PSV pakt Eredivisie-record op simpele avond in Tilburg

PSV heeft donderdagavond overtuigend afgerekend met Willem II. De Tilburgers beleefden in eigen huis een slechte generale repetitie voor de finale om de TOTO KNVB-beker.

Willem II
Willem II
0 - 3
PSV
PSV

De vorige editie van Willem II - PSV liep uit op een ware sensatie. Afgelopen seizoen wonnen de Tricolores mede dankzij een hattrick van Fran Sol met 5-0 van de Eindhovenaren, die zich later kroonden tot kampioen van de Eredivisie. Sol is inmiddels vertrokken naar Dinamo Kiev en nam donderdag voor de wedstrijd afscheid van het Willem II-publiek.

PSV-trainer Mark van Bommel koos in Tilburg opnieuw voor Luuk de Jong als nummer 10 achter Donyell Malen, maar net als afgelopen weekend tegen ADO Den Haag had PSV moeite om tot kansen te komen. Pablo Rosario was er met een kopbal uit een hoekschop van Angeliño nog het dichtst bij. Aan de andere kant deelde Alexander Isak een speldenprikje uit met een schot dat voorlangs ging.

In de 31ste minuut was het Malen die de ban brak. De twintigjarige aanvaller kreeg de bal van Rosario, glipte knap langs Vurnon Anita en Jordens Peters en schoof de bal vervolgens langs doelman Michael Woud: 0-1. Zijn bevrijdende openingstreffer leverde zijn club bovendien een record op. PSV is de eerste ploeg in de historie van de Eredivisie die in al zijn eerste 32 competitieduels van het seizoen tot scoren kwam.

Zes minuten na de 0-1 was het opnieuw raak voor de bezoekers. Na een overtreding op Hirving Lozano kreeg PSV een vrije trap aan de zijlijn. Michal Sadilek krulde de bal richting Luuk de Jong, die raakte de bal niet, maar verraste daarmee wel de keeper, waardoor de bal van Sadilek binnenvloog: 0-2. Het was de tweede Eredivisie-treffer van de Tsjech.

In de rust besloot Willem II-trainer Adrie Koster om Renato Tapia en Freek Heerkens alsnog te brengen. De coach gaf het duo in eerste instantie rust met het oog op de bekerfinale, maar daarmee had zijn ploeg wel erg veel kwaliteit ingeleverd. Met die twee nieuwe gezichten kwam Willem II iets beter voor de dag, maar tot kansen of überhaupt een schot op doel kwamen de Tilburgers de hele wedstrijd niet.

In plaats daarvan sloeg PSV twintig minuten na rust nogmaals toe. Steven Bergwijn zette de aanval op en kreeg de bal op een presenteerblaadje terug van Malen. Bergwijn kon zo simpel zijn veertiende competitiedoelpunt van het seizoen binnentikken: 0-3. Dat bleek ook meteen het slotakkoord, want invaller Gastón Pereiro stuitte in de extra tijd via Woud op de paal. Een domper was wel het uitvallen van Lozano in de slotfase. De knie van de Mexicaan kwam vast te staan in een duel met Heerkens en hij moest per brancard het veld af.

Door de simpele zege in Tilburg haalt PSV weer iets van het verschil in doelsaldo met Ajax af. De marge bedraagt met nog twee duels te gaan tien treffers. De Eindhovenaren hebben nog twee wedstrijden om dat gat te dichten. De komende speelronde, gespeeld op 12 mei, gaat PSV op bezoek bij AZ. Drie dagen later wordt het seizoen afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo.

Willem II speelt op 5 mei de TOTO KNVB-bekerfinale tegen Ajax. Daarna wachten duels met FC Emmen (thuis) en ADO Den Haag (uit). Wanneer de ploeg van Koster de achtste plaats daarin veiligstelt, maken de Tilburgers sowieso kans op Europees voetbal. Als Ajax de beker wint, is die plek namelijk goed voor een ticket voor de play-offs.