PSV kan toetreden tot iconisch gezelschap, Tadic in spoor Suárez

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdagavond is het woord aan de toptwee: PSV fungeert als gastheer van Vitesse en Ajax speelt thuis tegen Willem II.

PSV kan toetreden tot iconisch gezelschap, Tadic in spoor Suárez

PSV - Vitesse

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

Tien speelrondes, tien zeges; PSV is nog altijd vlekkeloos in de Eredivisie. De Eindhovenaren, die midweeks wel hun Waterloo vonden in het KNVB-bekertoernooi, hebben Vitesse al op vijftien punten gezet. Desondanks namen de Arnhemmers na tien wedstrijden de vijfde positie in.

• Tegen FC Groningen maakte PSV pas in de laatste vijf minuten het verschil. In de laatste tien seizoenen wonnen de Eindhovenaren liefst 21 Eredivisie-duels dankzij een treffer in die fase, minimaal vijf keer vaker dan elke andere club gedurende die periode.

Afgelopen week tegen Fortuna Sittard beleefde Hilary Gong zijn competitiedebuut voor Vitesse. Na Abiola Dauda, Benedict Iroha, Tijjani Babangida en Haruna Babangida werd hij de vijfde Nigeriaan die namens de Arnhemmers in actie kwam in de Eredivisie.

Tijdens de vorige speelronde had PSV zijn handen vol aan FC Groningen.

• In de 62-jarige Eredivisie-historie kan PSV pas de vierde ploeg worden die zegeviert in de eerste elf speelrondes. Eerder kregen alleen PSV (1987/88), Ajax (1995/96) en nog eens Ajax (1997/98) dit voor elkaar.

• De trainer van het Ajax van 1997/98 was Morten Olsen. De Deen is nog altijd de enige oefenmeester die zijn trainerscarrière in de Eredivisie inzette met elf achtereenvolgende zeges. Mark van Bommel kan die prestatie zaterdagavond evenaren.

In een matige wedstrijd rekende Vitesse vorige week af met Fortuna Sittard.

• Vitesse sprokkelde in de voorbij elf uitwedstrijden slechts zeven punten bij elkaar. De elf uitduels daarvóór leverden nog twintig punten op.

Historie

• Vitesse ging 33 keer eerder op bezoek bij PSV in Eredivisie-verband. De Eindhovenaren staan op 25 zeges en leden vijf nederlagen.

Dinsdag liet een B-team van PSV zich te kijk zetten door RKC Waalwijk in het KNVB-bekertoernooi.

• De laatste Vitesse-triomf dateert uit het seizoen 2013/14; PSV leed destijds een 2-6 nederlaag. Voor Vitesse troffen Lucas Piazón, Mike Havenaar, Kelvin Leerdam, Patrick van Aanholt en Davy Pröpper doel. Laatstgenoemde scoorde twee keer.

Waarom is dit PSV tot nu toe onverslaanbaar in de Eredivisie?

De laatste 5 Eredivisie-edities van PSV - Vitesse:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-6
2014/15 2-0
2015/16 2-0
2016/17 1-0
2017/18 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

NAC Breda - Heracles Almelo

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel

Na zes achtereenvolgende nederlagen speelde NAC Breda de voorbije twee Eredivisie-duels gelijk. De Bredanaars vingen deze speelronde aan op de zeventiende plaats, dertien plekken onder Heracles Almelo, dat vorige week in punten gelijk kwam met nummer drie Feyenoord.

Vorige week tegen ADO Den Haag was het opmerkelijk dat de NAC Breda-spelers slechts 38,1 procent van hun persoonlijke duels wonnen, het laagste percentage voor de ploeg in een Eredivisie-duel sinds augustus 2013 (toen 31,8 procent tegen Feyenoord).

• In de eerste tien speelrondes was Heracles Almelo de Eredivisie-club die de meeste overtredingen maakte: 144. Wat betreft het aantal geïncasseerde gele kaarten moest de ploeg enkel voorrang verlenen aan ADO Den Haag.

NAC Breda veroverde vorige week een punt bij ADO Den Haag.

• Na tien speelrondes bezette NAC Breda-spits Mitchell te Vrede de tweede plaats in het klassement van gewonnen luchtduels. De ex-Feyenoorder won 54 luchtduels, 22 minder dan lijstaanvoerder Luuk de Jong.

• Sinds de jaarwisseling liet Heracles Almelo 21 treffers aantekenen in uitwedstrijden, al eentje meer dan in heel 2017.

• Heracles Almelo ondernam gedurende dit Eredivisie-seizoen slechts 39 doelpogingen in uitwedstrijden. Alleen NAC Breda - 34 doelpogingen buitenshuis - presteerde in de eerste tien speelrondes slechter in dit opzicht.

Historie

• NAC Breda en Heracles Almelo stonden in Eredivisie-verband veertien keer eerder tegenover elkaar in Noord-Brabant. De thuisploeg triomfeerde zes keer en moest drie keer zijn meerdere erkennen in de bezoekers.

• Afgelopen seizoen boekte NAC Breda een eclatante 6-1 zege op Heracles Almelo. Manu García stal die avond de show met een zeer fraaie treffer.

