PSV kan historie schrijven, AZ ongekend sterk op kunstgras

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag worden liefst vijf duels gespeeld, te beginnen met ADO Den Haag - Heracles Almelo en met als sluitstuk Roda JC Kerkrade - AZ. Tussendoor gaat koploper PSV op bezoek bij PEC Zwolle en staan eveneens de wedstrijden FC Utrecht - Excelsior en FC Groningen - Vitesse op de rol.

PSV kan historie schrijven, AZ ongekend sterk op kunstgras

ADO Den Haag - Heracles Almelo

 
Aftrap:12.30 uur
Scheidsrechter:Kevin Blom
Laatste 5 Eredivisie-duels ADO Den Haag:7 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Heracles Almelo:7 punten

Actueel

• ADO Den Haag begon moeizaam aan het seizoen, maar draait inmiddels keurig mee in de middenmoot. De residentieclub veroverde vlak voor de interlandperiode nog knap een punt tegen Feyenoord (2-2). In de eerste elf speelrondes verzamelde ADO veertien punten, eentje minder dan Heracles Almelo.

• Tegen Feyenoord trof ADO Den Haag eindelijk doel met het hoofd, en wel via Wilfried Kanon. Alle Eredivisie-teams hebben daardoor nu minimaal één kopgoal gemaakt.

• Heracles Almelo en ADO Den Haag bungelen als het aankomt op schotnauwkeurigheid in de onderste regionen van de Eredivisie. Bij de club uit de Hofstad verdwijnt maar 37,8 procent van de inzetten tussen de palen, bij Heracles ligt dit percentage op 43,4.

• Deze Eredivisie-jaargang kreeg ADO Den Haag voor eigen publiek al vijf keer de 0-1 om de oren, vaker dan elk ander team.

Joey Pelupessy staat aan de vooravond van zijn honderdste Eredivisie-duel.
Joey Pelupessy staat aan de vooravond van zijn honderdste Eredivisie-duel.

Na elf speelrondes voert ADO Den Haag-keeper Robert Zwinkels, samen met zijn FC Groningen-collega Sergio Padt, het reddingenklassement aan. Beide keepers maakten 56 keer een inzet van de opponent onschadelijk.

• Heracles Almelo aast op zijn derde Eredivisie-zege op rij, hetgeen de club in de nazomer van 2015 voor het laatst presteerde. De formatie van John Stegeman moet dan wel zorgen voor een primeur, want dit seizoen triomfeerde Heracles nog niet buitenshuis.

Historie

• ADO Den Haag en Heracles Almelo duelleren in Eredivisie-verband voor de zestiende keer in de Hofstad. De balans is aardig in evenwicht met zes thuiszeges, vier remises en vijf overwinningen voor Heracles Almelo.

• Heracles Almelo is niet echt een opponent die ADO Den Haag goed ligt. De residentieclub verloor liefst zes van de laatste acht Eredivisie-ontmoetingen, duels in Almelo meegerekend. De andere twee duels kenden geen winnaar.

De laatste 5 Eredivisie-edities van ADO Den Haag - Heracles Almelo:

SeizoenUitslag
2012/133-1
2013/140-3
2014/151-3
2015/160-1
2016/171-1

FC Groningen - Vitesse

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Jeroen Manschot
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Groningen:1 punt
Laatste 5 Eredivisie-duels Vitesse:6 punten

Actueel

Bij FC Groningen is er sprake van een sportieve crisis. De noorderlingen stonden bij aanvang van dit weekeinde slechts vijftiende, met maar twee puntjes meer dan hekkensluiter Roda JC Kerkrade. Hoe anders is de situatie bij Vitesse, dat al het hele seizoen in de subtop meedraait.

• Door de slechte reeks van de voorbije weken is een negatieve mijlpaal voor FC Groningen snel dichterbij gekomen. De Trots van het Noorden staat op 499 nederlagen in de Eredivisie en kan de tiende club worden die de grens van vijfhonderd verliesbeurten bereikt.

• Vitesse bereikt sowieso een (mini-)mijlpaal. De equipe uit Gelderland werkt namelijk zijn elfhonderdste wedstrijd af in de Eredivisie. Vitesse heeft een winstpercentage van 38,5.

