zich zaterdagavond tegen VVV-Venlo te herstellen van de pijnlijke uitglijder bij Willem II van vorige week. In de staart van de ranglijst nemen FC Twente en datzelfde Willem II het tegen elkaar op en het programma wordt gecompleteerd door Vitesse - Heracles Almelo en SC Heerenveen - FC Utrecht.

PSV put moed uit uitmuntende thuisserie, FC Twente onder hoogspanning

FC TWENTE - WILLEM II


Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Reinold Wiedemeijer
Laatste 5 duels FC Twente:2 punten
Laatste 5 duels Willem II:6 punten

ACTUEEL

• Bij FC Twente is het inmiddels twee voor twaalf. De Tukkers hebben slechts één punt meer dan rodelantaarndrager Roda JC Kerkrade en al acht punten minder dan de 'veilige' vijftiende plek. Die positie wordt toevallig ingenomen door Willem II, dat vorige week zo ongenadig uithaalde tegen PSV.

• FC Twente kwam in zijn laatste elf Eredivisie-duels niet tot winst, een evenaring van het negatieve clubrecord uit 1966 en 1967.

• Vorige week tegen PSV maakte Willem II voor het eerst sinds 1 december 2007 minimaal vijf goals in een Eredivisie-duel. Destijds ging Excelsior met 6-0 voor de bijl.

FC Twente ging vorige week onderuit bij Heracles Almelo.

• In zijn laatste negen Eredivisie-thuiswedstrijden hield FC Twente geen enkele keer de nul. Slechts eenmaal zetten de Tukkers een slechtere reeks neer in dit opzicht: in 1980/81 incasseerde FC Twente in twaalf thuisduels achtereen minimaal één treffer.

• Door de 5-0 tegen PSV schroefde Willem II de productie op tot 38 treffers. Dat is het hoogste aantal voor de Tilburgers na 27 speelrondes sinds 2003/04, toen de teller in dit stadium van de competitie op veertig goals stond.

• Liefst twaalf van de laatste vijftien Eredivisie-goals van Willem II werden gemaakt door Fran Sol of Ben Rienstra. Beide sterkhouders namen zes doelpunten voor hun rekening.

Tijdens de vorige speelronde hakte Willem II PSV in de pan.

HISTORIE

• FC Twente ontving Willem II 34 keer eerder in Eredivisie-verband en trok in 23 van die wedstrijden aan het langste eind. Acht edities kenden geen winnaar en drie keer triomfeerden de bezoekers.

• Een van die zeges van Willem II dateert uit het seizoen 2015/16, toen het 1-3 werd. Lucas Andersen was die dag met een hattrick de grote man bij de Tilburgers.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen FC Twente en Willem II:


SeizoenUitslag
2010/114-0
2012/131-1
2014/153-2
2015/161-3
2016/172-1

PSV - VVV-VENLO


Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Serdar Gözübüyük
Laatste 5 duels PSV:10 punten
Laatste 5 duels VVV-Venlo:4 punten

ACTUEEL

• Met een voorsprong van zeven punten op Ajax gaat PSV de laatste zeven speelrondes in. De ploeg van Phillip Cocu leed vorige week bij Willem II zijn derde nederlaag in dit Eredivisie-seizoen. VVV-Venlo bivakkeert in de middenmoot en is zo goed als zeker van handhaving.

• PSV kreeg dit seizoen al 117 schoten op doel tegen. Dat zijn er meer dan Ajax, Feyenoord, AZ, Vitesse, FC Utrecht en SC Heerenveen. Sinds vorige week kan PSV de status van minst gepasseerde club (31 tegengoals momenteel) ook wel vergeten.

• De afgelopen weken was Lennart Thy belangrijk voor VVV-Venlo met doelpunten en assists. De Duitser loopt het duel met PSV mis om een hartverwarmende reden: hij helpt bij de behandeling van een patiënt met leukemie. VVV-Venlo-trainer Maurice Steijn is ongelooflijk trots op Thy.

'Thy is nu al de Speler van het Jaar'

• PSV is zonder verlies in zijn laatste 27 thuisduels in de Eredivisie (24 zeges en drie gelijke spelen). Als de Eindhovenaren zaterdagavond minimaal een punt veroveren, zijn ze bezig aan de beste thuisserie sinds een periode tussen januari 2005 en januari 2007. Destijds verloor PSV 38 achtereenvolgende Eredivisie-wedstrijden in het Philips Stadion niet.

• Dit Eredivisie-seizoen kreeg PSV al negen strafschoppen tegen, het hoogste aantal van alle clubs. VVV-Venlo veroorzaakte nog maar twee penalty's, ex aequo het laagste aantal.

Vorige week verloor VVV-Venlo voor eigen publiek van Excelsior.

• PSV is gewaarschuwd: VVV-Venlo verloor deze jaargang slechts drie van de veertien competitieduels met teams die op dat moment hoger geklasseerd waren.

Een razendsnelle vooruitblik op PSV - VVV-Venlo.

HISTORIE

• Tot nu toe triomfeerde PSV in driekwart van de vorige twintig Eredivisie-thuisduels met VVV-Venlo. Drie keer bleven de Brabanders steken op een gelijkspel en tweemaal sleepten de Limburgers een overwinning in de wacht.

