PSV moet zijn pronkstukken verkopen

Reacties

Om de tekorten volledig weg te poetsen en toch geld over te houden om de selectie te versterken, zal PSV komende zomer waarschijnlijk meerdere voetballers moeten verkopen. Verslaggever Marco Timmer geeft uitleg bij de financiële situatie van de Eindhovenaren.

PSV moet zijn pronkstukken verkopen
© Pro Shots

Zonder veel problemen heeft PSV opnieuw overeenstemming bereikt met de selectie en technische staf voor een loonoffer. De club loopt vanwege de coronacrisis veel inkomsten mis en stevent af op een zeer fors operationeel tekort; naar schatting 20 à 25 miljoen euro. Niet alleen de voetballers en trainers in Eindhoven moeten inleveren, het voltallige personeel doet mee.

Een grote verrassing was het niet dat algemeen directeur Toon Gerbrands weer bij de werknemers aanklopte. Vorig jaar mei dienden zij ook al salaris in te leveren en destijds werd afgesproken dat nieuwe maatregelen geactiveerd zouden kunnen worden als er het gehele seizoen zonder supporters moest worden gevoetbald. Dat laatste is vooralsnog het geval. Aangezien de vorige afspraken tot 1 januari van dit jaar golden, zijn er nu nieuwe gemaakt. Hoeveel de loonmatiging oplevert en hoelang de nieuwe afspraken lopen, heeft PSV niet bekendgemaakt.

Op dit moment speelt er nog niets rond Ihattaren
Mino Raiola

Dankzij het beleid in de afgelopen jaren heeft PSV een eigen vermogen van veertig miljoen euro opgebouwd. De club kan de ergste financiële klappen dus opvangen. Desondanks zal PSV, ook vanwege de afschrijvingen op de spelers, waarschijnlijk meerdere voetballers moeten verkopen om de tekorten volledig weg te poetsen en toch geld over te houden om de selectie te versterken. Sam Lammers werd vorige zomer al verkocht voor tien miljoen. De transfer van de spits naar Atalanta Bergamo valt in dit boekjaar.

Duidelijk is dat Donyell Malen komende zomer de grote cashcow moet worden, terwijl PSV verwacht ook de nodige miljoenen binnen te halen met de verkoop van Denzel Dumfries. Hoeveel de Eindhovenaren nog voor Mohamed Ihattaren krijgen, is afwachten. Het contract van het negentienjarige talent loopt na volgend seizoen af en de pogingen die verbintenis te verlengen lopen al ruim een jaar op niets uit. Ihattaren lijkt derhalve bezig aan zijn laatste maanden bij PSV. Hij wordt geregeld in verband gebracht met rivaal Ajax, maar zijn zaakwaarnemer Mino Raiola geeft aan nog niet te zijn benaderd door de Amsterdammers. ‘Op dit moment speelt er nog niets’, aldus Raiola.

Drommel
Aangezien Gerbrands het adagium aanhangt dat je bij (financiële) tegenwind toch moet investeren, hoopt PSV dat de transfer van Joël Drommel alsnog wordt beklonken. De Brabanders steggelen al een tijdje met FC Twente over de afkoopsom van de 24-jarige doelman. Technisch directeur Jan Streuer van de club uit Enschede vroeg 6,5 miljoen euro, terwijl PSV niet verder wil gaan dan 3,5 miljoen. Drommel heeft na het lichten van de optie nog een contract voor één seizoen in De Grolsch Veste.

De hoge vraagprijs komt mede doordat de Tukkers een kwart van de transfersom aan Drommel en diens voormalige zaakwaarnemer moeten afstaan. De keeper zou kunnen afzien van zijn deel om de transfer in een stroomversnelling te brengen. De onderhandelingen naderen het einde, aangezien PSV inmiddels wel een keer uitsluitsel wil. Deze week staat er nog een meeting gepland. De bedoeling was er vóór de hervatting van de competitie uit te komen, maar dat lijkt lastig doordat er begin deze week nog een veel te groot gat (drie miljoen) tussen vraag en aanbod zat.

Een bizar scenario ligt op de loer als beide clubs géén overeenstemming bereiken. Drommel heeft zijn ja-woord namelijk al aan de Eindhovenaren gegeven. De doelman wil alleen naar PSV, waar een vijfjarig contract voor hem klaarligt. Indien de deal klapt, is de kans groot dat hij nog een jaar in Enschede blijft. Dan mag PSV hem over negen maanden contracteren en hoeft het geen transfersom te betalen. Terwijl Drommel in dat geval een mooi bedrag aan tekengeld tegemoet kan zien, blijft FC Twente met lege handen achter.

'Ajax is een saai perfect topmodel, PSV heeft karakter in haar smoel'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.