PSV pakt Johan Cruijff Schaal na ongekend spektakelstuk tegen Ajax

PSV heeft voor het tweede jaar op rij de Johan Cruijff Schaal opgeëist ten koste van Ajax. In een waar spektakelstuk in de Johan Cruijff Arena won de ploeg van nieuwbakken trainer Ruud van Nistelrooij met 3-5. Guus Til was verantwoordelijk voor een hattrick en Xavi Simons maakte zijn eerste doelpunt in Eindhovense dienst. Bij Ajax beleefde Calvin Bassey een horrordebuut, door na een invalbeurt van veertien minuten een rode kaart te pakken.

Ajax
Ajax
3 - 5
PSV
PSV

Van de acht doelpunten vielen er drie in de eerste helft, die twee gezichten kende. Ajax begon daadkrachtig, nam het initiatief en beloonde zichzelf na een kwartier; PSV sloeg genadeloos toe in het laatste kwartier. Het openingsdoelpunt kwam uitgerekend van Steven Bergwijn. Na voorbereidend werk van Dusan Tadic en Owen Wijndal slaagde de aanvaller erin om Johan Bakayoko uit te kappen in het strafschopgebied, alvorens de bal in de rechterbovenhoek te plaatsen: 1-0.

PSV werd gaandeweg de eerste helft dreigender. De combinatie Gakpo-Til bleek goud waard voor de Eindhovenaren: twee voorzetten van Gakpo werden door de zomeraankoop binnengekopt. De eerste keer torende hij uit boven Wijndal; de tweede keer bleek Daley Blind niet bestand tegen de sprongkracht van Til. Tussen beide doelpunten door trof Gakpo nog de buitenkant van de paal met een afstandsschot.

De slotfase van de eerste helft kenmerkte zich ook door opstootjes op het veld. Zo sloeg de vlam in de pan toen Edson Álvarez een elleboogstoot uitdeelde aan Til en wegkwam met een gele kaart. Videoscheidsrechter Jochem Kamphuis greep niet in, maar riep Dennis Higler aan het begin van de tweede helft wel naar de kant om een overtreding van Wijndal op Bakayoko te bekijken die wellicht een rode kaart waard was. Bakayoko bleek echter hands te hebben gemaakt en dus kreeg Ajax een vrije trap.

Kort na het moment kwam Ajax op gelijke hoogte via Antony. Het was uitgerekend Wijndal die de assist gaf: de linksback behield het overzicht en legde de bal terug op de Braziliaan, die in één keer binnenschoot. Hij raakte de bal niet optimaal, maar Benítez kreeg er niet voldoende van zijn hand tegenaan. Het was het startsein voor een spectaculaire tweede helft. Een blunder van Jay Gorter, die de voorkeur kreeg boven Remko Pasveer, leidde de 2-3 van PSV in. De doelman liet de bal glippen na een schot van Armando Obispo, waardoor Gakpo kon binnentikken.

Met een door Álvarez van richting veranderd schot werd Til de eerste speler ooit die een hattrick maakte in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Ajax bracht echter de spanning terug via een prachtig doelpunt van Mohammed Kudus. De invaller liet een afvallende bal net buiten het strafschopgebied op zijn knie stuiten en trof doel met een dropkick in de linkerbenedenhoek. Een andere invaller beleefde een veel ongelukkigere entree. Debutant Calvin Bassey moest na veertien minuten al met rood vertrekken door een stevige charge op Ismael Saibari.

Met een man meer kreeg PSV kansen op het vijfde doelpunt. Saibari schoot bijvoorbeeld voorlangs en een poeier van Veerman belandde via de onderkant van de lat weer in de doelmond. Door de vele gebeurtenissen telde Higler negen minuten aan blessuretijd toe en daarin zorgde Xavi Simons voor de 3-5. De jongeling omspeelde Gorter en besliste de wedstrijd. PSV mag even feestvieren, maar moet het vizier daarna verzetten naar de eerste ontmoeting met AS Monaco in de derde voorronde van de Champions League. Die wedstrijd wordt dinsdag al gespeeld.