PSV grote angstgegner Ten Hag, Ajax rekent op imponerende thuisreeks

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Het aftellen zit er eindelijk op. Zondag om 16.45 uur begint Ajax - PSV. Er zijn ook nog drie andere Eredivisie-duels.

PSV grote angstgegner Ten Hag, Ajax rekent op imponerende thuisreeks

NAC Breda - VVV-Venlo

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Edwin van de Graaf

Actueel

• Voor NAC Breda is 2018/19 een nachtmerrieseizoen. Als de ploeg zich nu nog handhaaft, mag dat een mirakel worden genoemd. Onder de nieuwe trainer Ruud Brood moet een achterstand van acht punten worden weggewerkt op De Graafschap of FC Emmen. VVV-Venlo is juist bezig aan een zorgeloos seizoen in de middenmoot.

• NAC Breda kreeg in 26 speelrondes al 62 goals om de oren. Deze eeuw incasseerde de club slechts in drie volledige Eredivisie-seizoenen meer treffers: 2004/05 (67), 2005/06 (66) en 2014/15 (68).

• In het klassement aangaande balbezit bezet VVV-Venlo de laatste plaats met een gemiddeld percentage van 39,9. Ajax leidde na 26 speelrondes de dans met een percentage van 65,3.

In zijn laatste zeven Eredivisie-duels maakte NAC Breda slechts één doelpunt. Een soortgelijke reeks zetten de Brabanders in het seizoen 2014/15 neer. Destijds degradeerde NAC Breda.

• VVV-Venlo triomfeerde deze Eredivisie-jaargang al in negen wedstrijden. De laatste keer dat de Limburgers vaker tot winst kwamen op het hoogste niveau was in 1987/88 (dertien overwinningen).

Als enige Eredivisie-club noteerde NAC Breda in 2019 nog geen enkele overwinning. Alle andere ploegen kwamen minimaal twee keer tot winst.

Historie

NAC Breda won liefst twaalf van de vorige zestien Eredivisie-thuisduels met VVV-Venlo. De bezoekers hadden twee keer succes, waaronder in de voorbije jaargang (0-1).

• Inclusief duels in Venlo trof NAC Breda in Eredivisie-verband gedurende 270 minuten geen doel tegen VVV. Eric Botteghin maakte in januari 2013 de laatste NAC-goal tegen de Limburgers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van NAC Breda - VVV-Venlo:

Seizoen Uitslag
2009/10 2-0
2010/11 2-0
2011/12 3-1
2012/13 1-0
2017/18 0-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Utrecht - Feyenoord

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• Alleen een totale ineenstorting lijkt FC Utrecht nog buiten de Europese play-offs te kunnen houden. De ploeg uit de Domstad is sinds het 4-3 verlies bij PEC Zwolle al zes Eredivisie-duels zonder nederlaag (drie overwinningen en drie gelijke spelen). Feyenoord ging vlak voor de interlandperiode onderuit tegen Willem II, wat voor de Rotterdammers alweer de vierde competitienederlaag van 2019 was.

• FC Utrecht wacht al vijf Eredivisie-thuisduels op een overwinning. De laatste keer dat de ploeg triomfeerde in de eigen Galgenwaard was op 9 december tegen Heracles Almelo: 3-1.

• Steven Berghuis bekleedde bij aanvang van dit Eredivisie-weekeinde de tweede plaats in het klassement van spelers met de meeste assists. De Feyenoorder bereidde elf keer een treffer voor, één keer minder vaak dan Steven Bergwijn.

Feyenoord bleef deze Eredivisie-jaargang in liefst tien uitduels zonder overwinning. De laatste keer dat de Rotterdammers buitenshuis zwakker presteerden, was in het seizoen 2010/11. Destijds won Feyenoord zelfs vijftien uitwedstrijden niet.

• Voor de 129ste keer fungeert Giovanni van Bronckhorst in de Eredivisie als hoofdtrainer van Feyenoord. De ex-international achterhaalt daarmee Václav Jezek en hoeft alleen nog voorrang te verlenen aan Bert van Marwijk (170 duels als eindverantwoordelijke) en Ernst Happel (133). Na dit seizoen vertrekt Van Bronckhorst, waardoor Van Marwijk voorlopig buiten schot blijft.

In liefst vier van de laatste vijf Eredivisie-duels hield FC Utrecht de nul, waaronder in de laatste twee. Ruim twee jaar geleden zetten de Domstedelingen voor het laatst een serie van drie achtereenvolgende clean sheets neer.

'Als Feyenoord iets wil, moeten bepalende spelers verkocht worden'

Historie

• FC Utrecht - Feyenoord is toe aan editie nummer 49 op Eredivisie-niveau. Met elf thuiszeges tegenover 21 overwinningen voor de bezoekers slaat de balans duidelijk uit in het voordeel van de Rotterdammers.

Voor de laatste thuiszege moeten we alweer terug tot het seizoen 2006/07. Destijds werd het 2-1 door goals van Gregoor van Dijk en Robin Nelisse. Namens Feyenoord scoorde Ron Vlaar.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - Feyenoord:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-5
2014/15 0-0
2015/16 1-2
2016/17 3-3
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PEC Zwolle - FC Emmen

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

• Er staat veel op het spel in Zwolle. PEC boekte vlak voor de interlandperiode een belangrijke 0-2 zege bij Excelsior, maar is nog lang niet veilig. De voorsprong van De Blauwvingers op FC Emmen bedraagt bijvoorbeeld maar vier punten. De formatie van Dick Lukkien verloor tijdens de vorige speelronde bij Fortuna Sittard.

