PSV komt met de schrik vrij in merkwaardig sneeuwduel met Sparta

PSV heeft zaterdagavond zijn eerste Eredivisie-overwinning van 2021 geboekt. Sparta Rotterdam maakte het de Eindhovenaren op het besneeuwde veld heel erg lastig, maar PSV kwam in het doelpuntrijke duel uiteindelijk toch met de schrik vrij.

Sparta Rotterdam
3 - 5
PSV
PSV

PSV wachtte door het gelijkspel tegen Ajax (2-2) en de nederlaag tegen AZ (1-3) nog op de eerste overwinning van het nieuwe jaar, maar toch achtte trainer Roger Schmidt het noodzakelijk dragende krachten als Denzel Dumfries, Donyell Malen en Eran Zahavi rust te geven tegen Sparta gezien het drukke schema van de afgelopen week én de komende weken.

Met Timo Baumgartl, Noni Madueke en Cody Gakpo als hun vervangers moest PSV de klus klaren, maar het incasseerde op het besneeuwde veld al snel een dreun. Pablo Rosario ging de fout in met een balletje breed en Bryan Smeets strafte dat genadeloos af door de bal - tot verbazing van velen wit en niet oranje, zoals in de tweede helft - in de bovenhoek te jagen.

Sparta kon echter geen vervolg geven aan die uitstekende start en zag PSV de controle over de wedstrijd gedurende de eerste helft overnemen. Door de omstandigheden was het niet makkelijk voetballen op Het Kasteel, maar toen de Eindhovenaren een geslaagde aanval op de mat legde was het raak. Mauro Júnior kopte binnen uit een voorzet van Madueke.

Sparta moest vervolgens aan de bak om PSV van het lijf te houden. Voor rust lukte dat nog, maar vlak na de hervatting maakte Malen de ommekeer compleet. De aanvaller was vlak voor rust in de ploeg gekomen voor de geblesseerde Gakpo en drukte twee minuten na rust meteen zijn stempel door na een prima pass van Rosario vakkundig af te ronden: 1-2.

Daarmee leek het verzet van Sparta gebroken, zeker toen Madueke er twee minuten later al 1-3 van maakte na goed voorbereidend werk van Rosario en Teze. De verdediger liet daarmee zien ook als rechtsback uit de voeten te kunnen, maar keerde in de 64ste minuut weer terug in het centrum toen Dumfries in de ploeg kwam als rechtsback.

Enkele minuten na die wijziging leek Philipp Max het laatste beetje spanning weg te nemen door met rechts raak te schieten na goed voorwerk van Mohamed Ihattaren en Malen, maar Danzell Gravenberch gaf Sparta in het laatste kwartier nog een beetje hoop met een fraai schot in de verre hoek (2-4). En het werd uiteindelijk ook nog even spannend.

Want nadat Malen tien minuten voor tijd had nagelaten de genadestoot uit te delen door de bal breed te spelen op Max in plaats van zelf te schieten, kreeg Sparta vier minuten voor tijd een penalty. Vanaf elf meter zorgde Reda Kharchouch voor de 3-4, maar Malen stelde de eerste zege van 2021 daarna alsnog veilig. En dus klimt PSV weer wat dichter richting Ajax en Vitesse.