PSV overwintert in Europa League na zege op Granada en hulp uit Cyprus

PSV heeft zich donderdagavond geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League. De Eindhovenaren wonnen het uitduel met Granada en kunnen niet meer worden achterhaald door PAOK Saloniki, omdat de Grieken verloren van Omonia Nicosia.

Granada
Granada
0 - 1
PSV
PSV

Daarmee heeft PSV in acht dagen tijd een puike prestatie geleverd. Na de 4-1 nederlaag in Griekenland tegen PAOK Saloniki stond de ploeg van Roger Schmidt immers nog op drie punten, maar inmiddels zijn dat er negen. Vorige week knokten de Eindhovenaren zich knap terug uit geslagen positie tegen PAOK (3-2) en donderdag volgde vooral in de eerste helft een uitstekend optreden tegen Granada.

In tegenstelling tot vorige week kwam PSV dit keer namelijk goed uit de startblokken. Het overwicht resulteerde halverwege de eerste helft al in een gevaarlijk schot van Donyell Malen. Dat vloog nog net naast, maar zeven minuten voor rust was het alsnog raak toen Malen de bal binnenwerkte uit een uitstekende voorzet van Philipp Max, die op links was vrijgespeeld door Olivier Boscagli.

PSV had vlak daarvoor ook een eerste tegenvaller te verwerken gekregen toen Noni Madeke na 35 minuten niet verder kon en werd vervangen door Eran Zahavi, de man die hij aanvankelijk nog uit de basis hield. Met Zahavi binnen de lijnen had PSV na rust de voorsprong kunnen verdubbelen. Denzel Dumfries miste een grote kans op aangeven van Mario Götze, daarna probeerde Zahavi het met een omhaal.

Zo dominant als voor rust was PSV echter niet meer. Granada voerde de druk in de jacht op de gelijkmaker flink op en was vooral via middenvelder Yangel Herrera enkele keren gevaarlijk, maar doelman Yvon Mvogo gaf geen krimp. De Eindhovenaren hielden vrij eenvoudig stand, ook nadat Dumfries in de 71ste minuut met een blessure had moeten plaatsmaken voor Timo Baumgartl.

Ook de aangeslagen Zahavi moest in de slotfase de strijd nog staken. Met Jorrit Hendrix in de ploeg als de vervanger van de Israëlische aanvaller trok PSV de eerste zege ooit op Spaanse bodem over de streep en stelde zo een plek in de zestiende finale van de Europa League veilig. Lang leek het erop dat de beslissing pas volgende week zou vallen, maar Omonia Nicosia velde het vonnis over PAOK Saloniki.

Omonia Nicosia
2 - 1
PAOK Saloniki

Door de late treffer van Jordi Gómez kan PAOK met nog een wedstrijd te gaan zowel Granada als PSV namelijk niet meer achterhalen. Lang leken de Grieken nog wel in de race te blijven voor de volgende ronde van de Europa League, nadat Christos Tziolis zes minuten voor rust de stand gelijk had getrokken na de vroege openingsgoal van Andronikos Kakoullis. Maar nu is de strijd in Groep E al beslist.