Mason Mount heeft dit Eredivisie-seizoen nog geen enkele keer in de basis gestaan.
Mason Mount heeft dit Eredivisie-seizoen nog geen enkele keer in de basis gestaan.

• Vitesse bleef in zijn laatste vijf uitwedstrijden in competitieverband ongeslagen, de beste serie voor de Arnhemmers sinds de periode september 2015-januari 2016, toen ze zes keer achtereen geen nederlaag leden op vreemde bodem.

• Tijdens de eerste elf speelrondes stond Vitesse-spits Tim Matavz liefst twintig keer buitenspel, ten minste zeven keer vaker dan elke andere Eredivisie-speler.

Historie

FC Groningen zette elf van de vorige 27 Eredivisie-thuiswedstrijden tegen Vitesse in winst om. De Arnhemmers trokken negen keer aan het langste eind en zeven uitgaves van dit duel resulteerden in een gelijkspel.

• Een historische editie van dit duel vond plaats in het seizoen 2006/07. Mede door een glansrol van Luis Suárez won FC Groningen met 4-3 na een spectaculair slot. Lees hier ons verslag van destijds.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - Vitesse:

SeizoenUitslag
2012/130-3
2013/143-1
2014/151-1
2015/160-3
2016/171-1

PEC Zwolle - PSV

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Björn Kuipers
Laatste 5 Eredivisie-duels PEC Zwolle:11 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels PSV:15 punten

Actueel

• In buitenlandse media wordt PEC Zwolle al het Leicester City van Nederland genoemd. Met 22 punten uit elf wedstrijden heeft de KNVB-bekerwinnaar van 2014 dan ook een uitmuntende seizoenstart achter de rug. Dat geldt evenzeer voor PSV, dat met dertig punten de concurrenten al op minimaal acht punten heeft gezet.

• Bij een zege in Overijssel wordt PSV het eerste team sinds de eeuwwisseling met 33 punten na twaalf speelrondes.

• PEC Zwolle - PSV is ook het duel tussen Piotr Parzyszek en Steven Bergwijn, oftewel de spelers die dit Eredivisie-seizoen het vaakst zijn vervangen (beiden acht keer).

Een razendsnelle vooruitblik op PEC Zwolle - PSV

• In de laatste drie uitduels van PSV was Jürgen Locadia goed voor liefst zeven doelpunten. De laatste speler van de Eindhovenaren die dat voor elkaar kreeg, was Jurrie Koolhof in het najaar van 1986.

• Luuk de Jong speelde tot nu toe vijf Eredivisie-wedstrijden tegen PEC Zwolle en maakte daarin zes treffers.

'In Mexico zijn ze elke keer heel verrast over wat Lozano bij PSV brengt'

Historie

• PEC Zwolle triomfeerde in twee van zijn laatste 25 Eredivisie-wedstrijden tegen de koploper. In beide gevallen was PSV het slachtoffer, in 2013 en 2014.

• Zeventien keer eerder aanvaardde PSV de reis naar Zwolle voor een uitduel met PEC. De Eindhovenaren veroverden twaalf keer alle punten. PEC was tweemaal de winnaar en drie keer voegden beide teams een punt toe aan het totaal na een confrontatie.

'PEC heeft de vergelijking met Leicester City maar terzijde geschoven'

PSV heeft goede herinneringen aan Zwolle-uit. Op 8 mei 2016 kroonden de Eindhovenaren zich tot landskampioen in dit duel, vooral door de misstap van Ajax bij De Graafschap.

'Lozano beseft inmiddels zelf ook wel hoe goed hij is'

De laatste 5 Eredivisie-edities van PEC Zwolle - PSV:

SeizoenUitslag
2012/131-2
2013/141-2
2014/153-1
2015/161-3
2016/170-4

FC Utrecht - Excelsior

 
Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Bas Nijhuis
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Utrecht:8 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Excelsior:10 punten

Actueel

• Vlak voor de interlandperiode boekte FC Utrecht een overwinning bij Ajax, een welkome meevaller na een matige serie. De Domstedelingen vingen dit weekeinde aan op de achtste plaats met net zoveel punten als opponent Excelsior, dat vriend en vijand verrast.

