PSV kruipt door het oog van de naald in Groningen

PSV is zaterdag op bezoek bij FC Groningen ontsnapt aan het eerste puntenverlies in de Eredivisie. Pas laat in de wedstrijd wist de koploper het verschil te maken.

FC Groningen
1 - 2
PSV
PSV

PSV trad tegen Groningen aan zonder Steven Bergwijn, die er doordeweeks ook al niet bij was in de Champions League-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur (2-2). Net als in het duel met de Engelsen verving Donyell Malen de met enkelklachten kampende aanvaller.

Met PSV als koploper en Groningen als hekkensluiter was het verschil tussen de clubs aanzienlijk, maar dat was niet te zien binnen de lijnen. PSV was erg slordig en wist Groningen geen moment echt onder druk te zetten.

De Eindhovenaren hebben het de laatste jaren sowieso lastig met Groningen. De laatste vier ontmoetingen in de Eredivisie eindigden immers in een gelijkspel. Ook in het seizoen waarin PSV al 36 keer scoorde in negen wedstrijden kon de club geen indruk maken in het Hoge Noorden.

Ondanks de slechte klassering in de Eredivisie zorgden de fans van FC Groningen voor veel sfeer in het stadion.

Vijf minuten voor rust ging het zelfs helemaal mis voor PSV. Scheidsrechter Danny Makkelie oordeelde dat aanvoerder Luuk de Jong bij een corner Julian Chabot vasthield en de VAR ging akkoord met die beslissing. De bal ging dus op de stip en Samir Memisevic stuurde Jeroen Zoet de verkeerde hoek in: 1-0.

Het was voor PSV pas de vierde tegentreffer in de Eredivisie en ook de eerste keer dat de regerend landskampioen op achterstand kwam in de Nederlandse competitie. Die positie vond PSV maar niets en vijf minuten later was de eerste achterstand van het seizoen al weggewerkt. Denzel Dumfries vond nog voor rust Malen met een voorzet en de vervanger van Bergwijn tikte binnen bij de tweede paal.

In de tweede helft leek Groningen aanvankelijk goed stand te houden, maar PSV creëerde vervolgens twee goede kansen kort achter elkaar. De Jong was bij beide momenten betrokken. Na vijftig minuten schoot de spits in kansrijke positie over na een goede voorzet van Angeliño, vijf minuten later stuurde hij de bal met zijn hoofd richting de kruising na een corner. Keeper Sergio Padt redde echter op geweldige wijze. De goalie heeft wat mindere weken achter de rug en blunderde vorige week tegen Heracles Almelo nog opzichtig, maar tegen PSV hield hij Groningen aanvankelijk op de been.

Een sterk optreden van Sergio Padt tegen PSV.

In het laatste kwartier van de wedstrijd onderscheidde Padt zich ook. Zo overtuigde hij in de één op één met Hirving Lozano, die op rechts doorbrak en de keeper probeerde te verschalken met een stiftje. Padt bleef echter goed staan en kreeg de bal op zijn lichaam, zodat het 1-1 bleef. PSV bleef zoeken naar een ontsnapping in Groningen en vond deze ook.

Na balverlies op het middenveld schakelde Dumfries razendsnel om en de rechtsback van PSV kon in één keer door op Padt. Ditmaal kwam de keeper niet als winnaar uit de strijd, Dumfries schoof de bal tussen de benen van Padt door voor de 1-2. Groningen kwam deze keiharde dreun niet meer te boven in eigen huis.

Zodoende behoudt PSV de foutloze status in de Eredivisie en zijn de Eindhovenaren de eerste club in deze eeuw die de eerste tien competitieduels winnend afsluit. PSV kan nu rustig achterover leunen zondag, als De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord in Amsterdam wordt afgewerkt. Groningen blijft hekkensluiter in de Eredivisie. Nummer zeventien NAC Breda loopt zelfs uit, nadat het een punt op bezoek bij ADO Den Haag had gepakt.