PSV oppermachtig sinds eeuwwisseling, Pereiro maakt zich waar

Reacties

PSV pakte zondag de landstitel door aartsrivaal Ajax met 3-0 van het veld te vegen. In samenwerking met Opta blikt VI aan de hand van statistieken terug op het succes van de Eindhovenaren aan.

PSV oppermachtig sinds eeuwwisseling, Pereiro maakt zich waar

o PSV is voor de 24ste keer kampioen van Nederland; de 104-jaar oude club won de helft van deze landstitels in de laatste 26 jaar.

o De Eindhovenaren pakten sinds de eeuwwisseling tien van de negentien kampioenschappen in de Eredivisie.

o Deze eeuw werd de Eredivisie-titel zes keer met nog minimaal drie speelronden te gaan al veroverd; vijf keer werd dit door PSV gedaan (AZ 1 keer).

o PSV - Ajax was voor de tweede keer de kampioenswedstrijd, na eerder in 1962/63; ook toen was PSV de koploper en Ajax de nummer twee.

o Dit was de vierde keer dat een club kampioen werd van de Eredivisie door de nummer twee te verslaan; dit gebeurde voor dit seizoen voor het laatst in 1980/81 (AZ kampioen, Feyenoord tweede).

Brenet: 'Spelers van Ajax hadden een grote mond, dat hebben we afgestraft'

o Feyenoord was slechts 336 dagen landskampioen en was daarmee de kortste houder van de schaal sinds PSV in 1997-1998 (322 dagen).

o PSV wordt voor het eerst kampioen ondanks een nederlaag met vijf doelpunten verschil (Willem II-PSV 5-0); tot dit seizoen overkwam alleen Feyenoord dit eerder (1983/84 en 1998/99).

o PSV is de eerste club die in één Eredivisie-seizoen elf keer met minimaal verschil won sinds FC Twente in 2009/10 (12), het seizoen waarin de Tukkers landskampioen werden.

o PSV heeft, met nog drie wedstrijden te gaan, al even veel zeges te pakken als in het laatste kampioensjaar 2015/16 (26).

o Dankzij de twaalf schoten op doel en drie doelpunten is PSV Ajax voorbij als ploeg met de meeste schoten op doel (250 om 242) en de meeste doelpunten (82 om 80) dit Eredivisie-seizoen.

o Luuk de Jong scoorde al vijf keer in een kampioensduel; alleen Johan Cruijff (7), Dick van Dijk (5) en broer Siem de Jong (5) waren minstens zo vaak trefzeker in een wedstrijd waarin de titel beslist werd.

Tijdlijn PSV: Europees debacle, bbq bij Schwaab en droomapotheose

o Daniel Schwaab is de tweede Duitser die de Eredivisie weet te winnen, na Horst Blankenburg in 1971/72 en 1972/73.

o Sinds zijn komst naar PSV was er geen speler met meer Eredivisie-doelpunten tegen Ajax of Feyenoord dan Gastón Pereiro (6, gedeeld met Wout Weghorst).

o Phillip Cocu is de derde trainer die drie keer landskampioen wordt met PSV, na Guus Hiddink (6) en Kees Rijvers (3).

o Cocu is tevens de derde persoon die zowel als speler en als trainer minimaal drie keer de Eredivisie won, na Frank de Boer en Ronald Koeman.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.