• Als FC Utrecht afrekent met Excelsior komt het op 57 punten in het kalenderjaar 2017. Het laatste jaar waarin de Domstedelingen meer punten veroverden was 2001 (64 punten).

• Liefst 94 procent van alle goals van FC Utrecht werden gemaakt met inzetten van binnen het strafschopgebied, het hoogste percentage van alle teams. Excelsior incasseerde 71 procent van zijn tegengoals binnen de zestien, het laagste percentage.

Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag kwam als speler onder meer uit voor FC Utrecht.
Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag kwam als speler onder meer uit voor FC Utrecht.

• Het is voor het eerst sinds het seizoen 1974/75 dat Excelsior minimaal zeventien punten pakte in de eerste elf duels. De cijfers zijn omgerekend volgens het systeem van drie punten voor een zege. Nog nooit totaliseerden de Kralingers na twaalf wedstrijden twintig punten.

• In de laatste acht uitwedstrijden veroverde Excelsior liefst negentien punten, het hoogste aantal van alle teams. De club gaat voor zijn vierde zege op rij in een uitwedstrijd, nu al is de reeks van drie achtereenvolgende overwinningen buitenshuis een clubrecord.

Historie

• Excelsior onderneemt voor de 21ste keer een poging om in Eredivisie-verband te zegevieren bij FC Utrecht. De Domstedelingen wonnen tot nu toe zeventien van de twintig edities en speelden er drie gelijk.

• Heb je het over FC Utrecht en Excelsior, dan denken de meeste oudere voetballiefhebbers al snel aan het seizoen 1983/84. Destijds eindigden beide edities in een 7-4 overwinning voor de thuisploeg.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - Excelsior:

SeizoenUitslag
2010/112-0
2011/123-2
2014/152-2
2015/162-1
2016/172-1

Roda JC Kerkrade - AZ

 
Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Allard Lindhout
Laatste 5 Eredivisie-duels Roda JC Kerkrade:7 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels AZ:10 punten

Actueel

• Roda JC Kerkrade ging als rodelantaarndrager de interlandbreak in, maar de achterstand ten opzichte van de nummer veertien tot en met zeventien bedroeg slechts twee punten en is dus zeker niet hopeloos. Voor AZ kwam de voetballoze periode ongelegen, aangezien de Alkmaarders bezig waren aan een goede serie.

• Met die zeven punten en een doelsaldo van min dertien staat Roda JC Kerkrade er slechter voor dan ooit na elf speelrondes. In het seizoen 1973/74 stonden de Limburgers - volgens het systeem van drie punten voor een overwinning - ook op zeven punten, maar destijds was het doelsaldo minder slecht.

Roda JC Kerkrade won zijn laatste vijftien duels in november niet. Voor de laatste zege in deze maand moeten we terug tot 26 november 2011, toen Heracles Almelo met 3-1 werd verslagen.

AZ noteerde zeven zeges in zijn laatste tien Eredivisie-wedstrijden. In de 21 competitieduels daarvoor kwamen de Alkmaarders slechts tot zes overwinningen.

Barry van Galen (links) speelde zowel voor Roda JC als AZ.
Barry van Galen (links) speelde zowel voor Roda JC als AZ.

• De formatie van John van den Brom koesterde deze Eredivisie-jaargang in alle uitwedstrijden een voorsprong. Alleen Ajax kan dat ook zeggen.

• AZ is bezig aan een ongekend sterke serie op kunstgras. De landskampioen van 1981 en 2009 verloor slechts één van zijn laatste negentien duels op deze ondergrond.

Historie

• Alweer voor de 35ste keer staan Roda JC en AZ in Kerkrade tegenover elkaar in de Eredivisie. De verschillen zijn uiterst klein met twaalf thuiszeges, negen remises en dertien overwinningen voor de bezoekers.

Alleen bij NAC Breda en Vitesse won AZ ook dertien uitwedstrijden. Tegen alle andere Eredivisie-ploegen waren de Alkmaarders buitenshuis minder succesvol.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Roda JC Kerkrade - AZ:

SeizoenUitslag
2011/122-0
2012/132-2
2013/142-2
2015/160-1
2016/171-1
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.