PSV grijpt gouden ticket voor voorronde van de Champions League

Reacties

PSV heeft het ticket voor de voorronde van de Champions League gegrepen. De Eindhovenaren sloten onder leiding van Fred Rutten dankzij Xavi Simons het seizoen af met een zege bij AZ, dat als vierde is geëindigd in de Eredivisie.

PSV grijpt gouden ticket voor voorronde van de Champions League
© Pro Shots
AZ
AZ
1 - 2
PSV
PSV

De bom barstte deze week in Eindhoven, een halve week voor de cruciale wedstrijd tegen AZ in de strijd om de tweede plek. Het vertrek van Ruud van Nistelrooij leidde niet tot grote veranderingen in de opstelling. De doorgeschoven assistent Fred Rutten hield vast aan de basisploeg die vorige week was gestart in de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen (3-3). Met Guus Til dus weer als aanvallende middenvelder en Xavi Simons als verkapte linksbuiten was PSV in de openingsfase de bovenliggende partij, weliswaar zonder echt grote kansen te creëren.

De grootste kans voor PSV in de eerste helft was voor Til. Na goed opstomen van Patrick van Aanholt kreeg de aanvallende middenvelder uit een voorzet van de linksback een geweldige kopkans. Til sprong daar slordig mee om en kopte over. In de eerste helft liet PSV uiteindelijk geen enkel schot op doel noteren. Het was voor het eerst sinds januari 2021 dat de Eindhovenaren in de eerste helft van een Eredivisie-wedstrijd tot geen enkel schot op doel kwamen.

Bij die wedstrijd in januari 2021 was AZ ook de tegenstander. De Alkmaarders presteerden in de voorbije jaren over het algemeen uitstekend tegen PSV. Zes van de laatste zeven onderlinge ontmoetingen in de Eredivisie waren gewonnen door AZ, dat zondagmiddag in eigen huis wel teleurstelde. Alleen Vangelis Pavlidis zorgde voor rust nog voor enige opwinding bij de thuisploeg. Hij stuitte met zijn schot richting de korte hoek op Walter Benítez.

De Argentijnse goalie bracht na ruim een uur ook redding bij een volgende poging van Pavlidis, die door Tijjani Reijnders in stelling was gebracht en de grote kans op de 1-0 liet liggen. Enkele minuten na die misser werd aan de andere kant de ban gebroken door de revelatie die dit seizoen al zo vaak belangrijk was voor PSV. Luuk de Jong speelde bij een counter de bal met buitenkant rechts perfect mee in de loop van Simons. De gelanceerde clubtopscorer van PSV bleef Yuki Sugawara voor en klopte na zijn sprint van bijna vijftig meter Mathew Ryan met een schot in de korte hoek: 0-1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Voor de twintigjarige Oranje-international was dat alweer zijn achttiende Eredivisie-goal van het seizoen. Genoeg voor de topscorerstitel was dat op dat moment nog niet, omdat ook FC Utrecht-aanvaller Tasos Douvikas trefzeker was op de laatste speeldag. De goal leek voor PSV voldoende voor de zege, tot Joey Veerman tien minuten voor het einde in de fout ging. De middenvelder zat nogal knullig mis in duel met Riechedly Bazoer, waarna scheidsrechter Danny Makkelie resoluut naar de stip wees. Oog in oog met Benítez benutte Jesper Karlsson de strafschop feilloos: 1-1.

AZ ging in de hoop op de derde plaats in de slotfase op zoek naar de zege. De rode kaart voor Anwar El Ghazi na twee keer geel gaf de thuisploeg in de extra tijd een boost. AZ nam steeds meer risico, waar PSV uiteindelijk van profiteerde. Simons maakte uit een uitbraak vlak voor het einde de 1-2, een goal waarmee hij niet alleen de matchwinner werd, maar ook gedeeld topscorer.

De Eindhovenaren zijn Ajax, dat verloor bij Twente, voorgebleven in de strijd om het ticket voor de voorronde van de Champions League. AZ liet de kans om Ajax in te halen liggen en loopt zo Europa League-voetbal mis. De Alkmaarders kunnen weer gaan aantreden in de Conference League.

AZ Nederland

PSV Nederland

PSV Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2022/2023

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Feyenoord
34
25
7
2
81-30
+51
82
2
PSV
34
23
6
5
89-40
+49
75
3
Ajax
34
20
9
5
86-38
+48
69
4
AZ
34
20
7
7
68-35
+33
67
5
FC Twente
34
18
10
6
66-27
+39
64
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.