PSV probeert 'Kluivert-serie' Buitink te voorkomen, Feyenoord naar angstgegner

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag probeert PSV zijn sterke serie in uitwedstrijden tegen Vitesse door te trekken. Feyenoord wacht het traditioneel lastige duel bij VVV-Venlo.

PSV probeert 'Kluivert-serie' Buitink te voorkomen, Feyenoord naar angstgegner

FC Emmen - SC Heerenveen

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Actueel

• Sinds de zege op ADO Den Haag van 10 februari draait het uiterst moeizaam bij FC Emmen. De equipe uit Drenthe pakte sindsdien nog maar één punt in zeven wedstrijden. Grote degradatiezorgen zijn het gevolg. SC Heerenveen moet eigenlijk winnen om te voorkomen dat het in de laatste duels van het seizoen niets meer heeft om voor te spelen.

• FC Emmen incasseerde al 68 goals. De laatste promovendus die het in deze fase van de Eredivisie slechter deed op dit vlak was RBC Roosendaal in het seizoen 2000/01 (76 treffers om de oren na 28 duels). De Brabanders degradeerden achttien jaar geleden.

• Dit is een duel tussen de clubs met de minste clean sheets deze competitie: FC Emmen hield tot nu toe slechts eenmaal de nul, de spelers van SC Heerenveen stapten twee keer zonder tegengoal van het veld.

Samenvatting: FC Emmen - Ajax

• Michel Vlap en Sam Lammers waren lange tijd ongelooflijk goed op dreef, maar kwamen beiden in de laatste drie competitiewedstrijden van SC Heerenveen niet tot een doelpunt of een assist.

• De laatste keer dat FC Emmen in zeven achtereenvolgende competitieduels zonder overwinning bleef, was in het seizoen 2016/17. Vanzelfsprekend kwam de promovendus destijds uit in de Eerste Divisie.

• Ondanks de nederlaag van donderdag bij Feyenoord bekleedde SC Heerenveen bij aanvang van dit weekeinde nog altijd de vierde plaats op de ranglijst op basis van uitwedstrijden. De Friezen veroverden al 22 punten buitenshuis, eentje minder dan vorig seizoen.

Samenvatting: Feyenoord - SC Heerenveen

Historie

SC Heerenveen zegevierde in drie van de tien uitduels met FC Emmen in alle competities. Ook in de meest recente ontmoeting in Drenthe kraaiden de Friezen victorie (1-3 in het seizoen 2010/11 in het KNVB-bekertoernooi).

• Eerder dit seizoen werd het in het Abe Lenstra Stadion 1-1. Vlak voor tijd maakte Reuven Niemeijer de treffer van Arber Zeneli ongedaan.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PEC Zwolle - Fortuna Sittard

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

Met 32 punten is PEC Zwolle zo goed als zeker van handhaving. Bij een overwinning op Fortuna Sittard kan de vlag uit. De Limburgers bezitten twee punten minder dan PEC en zijn dus ook niet ver verwijderd van het veiligstellen van het Eredivisie-schap.

• Donderdag tegen PSV (4-0 verlies) moest Mike van Duinen met een rol als invaller genoegen nemen. Bij aanvang van deze speelronde stond de PEC Zwolle-aanvaller zevende op de lijst van spelers met meeste schoten in dit Eredivisie-seizoen.

Fortuna Sittard moet het stellen zonder José Rodríguez, die voor vier wedstrijden werd geschorst vanwege zijn rode kaart in het duel met ADO Den Haag.

Samenvatting: PSV - PEC Zwolle

• Door vorige week met 3-2 bij Willem II onderuit te gaan, werd Fortuna Sittard het eerste Eredivisie-team dit seizoen dat zes keer op rij verloor buitenshuis. Het doelsaldo in deze duels bedraagt 5-27.

• PEC Zwolle incasseerde in zijn vorige twee Eredivisie-thuisduels geen treffer en kan voor het eerst sinds het voorjaar van 2004 in drie achtereenvolgende thuiswedstrijden op het hoogste niveau de nul houden.

Fortuna Sittard sprokkelde in 2019 slechts tien punten bij elkaar. Bij de start van dit weekeinde hadden alleen FC Emmen (acht punten) en NAC Breda (zes punten) slechter gepresteerd sinds de jaarwisseling.

Samenvatting: Fortuna Sittard - ADO Den Haag

Historie

Pas voor de zevende keer wordt PEC Zwolle - Fortuna Sittard betwist op Eredivisie-niveau. De Blauwvingers triomfeerden drie keer, de Limburgers veroverden twee keer alle punten.

Eerder dit seizoen boekte Fortuna Sittard een 3-0 thuiszege op PEC Zwolle. Finn Stokkers en Mark Diemers (twee keer) namen de productie voor hun rekening.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PEC Zwolle - Fortuna Sittard:

Seizoen Uitslag
1983/84 1-3
1984/85 0-2
1986/87 3-1
1987/88 0-0
1988/89 2-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

VVV-Venlo - Feyenoord

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• VVV-Venlo probeert zich te herstellen van de 2-6 nederlaag tegen FC Utrecht tijdens de midweekse speelronde. Feyenoord zette zeer eenvoudig SC Heerenveen opzij en tracht in de komende weken AZ af te troeven in de strijd om plaats drie.

• Afgelopen seizoen stortte VVV-Venlo in de slotfase helemaal in, met als consequentie een duikeling op de ranglijst. Uiteindelijk werden de Limburgers als vijftiende afgevlagd na lange tijd te hebben gebivakkeerd op de plekken tien tot en met twaalf.