• In de eerste negen speelrondes van 2019, dus met Jaap Stam aan het roer, verzamelde PEC Zwolle veertien punten. Slechts vijf clubs pakten in die periode meer punten.

• Voor het eerst sinds het voorjaar van 2016 staat FC Emmen op een reeks van vier achtereenvolgende nederlagen in uitduels in competitieverband. Drie seizoenen terug speelde de equipe uit Drenthe vanzelfsprekend nog in de Eerste Divisie.

• De iconische Jan van Beveren keepte 27 Eredivisie-duels als tiener, FC Emmen-goalie Kjell Scherpen kan dit aantal zondag evenaren. Slechts zeven andere doelmannen noteerden dit aantal Eredivisie-wedstrijden als tiener.

• Samen met NAC Breda is FC Emmen de enige ploeg die geen enkele zege boekte in de laatste vijf Eredivisie-speelrondes (één gelijkspel en vier nederlagen).

Slechts 7,7 procent van de schoten van PEC Zwolle resulteert in een treffer, waarmee De Blauwvingers de slechtste zogeheten schotconversie hadden na 26 speelrondes. FC Emmen scoorde ook beroerd met een percentage van 9,1.

Historie

PEC Zwolle zegevierde in liefst vijf van de laatste zes wedstrijden tegen FC Emmen in alle competities. In vier van die duels kreeg de equipe uit Overijssel niet eens een tegengoal.

• Eerder dit seizoen werd het in Emmen 0-1 voor de bezoekers door een goal van Rick Dekker, die in de dertigste minuut toesloeg.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ajax - PSV

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

Actueel

• Speelronde 27 wordt afgesloten met de clash waar lang naar is uitgekeken. Koploper PSV verdedigt in de Johan Cruijff Arena een voorsprong van vijf punten op Ajax. Bij een zege van de Amsterdammers is de titelrace weer helemaal open. Winnen de bezoekers, dan kan PSV zich opmaken voor een kampioensfeest.

Ajax - PSV is ook een confrontatie tussen de nummer twee en de nummer één op de topscorerslijst. Dusan Tadic staat op negentien treffers, twee minder dan Luuk de Jong.

Met zijn treffer tegen VVV-Venlo maakte Hirving Lozano twee weken geleden een einde aan een opvallende serie. De Mexicaan was op 15 september voor het laatst trefzeker geweest in een uitwedstrijd, tegen ADO Den Haag.

Erik ten Hag veroverde als hoofdtrainer nog nooit een punt in zijn zeven Eredivisie-duels met PSV. In dienst van Ajax ging hij twee keer onderuit, beide keren in het Philips Stadion. In het toernooi om de KNVB-beker won Ten Hag met FC Utrecht wel ooit van PSV.

De mooiste goals bij Ajax - PSV

• Sinds zijn komst naar PSV in de zomer van 2015 maakte Gastón Pereiro vier Eredivisie-goals tegen Ajax. Deze eeuw kwamen alleen Balázs Dzsudzsák en Mark van Bommel vaker tot scoren tegen de Amsterdammers in dienst van de Eindhovenaren, namelijk vijf keer.

Ajax is bezig aan een imponerende thuisreeks in de Eredivisie. De laatste 25 competitieduels in de Johan Cruijff Arena leverden 22 zeges en drie gelijke spelen op. In de laatste twaalf thuiswedstrijden maakten de hoofdstedelingen bovendien minimaal twee doelpunten.

'Ik verwacht dat PSV tegen Ajax met Pereiro gaat beginnen'

• Lasse Schöne boekte deze eeuw liefst zeven competitiezeges op PSV, hetgeen verder alleen Anthony Lurling kan zeggen. De Deen had er wel 21 ontmoetingen voor nodig.

Al het hele seizoen is Ajax veroordeeld tot achtervolgen op PSV. Tijdens de eerste speeldag speelden de Amsterdammers gelijk tegen Heracles Almelo en zetten de Eindhovenaren FC Utrecht opzij.

PSV wil titelslippertje van 2011 voorkomen.

Historie

• In elk Eredivisie-seizoen stond Ajax - PSV op het menu. De Amsterdammers hebben een positieve balans met 32 zeges versus 21 nederlagen.

Aan de laatste tien thuisduels met PSV in Eredivisie-verband hield Ajax liefst twintig punten over, tegenover slechts vijf punten uit de tien thuiswedstrijden tegen de Brabanders daarvoor.

Van der Meijde: 'Liever Ten Hag in de auto dan Van Bommel'

• PSV zegevierde in zijn laatste twee Eredivisie-duels met Ajax en kan voor de tweede keer deze eeuw drie keer op rij de Amsterdammers verslaan in competitieverband, eerder kregen de Brabanders dat in 2004-2005 voor elkaar.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - PSV:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-0
2014/15 1-3
2015/16 1-2
2016/17 1-1
2017/18 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.