PSV laat in Arnhem kans liggen om te profiteren van verliespartij Ajax

Uitgerekend op de dag dat de twee grootste rivalen elkaar troffen, heeft PSV punten gemorst. In Arnhem werd door het team van Ruud van Nistelrooij een voorsprong uit handen gegeven.

Vitesse
Vitesse
1 - 1
PSV
PSV

De voorsprong kwam in de achtste minuut al tot stand voor PSV. Xavi Simons kreeg de bal wat gelukkig in de loop door een slippertje van voormalig PSV-middenvelder Marco van Ginkel. Een andere ex-PSV'er probeerde de onbedoeld gelanceerde Simons te stoppen. Nicolas Isimat-Mirin gebaarde naar doelman Kjell Scherpen dat hij niet uit hoefde te komen, maar slaagde er niet in de jongeling van schieten te houden. Simons speelde de kans perfect uit en klopte Scherpen in de korte hoek: 0-1.

Het dertiende Eredivisie-doelpunt van het seizoen van de negentienjarige middenvelder was het hoogtepunt in een verder kansarme eerste helft. PSV controleerde de wedstrijd. De snelle Million Manhoef werd aardig in bedwang gehouden door de Eindhovenaren, die zelf via Fábio Silva bijna uitliepen naar 0-2. De Portugees raakte met zijn kopbal de buitenkant van de paal na voorbereidend werk van Luuk de Jong. Laatstgenoemde keerde na blessureleed in GelreDome terug in de basis. Ruud van Nistelrooij had voor Vitesse-uit Anwar El Ghazi de voorkeur gegeven boven Johan Bakayoko, maar liet laatstgenoemde bij de start van de tweede helft alweer invallen voor de geblesseerd geraakte El Ghazi.

Vroeg in de tweede helft leek PSV alsnog meer afstand te gaan nemen van Vitesse. De Jong was tot twee keer toe dicht bij een doelpunt. De spits schoot eerst met links rakelings naast en kreeg even later bij een corner een nog grotere kans. Scherpen was al geklopt, maar De Jong kon de bal niet binnenlopen en zag de bal van dichtbij over het doel gaan.

Het Vitesse van voormalig PSV-speler en -coach Phillip Cocu kon na vier nederlagen op rij hoop putten uit het feit dat de marge lang klein bleef tegen PSV. De Arnhemmers bleven niet alleen in de wedstrijd, ze kwamen zelfs op gelijkte hoogte, met dank aan Ibrahim Sangaré. De Ivoriaan maakte op eigen helft een nogal knullige overtreding. Enzo Cornelisse hielp Van Ginkel uit de daaropvolgende vrije trap aan een kopkans en de op het oude nest teruggekeerde middenvelder zag de bal via Sangaré in het PSV-doel eindigen: 1-1.

Pijnlijk
Door de extra lading die deze wedstrijd voor PSV had gekregen was de opgelopen schade nog pijnlijker. Ajax verloor eerder deze zondag met 2-3 van koploper Feyenoord en bij een overwinning bij Vitesse, was PSV in punten op gelijke hoogte gekomen met nummer twee Ajax. Zo ver kwam het niet. Van Nistelrooij bracht in de hoop het puntenverlies te voorkomen Thorgan Hazard binnen de lijnen voor André Ramalho. De aanvallende wissel was tevergeefs. PSV creëerde geen grote kans meer en moet vrezen dat AZ in de strijd om de tweede plek de grote winnaar van de dag wordt. De Alkmaarders spelen zondagavond uit tegen FC Twente (20.00 uur).