PSV neemt dankzij ongelooflijke comeback bij AZ voorschot op titel

PSV heeft zaterdagavond een voorschot genomen op het landskampioenschap. De Eindhovenaren zetten een 2-0 achterstand bij AZ om in een 2-3 overwinning.

AZ-trainer John van den Brom wijzigde zijn formatie voor de topper tegen PSV. De Alkmaarders verloren elf van hun laatste twaalf ontmoetingen met de traditionele topdrie en dus vond de oefenmeester het tijd voor een aanpassing. Met Ricardo van Rhijn, Ron Vlaar en Stijn Wuytens speelde AZ met drie centrumverdedigers, dat ging ten koste van Oussama Idrissi.

Met de nieuwe formatie leek AZ vroeg op voorsprong te komen. Teun Koopmeiners had de bal voor een leeg doel voor het inschieten, maar Daniel Schwaab gooide zich met een ultieme tackle voor de bal. PSV was wakker en werd zelf ook gevaarlijk. Eerst kreeg Bart Ramselaar een goede kans, daarna werd een doelpunt van Luuk de Jong afgekeurd wegens buitenspel en even later stuitte diezelfde De Jong op de paal. Beide ploegen gingen dan ook met een 0-0 stand de rust in.

Na de hervatting werd opnieuw een doelpunt van De Jong afgekeurd wegens buitenspel en was PSV-aanvoerder Marco van Ginkel gevaarlijk met een afstandsknal. De openingstreffer viel echter aan de andere kant. Alireza Jahanbakhsh bediende Guus Til in de 53ste minuut met een slim steekballetje. De inzet van de Oranje-international werd nog geblokt door Santiago Arias, maar Weghorst was wel succesvol uit de rebound: 1-0.

De pegel van de AZ-spits leidde tot een vreugde-explosie in het AFAS Stadion, maar de koek was nog niet op voor de thuisploeg. Acht minuten later deelden de Alkmaarders namelijk een volgende dreun uit aan de koploper. Jonas Svensson stuurde Jahanbakhsh weg aan de rechterkant en de Iraniër hield het overzicht. Weghorst werd bediend met een perfecte voorzet bij de tweede paal en de 25-jarige aanvaller kopte raak: 2-0.

Wout Weghorst viert zijn 2-0 tegen PSV.

Comeback
Met zijn vijftiende Eredivisie-treffer van het seizoen bezorgde Weghorst PSV een enorme dreun, maar de koploper gaf zich niet gewonnen. Gastón Pereiro, die Steven Bergwijn verving in de basis, kreeg in de 73ste minuut een enorme kans op de aansluitingstreffer, maar Marco Bizot had een uitstekende reflex in huis. Een minuut later was het alsnog raak voor de Uruguayaan. Pereiro haalde een vrije trap van Hirving Lozano knap uit de lucht en schoot droog binnen: 2-1.

PSV zette door en nog geen twee minuten na de 2-1 viel de gelijkmaker al. Bizot wachtte erg lang met trappen na een terugspeelbal en schoot de bal uiteindelijk tegen het been van de inglijdende Lozano aan. Tot afgrijzen van de AZ-keeper rolde de bal in het doel: 2-2. In de 79ste minuut was de comeback van PSV compleet. Vlaar had licht contact met Luuk de Jong in het zestienmetergebied en scheidsrechter Kevin Blom zag er een strafschop in. Van Ginkel faalde niet en schoot Eredivisie-treffer nummer veertien tegen de touwen: 2-3.

De ploeg van trainier Phillip Cocu zette een 2-0 achterstand bij nummer drie AZ zo binnen vijf minuten om in een voorsprong. Die leek echter weer te verdwijnen, toen Van Rhijn tien minuten voor tijd scoorde bij de tweede paal. De treffer van de AZ-verdediger werd echter terecht afgekeurd wegens buitenspel. Toen Vlaar in de 89ste minuut de doorgebroken Lozano naar de grond haalde en zijn tweede geel kreeg, viel het doek voor AZ.

PSV vergroot door de zwaarbevochten zege in het AFAS Stadion de voorsprong op Ajax weer naar tien punten. De Amsterdammers komen zondag in actie tegen Heracles Almelo (thuis). Als PSV volgende week zondag in een rechtstreeks duel van Ajax wint, zijn de Eindhovenaren kampioen.