PSV en Ajax pakken draad in zinderende titelstrijd weer op

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Koploper PSV gaat zondag voor het eerst in Eredivisie-verband op bezoek bij FC Emmen en achtervolger Ajax ontvangt SC Heerenveen. In de lunchwedstrijd nemen streekrivalen Willem II en NAC Breda het tegen elkaar op.

PSV en Ajax pakken draad in zinderende titelstrijd weer op

Willem II - NAC Breda

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

Actueel

• Zowel Willem II (0-2 zege bij FC Emmen) als NAC Breda (4-2 winst op SC Heerenveen) ging met een positief gevoel de winterstop in. Met zeven punten uit drie wedstrijden is NAC Breda sowieso bezig aan een uitstekende serie. Desondanks zijn de degradatiezorgen nog groot. Willem II staat in de onderkant van de middenmoot.

Willem II noteerde vijf overwinningen in de eerste seizoenshelft, het hoogste aantal voor de Tilburgers sinds de jaargang 2014/15. Destijds hadden De Tricolores halverwege het seizoen zes keer gezegevierd.

• Mitchell te Vrede fabriceerde in de eerste seizoenshelft liefst negen doelpunten. In totaal staat de spits op twaalf goals namens NAC Breda, voor geen enkele andere ploeg was hij vaker trefzeker op Eredivisie-niveau.

• Voor Willem II begint het Fran Sol-loze tijdperk. Sinds de Spanjaard in 2016 tekende bij de Tilburgers was hij verantwoordelijk voor 37 procent van de productie (39 van de 105 Eredivisie-goals). Geen enkele andere club is in die periode voor doelpunten zó afhankelijk geweest van één speler.

• NAC Breda is momenteel drie Eredivisie-duels ongeslagen. Voorafgaand aan dit weekeinde kon alleen Ajax een langere reeks zonder nederlaag overleggen (elf wedstrijden).

• In zijn vorige drie thuiswedstrijden incasseerde Willem II telkens minimaal drie treffers. Dat is de slechtste serie in dit opzicht sinds het voorjaar van 2011, toen de Brabanders in liefst vijf achtereenvolgende thuiswedstrijden ten minste drie goals om de oren kregen.

Historie

• 31 keer eerder al fungeerde Willem II op het hoogste niveau als gastheer van NAC Breda. De verschillen in historisch opzicht zijn heel klein met twaalf thuiszeges en elf overwinningen voor de bezoekers.

• Duels in Breda meegerekend is Willem II al vijf Eredivisie-duels met NAC Breda ongeslagen. De laatste nederlaag van de Tilburgers in de derby dateert van maart 2013 (4-0 in Breda).

De laatste 5 Eredivisie-edities van Willem II - NAC Breda:

Seizoen Uitslag
2009/10 1-2
2010/11 0-1
2012/13 1-1
2014/15 2-1
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Graafschap - Fortuna Sittard

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• Beide promovendi staan er halverwege het seizoen beduidend anders voor. De Graafschap draagt met twaalf punten de rode lantaarn, Fortuna Sittard draait met twintig punten knap mee in de middenmoot.

• De Graafschap moet het dit seizoen hebben van de prestaties op de eigen Vijverberg. Voorafgaand aan dit weekeinde stonden De Superboeren elfde op de thuisranglijst. Buitenshuis verzamelde de ploeg van trainer Henk de Jong slechts twee punten.

• Een grote tegenvaller voor Fortuna Sittard in de winterstop was de zware blessure die Wessel Dammers opliep in een oefenduel met RC Genk. De aanvoerder heeft de voorste kruisband van zijn rechterknie afgescheurd.

Tot dusver heeft De Graafschap deze transferperiode één nieuweling mogen verwelkomen. Azor Matusiwa komt op huurbasis over van Ajax. Agil Etemadi vertrok juist bij de club uit Doetinchem; de doelman keerde terug naar Almere City FC.

Bekijk alle wintertransfers in de Eredivisie:

• Fortuna Sittard eindigde 2018 ijzersterk, want de Limburgers bleven als enige club in de Eredivisie de laatste twee duels vorig jaar zonder tegentreffer. In februari 1999 bleef Fortuna voor het laatst langer zonder tegentreffer op het hoogste niveau.

Van alle clubs in de Eredivisie wacht De Graafschap het langst op een overwinning. Na de 4-1 thuiszege op Excelsior op zaterdag 27 oktober volgden twee gelijke spelen en vijf nederlagen. Het is de slechtste reeks sinds 2015, toen De Superboeren dertien duels moesten wachten op een zege.

Historie

De Graafschap verloor in de Eredivisie nog nooit thuis van Fortuna Sittard. Van de acht voorgaande edities in Doetinchem wonnen De Superboeren er zes. Ook het doelsaldo is overtuigend: 17-2.

Fortuna Sittard won slechts een van de laatste negentien uitwedstrijden tegen De Graafschap in alle competities. Veertien duels werden verloren, terwijl er vier eindigden in een gelijkspel.

