PSV kan Ajax voor statistisch gezien onmogelijke opgave stellen

Reacties

Nog nooit in de 61-jarige Eredivisie-historie is er een club in geslaagd zich tot kampioen te kronen na een achterstand van tien punten na vijftien speelrondes. Alleen al deze statistiek geeft aan dat Ajax zondag alleen gebaat is bij een zege op PSV; de kloof na veertien duels bedraagt immers tien punten.

PSV kan Ajax voor statistisch gezien onmogelijke opgave stellen

De grootste voorsprong die na vijftien duels werd weggegeven was negen punten, gecorrigeerd volgens het in 1995 ingevoerde systeem van drie punten voor een overwinning. PSV verspeelde deze marge op Feyenoord in het seizoen 1992/93.

In een mogelijke inhaalrace kan Ajax moed putten uit de jaargang 2011/12. Destijds hadden de Amsterdammers na dertien speelrondes liefst dertien punten minder verzameld dan koploper AZ. De Alkmaarders konden het tempo niet volhouden en stortten vooral na de winterstop in. Ajax daarentegen piekte pas in de slotfase van het seizoen. Na twintig speelrondes stond de formatie van Frank de Boer nog zesde, maar louter zeges in de resterende veertien duels leverden Ajax de titel op.

Ongeacht het resultaat van zondag levert dit seizoen niet de grootste kloof tussen de koploper en de nummer twee na vijftien speelrondes op. In de jaargang 1987/88 stond PSV op het maximale aantal van 45 punten en had achtervolger Ajax 32 punten. Nu kan het verschil tussen PSV en AZ maximaal elf punten worden.

'Ajax heeft geen mindere selectie dan PSV'
In de tijdmachine: dit waren de laatste krakers tussen Ajax en PSV.
Tegen geen enkele club verloor Ajax meer thuiswedstrijden dan tegen PSV.
'Als PSV wint in de Arena is de competitie beslist'
'De Frenkie de Jong-hype is terecht'
Vorige week verspeelde Ajax punten bij FC Twente.
PSV rekende vorige week af met Sparta Rotterdam.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.