De laatste 5 Eredivisie-edities van NAC Breda - Heracles Almelo:

Seizoen Uitslag
2011/12 1-2
2012/13 1-1
2013/14 2-1
2014/15 1-3
2017/18 6-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ajax - Willem II

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

• Met 25 punten uit tien duels is Ajax bezig aan een uitstekende seizoenstart. Toch bedraagt de nadelige marge ten opzichte van lijstaanvoerder PSV nog altijd vijf punten. Willem II wacht al sinds de eclatante 5-0 overwinning op Heracles Almelo van 26 augustus op een driepunter.

• Na tien speelrondes was Andre Onana de keeper met het hoogste reddingspercentage. De Kameroener maakte 88,9 procent van het aantal schoten onschadelijk. In dit klassement bezette PSV'er Jeroen Zoet de tweede plaats met een reddingspercentage van 86,7.

• Het is niet alleen zo dat Willem II sinds september geen enkel Eredivisie-duel meer won, de Tilburgers incasseerden in die periode ook de meeste treffers van alle ploegen: achttien.

Ajax kreeg vorige week Feyenoord op de knieën.

• Dusan Tadic liet dit Eredivisie-seizoen al zeven treffers aantekenen. De laatste Ajacied die in de eerste tien speelrondes dit aantal bereikte, was Luis Suárez in 2010/11 (ook zeven goals).

• De laatste thuisnederlaag van Ajax in Eredivisie-verband dateert alweer van 5 november 2017, toen FC Utrecht zegevierde in Amsterdam. De ongeslagen thuisreeks van de hoofdstedelingen behelst nu zeventien Eredivisie-duels. De laatste keer dat Ajax achttien keer achter elkaar niet verloor voor eigen publiek was in 2011.

• Willem II-trainer Adrie Koster was gedurende het seizoen 2007/08 interim-trainer van Ajax. Als oefenmeester ging hij zes keer op bezoek bij de Amsterdammers en nooit pakte zijn ploeg ook maar een punt.

Willem II verloor vorige week op de valreep van FC Utrecht.

Historie

• Ajax verloor slechts één van zijn vorige 42 Eredivisie-thuiswedstrijden tegen Willem II, in het seizoen 2016/17 (1-2). De Amsterdammers kraaiden 37 keer victorie.

• In het seizoen 1994/95 haalde een oppermachtig Ajax met 7-0 uit tegen Willem II. Opmerkelijk was dat het al na 25 minuten 5-0 stond door goals van Jari Litmanen (twee), Nwankwo Kanu, Finidi George en Clarence Seedorf.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - Willem II:

Seizoen Uitslag
2012/13 5-0
2014/15 5-0
2015/16 3-0
2016/17 1-2
2017/18 3-1

AZ - De Graafschap

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

Actueel

• Met slechts twaalf punten uit tien wedstrijden nam AZ na de voorbije speelronde een plek in de middenmoot in. De Alkmaarders bezitten maar twee punten meer dan De Graafschap, dat afgelopen weekeinde met liefst 4-1 afrekende met Excelsior.

• AZ ging in zijn laatste drie Eredivisie-wedstrijden onderuit; achtereenvolgens Ajax (5-0), FC Utrecht (2-1) en SC Heerenveen (2-3) toonden zich te sterk. In december 2015 zetten de Alkmaarders voor het laatst zo'n beroerde serie neer.

• De Graafschap boekte dit Eredivisie-seizoen drie overwinningen en in al die wedstrijden zagen De Superboeren minimaal één speler van de tegenstander met een rode kaart van het veld worden gestuurd.

AZ verloor vorige week voor eigen publiek van SC Heerenveen.
In het bekertoernooi rekende AZ af met VVV-Venlo.

• In vijf van zijn laatste zeven Eredivisie-wedstrijden kwam AZ op een 1-0 voorsprong, maar in geen van die vijf duels trokken de Alkmaarders aan het langste eind. Bij de enige zege die AZ in zijn laatste zeven wedstrijden boekte, kwam de ploeg juist op achterstand (tegen FC Groningen).

• Zeventien van de achttien Eredivisie-clubs stonden dit seizoen al eens op voorsprong in een uitwedstrijd. Alleen De Graafschap kreeg dat nog niet voor elkaar.

• AZ, dat midweeks wel succesvol was in het KNVB-bekertoernooi, boekte geen enkele zege in zijn laatste vier Eredivisie-thuiswedstrijden. Dat overkwam de club in de laatste vijf jaar slechts eenmaal eerder in eenzelfde seizoen: in 2016/17 (zelfs vijf thuiswedstrijden zonder driepunter).

De Graafschap ging in de beker juist kansloos onderuit tegen PEC Zwolle.
In de competitie had De Graafschap vorige week wel succes.

Historie

• Dertien van de vorige zeventien Eredivisie-edities van dit duel werden gewonnen door AZ. De Graafschap was drie keer succesvol, voor het laatst in 2001.

• Op 1 mei 2016 stond dit treffen voor het laatst op het menu in de Eredivisie. Mede door goals van Vincent Janssen en Alireza Jahanbakhsh won AZ met 4-1.

De laatste 5 Eredivisie-edities van AZ - De Graafschap:

Seizoen Uitslag
2007/08 0-0
2008/09 2-0
2010/11 5-1
2011/12 4-0
2015/16 4-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.