Twee jaar geleden stonden beide clubs er een stuk slechter voor. Rond de jaarwisseling bezette De Graafschap de zestiende plaats in de Jupiler League, terwijl Fortuna Sittard nog twee plekken lager terug te vinden was in januari 2017.

De laatste 5 Eredivisie-edities van De Graafschap - Fortuna Sittard:

Seizoen Uitslag
1997/98 1-0
1998/99 0-0
1999/00 1-0
2000/01 5-1
2001/02 5-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Emmen - PSV

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

Voorlopig loopt FC Emmen knap één op één met zeventien punten uit zeventien wedstrijden. De ploeg uit Drenthe heeft nog allerminst een geruststellende marge op de degradatiezone. Het verhaal van PSV is bekend: de Eindhovenaren lieten in de eerste seizoenshelft slechts drie punten liggen.

• Vlak voor de winterstop ging FC Emmen in eigen huis onderuit tegen Willem II: 0-2. Het was voor het eerst sinds 23 september dat de equipe van trainer Dick Lukkien geen doel trof in een thuiswedstrijd.

De laatste drie Eredivisie-goals die PSV incasseerde, kwamen met inzetten van buiten het zestienmetergebied. In totaal ontstonden vier van de acht tegendoelpunten van de Eindhovenaren op deze wijze.

'Mino Raiola is duidelijk: Hirving Lozano blijft in Eindhoven'

FC Emmen slaagde er in de laatste twintig officiële duels slechts één keer in zonder tegentreffer te blijven. Er is dit seizoen in de Eredivisie geen club met minder clean sheets dan de club uit Drenthe.

• PSV, dat dit Eredivisie-seizoen van alle teams het meest met het hoofd scoorde (tien keer), treft met FC Emmen het team dat de meeste kopgoals tegen kreeg (tien).

FC Emmen is dit seizoen relatief het vaakst trefzeker uit een spelhervatting (53 procent van de goals - tien van de negentien), terwijl PSV in absolute zin de meeste doelpunten maakt uit een standaardsituatie (zeventien).

Historie

PSV speelde vier keer eerder tegen FC Emmen en won al deze ontmoetingen. De Eindhovenaren slaagden er telkens in minimaal vier keer tot scoren te komen.

FC Emmen is sowieso niet erg succesvol tegen clubs uit de traditionele topdrie. Alle voorgaande duels tegen Ajax, Feyenoord en PSV werden verloren en in die wedstrijden kreeg het 33 doelpunten tegen (gemiddeld 4,7 per duel).

De afgelopen vier seizoenen won PSV zijn eerste vijf competitieduels na de jaarwisseling. De laatste keer dat dat niet gebeurde was in 2014 toen de Eindhovenaren twee keer onderuit gingen in de eerste drie wedstrijden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ajax - SC Heerenveen

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• De eerste Champions League-overwintering sinds het seizoen 2005/06, de eerste bekeroverwintering sinds de jaargang 2013/14 en de meeste punten in een eerste seizoenshelft deze eeuw: Ajax staat er uitstekend voor. Wel hebben de Amsterdammers nog altijd twee punten minder dan PSV. SC Heerenveen dobbert in de middenmoot en moet oppassen dat de achterstand op de subtop niet te groot wordt.

Ajax produceerde liefst dertig treffers in zijn laatste zes Eredivisie-duels. Dat is het hoogste aantal in een reeks van zes competitiewedstrijden voor de Amsterdammers sinds augustus-september 1997 (ook dertig goals).

• Tot nu toe noteerde SC Heerenveen slechts één clean sheet. Halverwege het seizoen was dat samen met FC Emmen het laagste aantal.

SC Heerenveen kreeg in de eerste helft van het seizoen 39 doelpunten tegen en dat is een negatief clubrecord. Zelf scoorde de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink 36 keer. Slechts vier keer kwam Heerenveen in de eerste zeventien wedstrijden op het hoogste niveau tot evenveel of meer treffers.

• Ajax stond er dit decennium na zeventien speelrondes qua punten nooit beter voor dan in deze jaargang.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Historie

De laatste tien duels tussen Ajax en SC Heerenveen werden gewonnen door de Amsterdammers, die de laatste negentien onderlinge ontmoetingen ongeslagen zijn. Het is voor de Friezen de langste reeks zonder een overwinning tegen een specifieke club.

De laatste editie van Ajax - SC Heerenveen bleef lang spannend, maar in de slotfase liep de thuisclub door treffers van Donny van de Beek en David Neres uit naar een 4-1 overwinning. Tijdens die wedstrijd weigerde Amin Younes in te vallen bij de Amsterdammers.

De titelstrijd: wie knippert het eerst met zijn ogen?

Ajax verloor deze eeuw nooit zijn eerste Eredivisie-wedstrijd van het nieuwe jaar. Het overkwam de Amsterdammers wel in 1999 toen FC Twente op 14 februari (!) met 2-1 won.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - SC Heerenveen:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-0
2014/15 4-1
2015/16 5-2
2016/17 5-1
2017/18 4-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.