• In het seizoen 2009/10 stond dit duel op de eerste speeldag geprogrammeerd en rolde er een spectaculaire 3-3 uit de bus. Ruben Schaken maakte destijds de 3-3 voor de bezoekers.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen PSV en VVV-Venlo:


SeizoenUitslag
2007/083-1
2009/103-3
2010/113-0
2011/122-0
2012/132-0

VITESSE - HERACLES ALMELO


Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Allard Lindhout
Laatste 5 duels Vitesse:7 punten
Laatste 5 duels Heracles Almelo:12 punten

ACTUEEL

• Vitesse presteert de laatste weken uiterst wisselvallig. Op de 3-2 zege op Ajax volgde een ontnuchterende 5-1 nederlaag bij FC Utrecht. De Arnhemmers zijn desondanks nog steeds nadrukkelijk in de race voor een plekje in de play-offs om Europees voetbal. Ook Heracles Almelo maakt nog kans om aan te schuiven bij het toetje.

• Begin deze week kondigde Vitesse de komst van de nieuwe hoofdtrainer aan: Leonid Slutsky gaat zich vanaf de zomer ontfermen over de erfenis van Henk Fraser. De voormalige oefenmeester van onder meer CSKA Moskou wordt de eerste Russische hoofdtrainer in de Eredivisie.

Vitesse werd vorige week afgedroogd door FC Utrecht.

• Met Frank Wormuth vond Heracles Almelo op zijn beurt een opvolger voor de vertrekkende John Stegeman. Lees op VI PRO meer over de visie van de Duitser: 

• Heracles Almelo zette zijn laatste drie Eredivisie-duels in winst om. De laatste keer dat de equipe uit Overijssel vier competitiewedstrijden achtereen zegevierde, was in de periode augustus-september 2015. Destijds triomfeerde Heracles Almelo zelfs vijf keer achter elkaar.

• Sinds de jaarwisseling was Mason Mount goed voor liefst 28 gecreëerde kansen. Alleen Hakim Ziyech (veertig stuks) en Nasser El Khayati (34) doen het in die periode nóg beter dan de Vitesse-middenvelder.

• Heracles Almelo heeft dit seizoen al vaak veerkracht getoond. De ploeg van Stegeman pakte al vijftien punten in wedstrijden waarin ze aankeek tegen een achterstand. Alleen Ajax (achttien) en PEC Zwolle (zeventien) veroverden meer punten vanuit zo'n situatie.

Deze week stelde Vitesse een nieuwe trainer aan: Leonid Slutsky.

• Kristoffer Peterson was in zijn laatste drie Eredivisie-duels trefzeker. De laatste Heraclied die een reeks van vier achtereenvolgende wedstrijden met minimaal één doelpunt neerzette, was Samuel Armenteros in 2016.

HISTORIE

• Voor de dertiende keer maakt Vitesse - Heracles Almelo deel uit van het programma in de Eredivisie. De Arnhemmers hebben een uiterst positieve balans met acht overwinningen en slechts twee nederlagen. Twee keer was een remise het resultaat.

• De eerste editie van dit duel werd gespeeld in de jaargang 2005/06. Vitesse zette toenmalig promovendus Heracles Almelo met 5-1 aan de kant. Zowel Matthew Amoah als Youssouf Hersi maakte dat duel twee treffers.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Vitesse en Heracles Almelo:


SeizoenUitslag
2012/131-1
2013/143-1
2014/153-0
2015/161-1
2016/171-2

SC HEERENVEEN - FC UTRECHT


Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Bas Nijhuis
Laatste 5 duels Heerenveen:5 punten
Laatste 5 duels Utrecht:12 punten

ACTUEEL

• SC Heerenveen is een van de clubs die nog strijdt om een startbewijs voor de play-offs om een Europees ticket. De verschillen zijn uiterst klein in die regionen. FC Utrecht, dat vorige week de vloer aanveegde met Vitesse, lijkt met Feyenoord te strijden om de vierde positie.

• Gedurende de eerste 27 speelrondes gaf Stijn Schaars 919 passes op de helft van de tegenstander. De SC Heerenveen-regisseur hoeft in dit opzicht alleen voorrang te verlenen aan Hakim Ziyech (1.301 passes), Steven Berghuis (954) en Alireza Jahanbakhsh.

SC Heerenveen verloor vorige week op bezoek bij Ajax.

• FC Utrecht bezit al 47 punten. Niet eerder sinds de invoering van het systeem van drie punten voor een zege in het seizoen 1995/96 hadden de Domstedelingen in deze fase van de competitie zoveel punten veroverd.

• Voor Schaars is FC Utrecht een bijzondere opponent. Op 9 maart 2003 vierde de middenvelder zijn Eredivisie-debuut tegen de Domstedelingen. Bovendien won Schaars van geen ploeg zo vaak (twaalf keer) en scoorde hij tegen geen team zo veel (drie keer) als tegen FC Utrecht.

'Heerenveen wacht lastige zoektocht naar opvolger voor Streppel'

• Deze week werd bekend dat trainer Jurgen Streppel en SC Heerenveen na dit seizoen uit elkaar gaan. Onder leiding van de ex-prof wonnen de Friezen dertien van hun dertig Eredivisie-thuiswedstrijden. Van de vijf coaches met ten minste dertig duels in het Abe Lenstra Stadion heeft Streppel daarmee het laagste winstpercentage.

• Sinds de start van februari veroverde FC Utrecht zestien punten in zeven wedstrijden. Geen enkele club presteerde beter in die periode.

HISTORIE

• 25 keer eerder troffen SC Heerenveen en FC Utrecht elkaar in Friesland in het kader van de Eredivisie. De thuisploeg zegevierde tot nu toe vijftien keer en zag vijf keer alle punten naar de Domstedelingen gaan. Vijf keer leverde het treffen geen winnaar op.

• Twee seizoenen geleden haalde FC Utrecht met liefst 0-4 uit bij SC Heerenveen, dat Joey van den Berg al vroeg verloor met een rode kaart.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen SC Heerenveen en FC Utrecht:


SeizoenUitslag
2012/132-4
2013/144-1
2014/153-1
2015/160-4
2016/172-2

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.