PSV en Toivonen spelen ADO naar pittige nederlaag

Een fris en goed voetballend PSV heeft ADO Den Haag op een 5-1 nederlaag getrakteerd. Ola Toivonen maakte zijn basisplaats waar door vier keer te scoren. De thuisploeg eindigde het duel met negen man.

PSV-coach Fred Rutten gunde Ola Toivonen weer een basisplaats. Dit ging ten koste van Jonathan Reis. Raymond Atteveld, trainer van ADO Den Haag, plaatste Ricky van den Bergh op de reservebank.

De keuze voor de Zweedse spits bleek een uitstekende van de oefenmeester van PSV. Na tien minuten trof Toivonen al doel. Hij genoot van een zee van vrijheid en kon eenvoudig de assist van Danko Lazovic achter Barry Ditewig werken. Vier minuten later was de aanvaller weer trefzeker. Hij was het eindpunt van een soepele aanval met Lazovic en Balázs Dzsudzsák in belangrijke bijrollen.

Atteveld probeerde de wedstrijd te kantelen door Van den Bergh alsnog in te brengen, maar de bijdrage van de aanvallende middenvelder bleef beperkt tot zes minuten. Na een te late tackle met te hoog been stuurde scheidsrechter Roelof Luinge hem met rood van het veld. Vlak voor rust gooide PSV de wedstrijd in het slot.

Toivonen kopte een voorzet van Lazovic binnen. De Serviër leek in buitenspelpositie te staan toen hij zijn assist gaf. Zes minuten na rust bracht Otman Bakkal de Eindhovenaren op 4-0. De middenvelder gleed een voorzet van weer Lazovic in het Haagse doel. Kort daarop stond ADO nog met negen man op het veld. Lex Immers ging met gestrekt been door op Bakkal en mocht ook inrukken.

In plaats van met de witte vlag te zwaaien zette het publiek in het ADO Den Haag Stadion spreekkoren in tegen Luinge die besloot de wedstrijd te onderbreken. Na een afkoelingsperiode stuurde de arbiter de teams weer het veld in voor het laatste half uur.

PSV kwam tegen negen man moeilijk op gang na de onderbreking en incasseerde zelfs nog een tegentreffer. Wesley Verhoek vond Karim Soltani die bekeken raak schoot. Het slotakkoord was toch voor de bezoekers. Toivonen maakte koppend zijn vierde na een voorzet van Orlando Engelaar en plaatste de 1-5 eindstand op het scorebord.