Feyenoord maakte deze competitie liefst elf treffers uit een cornersituatie, het hoogste aantal van alle teams bij aanvang van deze speelronde.

Samenvatting: VVV-Venlo - FC Utrecht

Feyenoord bleef zonder overwinning in zijn laatste zeven uitwedstrijden in de Eredivisie (drie gelijke spelen en vier nederlagen). Dat is de slechtste reeks voor de Rotterdammers sinds 2011, toen ze liefst zestien keer achtereen niet wonnen buiten De Kuip.

VVV-Venlo en Feyenoord verloren in 2019 al respectievelijk elf en tien punten in duels waarin ze op voorsprong kwamen. Alleen ADO Den Haag presteerde bij de aftrap van deze speelronde nog zwakker in dit opzicht met twaalf verspeelde punten in duels waarin een voorsprong werd genomen.

In het seizoen 2011/12 won VVV-Venlo met 2-1 van Feyenoord.
In het seizoen 2011/12 won VVV-Venlo met 2-1 van Feyenoord.

• Voor Steven Berghuis is dit duel bijzonder. De aanvaller kwam in het seizoen 2011/12 op huurbasis uit voor VVV-Venlo nadat een doorbraak bij FC Twente op zich liet wachten. Daarna zette Berghuis zijn loopbaan voort bij AZ.

Historie

Het zijn merkwaardige statistieken: Feyenoord won slechts drie van zijn 21 eerdere Eredivisie-uitduels met VVV-Venlo. Dat komt neer op een winstpercentage van veertien. Alleen tegen BVC Amsterdam hebben de Rotterdammers een slechtere score in uitwedstrijden (nul uitzeges in twee ontmoetingen in de jaren vijftig).

VVV-Venlo rekende voor eigen publiek liefst tien keer af met Feyenoord. Alleen tegen ADO Den Haag boekten de Limburgers zoveel thuiszeges.

• Vorig seizoen werd dit duel begin februari afgewerkt. Door een rake strafschop van Clint Leemans zegevierde VVV-Venlo met 1-0.

De laatste 5 Eredivisie-edities van VVV-Venlo - Feyenoord:

Seizoen Uitslag
2009/10 1-1
2010/11 3-2
2011/12 2-1
2012/13 2-3
2017/18 1-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vitesse - PSV

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• Extreem wisselvallig zijn de resultaten van Vitesse dit seizoen. Toch stevenen de Arnhemmers af op deelname aan de Europese play-offs. PSV kreeg donderdag PEC Zwolle op de knieën en weet dat het in alle scenario's landskampioen wordt als het zijn resterende zes wedstrijden wint.

Vitesse ging in deze competitie slechts één keer onderuit in Stadion Gelredome. Begin dit seizoen bleek Ajax veel te sterk.

Bij aanvang van deze speelronde was Luuk de Jong niet alleen de topscorer, maar ook de meest waardevolle speler van de Eredivisie. De aanvaller heeft een rechtstreeks aandeel gehad in 29 competitiegoals van de Eindhovenaren (24 treffers en vijf assists).

Samenvatting: Vitesse - AZ

• PSV verloor dus bij Ajax zijn meest recente uitduel en kan voor het eerst sinds het najaar van 2014 in twee achtereenvolgende uitwedstrijden het onderspit delven. In dat betreffende seizoen veroverden de Eindhovenaren wel de landstitel.

• Thomas Buitink trof minimaal eenmaal doel bij zijn eerste twee basisplaatsen in de Eredivisie. Het Vitesse-talent kan met zijn achttien jaar en 297 dagen de jongste speler sinds Patrick Kluivert worden die trefzeker is bij zijn eerste drie basisplaatsen. Kluivert was achttien jaar en 82 dagen toen hij dat voor elkaar kreeg in 1994.

In het seizoen 1989/90 won PSV met 0-2 bij Vitesse. Op deze foto zien we Theo Bos, Wim Kieft, Frans Thijssen, Michel Boerebach en Hans van Arum.
In het seizoen 1989/90 won PSV met 0-2 bij Vitesse. Op deze foto zien we Theo Bos, Wim Kieft, Frans Thijssen, Michel Boerebach en Hans van Arum.

Sinds zijn transfer naar PSV in de zomer van 2017 had Hirving Lozano een direct aandeel in liefst zes van de zeven doelpunten die de Eindhovenaren maakten tegen Vitesse (drie goals en drie assists). Tegen geen enkele Eredivisie-club was de Mexicaan rechtstreeks betrokken bij méér goals.

Historie

• Vitesse zette slechts twee van zijn eerdere 33 Eredivisie-thuisduels met PSV in winst om. Die overwinningen dateren uit 1992/93 en 1996/97. Aangezien Stadion Gelredome in 1998 werd geopend, betekent dit dat de Eindhoveraren in competitieverband nog nooit verloren in het huidige onderkomen van Vitesse.

Voor de laatste keer dat PSV averij opliep in Arnhem moeten we ook alweer terug tot het seizoen 2012/13. Het werd destijds 2-2. Voor de thuisploeg maakte Wilfried Bony twee goals en namens PSV waren Dries Mertens en Georginio Wijnaldum trefzeker.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - PSV:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-2
2014/15 0-1
2015/16 0-1
2016/17 0-2
2017/18 2-4

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.