PSV moet in strijd met Ajax hopen op statistisch unicum

Reacties

Op basis van de statistieken kan Ajax zijn 36ste landstitel niet meer ontgaan. In de 65-jarige Eredivisie-historie is het nog nooit gebeurd dat een ploeg die met een marge van vier punten begon aan de laatste twee speelrondes zijn voorsprong nog uit handen gaf.

PSV moet in strijd met Ajax hopen op statistisch unicum
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
2 - 2
PSV
PSV

Door de remises bij AZ - Ajax (2-2) en Feyenoord - PSV (2-2) verzandde Super Sunday in een status quo. De Amsterdammers leiden de dans en hebben vier punten meer dan achtervolger PSV. Het doelsaldo is zelfs zeer overtuigend in het voordeel van de titelverdediger: plus 74 om plus 42.

Dat betekent dat Ajax zich al tot kampioen kroont als het gelijkspeelt in zijn resterende wedstrijden: thuis tegen SC Heerenveen op woensdag en uit tegen Vitesse volgende week zondag. Bij een zege in een van die duels is Ajax ook kampioen. Dat staat nog volledig los van de resultaten van PSV. De formatie van Roger Schmidt stuit deze jaargang nog op NEC (woensdag, thuis) en PEC Zwolle (zondag, uit).

In de rijke Eredivisie-geschiedenis zijn er überhaupt maar drie ploegen die kampioen werden, terwijl ze na 32 speelrondes minder punten hadden dan een andere club: DOS in 1958 (na een beroemde beslissingswedstrijd tegen het SC Enschede van Abe Lenstra), Feyenoord in 1993 en Ajax in 2011, na een zege op concurrent FC Twente tijdens de laatste speelronde.

Een speciaal geval blijft 2007. Destijds ging PSV na 32 speelrondes aan de leiding, maar greep AZ in speelronde 33 de macht. Na een bizarre slotdag stonden de spelers van de Eindhovenaren aan het einde van de rit alsnog met de schaal te paraderen.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2021/2022

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
26
5
3
98-19
+79
83
2
PSV
34
26
3
5
86-42
+44
81
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.