PSV pas na herstelwerkzaamheden van Schmidt langs Vitesse

PSV heeft zondag een moeizame zege geboekt op Vitesse. Trainer Roger Schmidt zag zijn tactische plan in de eerste helft totaal niet uit de verf komen. Na zijn eigen herstelwerkzaamheden en aan de hand van invallers Donyell Malen en Mario Götze trokken de Eindhovenaren alsnog aan het langste eind.

PSV
PSV
3 - 1
Vitesse
Vitesse

Voordat de wedstrijd begonnen was, was er al veel te doen om de opstelling die Roger Schmidt bij PSV had gemaakt. De trainer gooide zijn elftal namelijk opnieuw overhoop. Alleen Yvon Mvogo, Denzel Dumfries, Pablo Rosario, Ibrahim Sangaré en Eran Zahavi stonden donderdag tegen Olympiakos Piraeus (4-2) in de basis en Schmidt koos ook nog voor een andere formatie. Met een 5-3-2-systeem spiegelde hij zijn team aan dat van Vitesse-collega Thomas Letsch.

Hoe goed Schmidt zijn speelplan ook zal hebben uitgedacht, na vier minuten keek de oefenmeester met PSV al tegen een achterstand aan. Rechtsback Eli Dasa van Vitesse kwam mee naar voren en werd onvoldoende afgestopt. Hij legde terug op Armando Broja, die met een schot in de linkerhoek de score opende. Hoewel dat ook de ruststand was, was de eerste helft zeker niet onaantrekkelijk om naar te kijken. Dat was vooral zo omdat lang niet alles goed ging bij beide ploegen.

Het begon na twaalf minuten bij Vitesse-keeper Remko Pasveer, die een pass verkeerd aannam en zo de bal te ver van zijn voet liet springen. Yorbe Vertessen, die weer eens in de basis stond, pikte op en omspeelde de doelman, maar raakte vervolgens de bal helemaal verkeerd. Daardoor kon Pasveer weer oppikken. Tien minuten later ging de jonge aanvaller op Pasveer af en redde de doelman, maar er bleek eerder ook al sprake van buitenspel.

Daarna kwam PSV juist goed weg in de eerste helft. Doelpuntenmaker Broja omspeelde Yvon Mvogo en had een leeg doel voor zich, maar schoot vanuit een voor hem net te lastige hoek. Daardoor werd het niet 0-2, maar raakte Broja de paal en kwam PSV goed weg. Dat gebeurde na 38 minuten opnieuw. Broja ging op Mvogo af met Erick Gutiérrez en Timo Baumgartl achter zich. Gutiérrez haalde Broja naar de grond en scheidsrechter Björn Kuipers floot voor een strafschop. Na het zien van de beelden op aanraden van de VAR werd het echter een vrije trap. Oussama Tannane Yvon Mvogo tot een redding, schoot kort daarna tegen de paal en zag Loïs Openda de bal uiteindelijk over het doel werken.

Schmidt kwam in de rust toch weer terug op zijn tactische zet van voor de wedstrijd. Hij bracht Philipp Max en Malen in de ploeg voor Adrian Fein en Gutiérrez, wat tot gevolg had dat PSV toch weer met een viermansdefensie ging spelen. Buiten een kansje voor Zahavi, wiens poging geblokt werd door Riechedly Bazoer, leverde dat echter niet veel op. Schmidt greep vervolgens nogmaals in en liet Götze en Ryan Thomas invallen. Waar Max daarna nog stuitte op Pasveer schoot Malen na 65 minuten wel raak op aangeven van Zahavi: 1-1.

Waar Vitesse in de tweede helft vrijwel niets meer creëerde, kreeg PSV het lang niet voor elkaar om de 2-1 te maken. Zo liet Malen een grote kans op zijn tweede goal liggen. Na opnieuw een pass van Zahavi stuitte de ingevallen aanvaller deze keer op Pasveer. De doelman van Vitesse kreeg kort daarna een schot van Zahavi recht op zich af. Vier minuten voor het einde van de wedstrijd viel de goal alsnog. Götze tikte op aangeven van Malen binnen. De Duitse invaller scoorde kort daarna opnieuw en besliste zo de wedstrijd. Zahavi bediende Thomas met een hakje en kon alleen op Pasveer af. Götze liep mee, ontving de bal en tikte de 3-1 binnen. Zo waren het de invallers die PSV de zege bezorgden.