PSV bijna perfect in kampioensduels, Ajax sterk tegen koplopers

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag kan PSV in een rechtstreeks duel met Ajax beslag leggen op de landstitel. Ook de andere duels zijn interessant. Zo wil Roda JC Kerkrade ten koste van FC Groningen zijn opmars voortzetten, terwijl de dag begint met een Brabantse derby.

PSV bijna perfect in kampioensduels, Ajax sterk tegen koplopers

NAC BREDA - WILLEM II

Aftrap: 12.30 uur
Scheidsrechter: Ed Janssen
Laatste 5 duels NAC Breda: 9 punten
Laatste 5 duels Willem II: 7 punten

ACTUEEL

• Zowel NAC Breda als Willem II totaliseert dertig punten na dertig speelrondes. De voorsprong ten opzichte van de degradatiezone bedroeg bij aanvang van dit weekeinde slechts vier punten. De verliezer van de derby moet zich dus nog zorgen maken.

• Afgelopen weekeinde triomfeerde NAC Breda met 1-0 tegen Vitesse. Het was voor het eerst deze Eredivisie-jaargang dat de formatie van trainer Stijn Vreven de nul hield in eigen huis. Alle clubs hebben dit nu minimaal één keer voor elkaar gekregen.

• Willem II verloor deze competitie al 27 punten in duels waarin het op voorsprong kwam, minimaal vier punten meer dan elke andere club. Vorige week gaven de Tilburgers nog een voordelige marge weg op bezoek bij Excelsior.

NAC Breda kreeg vorige week zaterdag Vitesse op de knieën.

• NAC Breda is bezig aan een opmerkelijke serie. In de laatste tien Eredivisie-thuiswedstrijden wisselden de Brabanders steeds een zege af met een nederlaag.

• Willem II hield aan zijn laatste tien uitduels slechts drie punten over (drie gelijke spelen en zeven nederlagen). Van de laatste 21 behaalde punten veroverde de ploeg er maar drie buiten Tilburg.

• Fran Sol, de Eredivisie-topscorer na dertig speelrondes, trof in zijn laatste vier competitieduels doel. Drie Willem II'ers kregen het ooit voor elkaar om vijf wedstrijden op rij te scoren op het hoogste niveau: Rob McDonald in 1982, Samuel Armenteros in 2014 en Bartholomew Ogbeche in 2017.

Willem II ging tijdens de vorige speelronde onderuit bij Excelsior.

HISTORIE

• NAC Breda ontvangt voor de 31ste keer Willem II op het hoogste niveau. De thuisploeg koestert met twaalf zeges en acht nederlagen een positieve balans. Tien edities leverden geen winnaar op.

• Op 14 september 2008 zegevierde Willem II in Eredivisie-verband voor het laatst bij NAC Breda: 1-3. Met twee goals was Frank Demouge de grote man bij de Tilburgers.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen NAC Breda en Willem II:

Seizoen Uitslag
2008/09 1-3
2009/10 4-0
2010/11 2-1
2012/13 4-0
2014/15 0-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FEYENOORD - FC UTRECHT

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Laatste 5 duels Feyenoord: 12 punten
Laatste 5 duels FC Utrecht: 5 punten

ACTUEEL

Het treffen in De Kuip is een duel tussen de nummer vier en vijf. FC Utrecht heeft nu vijf punten minder dan Feyenoord, dat de afgelopen weken goed draait. De Rotterdammers zetten hun laatste vier Eredivisie-duels allemaal in winst om.

• Met vier speelrondes te gaan maakt Steven Berghuis een goede kans om topscorer of assistkoning te worden. De vleugelflitser van Feyenoord voert in elk geval de lijst met meest waardevolle spelers aan. Berghuis (dit weekend geschorst) had dit seizoen een rechtstreeks aandeel in liefst 26 doelpunten van Feyenoord door zelf te scoren (veertien keer) of de assist (twaalf keer) te leveren.

FC Utrecht hield in zijn laatste acht Eredivisie-wedstrijden niet de nul, met afstand de slechtste lopende serie van alle teams. Op 7 februari incasseerden de Domstedelingen in het duel met Sparta Rotterdam (1-0) voor het laatst geen treffer.

Vorige week won Feyenoord bij FC Twente.

• Als Feyenoord afrekent met FC Utrecht, dan heeft het voor het eerst sinds de periode december 2016 - februari 2017 vijf keer achter elkaar gewonnen in de Eredivisie.

• Na 49 Eredivisie-duels voor FC Utrecht staat David Jensen op 62 tegentreffers. Een clubrecord lonkt: de doelman van de Domstedelingen met de minste tegengoals na vijftig competitiewedstrijden is nu nog Michel Vorm (65).

• De vorige 22 competitiegoals van Feyenoord kwamen allemaal voort uit open spel. Dat is de langste reeks zonder doelpunt uit een standaardsituatie voor een Eredivisie-club sinds Ajax in 2013 (29 achtereenvolgende treffers uit open spel).

FC Utrecht speelde vorige week zondag spectaculair gelijk tegen ADO Den Haag.

HISTORIE

• Feyenoord - FC Utrecht staat voor de 48ste keer vermeld in de Eredivisie-agenda. De Rotterdammers trokken 31 maal aan het langste eind, waar de bezoekers slechts vier keer succesvol waren. Het treffen eindigde twaalf keer onbeslist.

'Trainingskamp Feyenoord is een krankzinnige onderneming'

• Afgelopen seizoen won Feyenoord met 2-0 van FC Utrecht, waarmee de Rotterdammers een grote stap richting de landstitel zetten. Jens Toornstra en Eljero Elia scoorden die dag in De Kuip.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Feyenoord en FC Utrecht:

Seizoen Uitslag
2012/13 2-1
2013/14 1-0
2014/15 1-2
2015/16 3-2
2016/17 2-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC GRONINGEN - RODA JC KERKRADE

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout
Laatste 5 duels FC Groningen: 5 punten
Laatste 5 duels Roda JC Kerkrade: 9 punten

ACTUEEL

• FC Groningen pakte vorige week een waardevol punt bij SC Heerenveen (1-1), waardoor het in elk geval Willem II en NAC Breda op doelsaldo onder zich hield. De voorsprong op Roda JC Kerkrade bedraagt maar vier punten. De Limburgers zegevierden in hun laatste drie duels en mogen weer hopen op rechtstreekse handhaving.

• Zowel FC Groningen als Roda JC Kerkrade stond deze competitie al 530 schoten van de tegenstander toe. Voorafgaand aan deze speelronde presteerde alleen Heracles Almelo (572 schoten tegen) slechter in dit opzicht.

• Roda JC Kerkrade zette dus zijn laatste drie Eredivisie-wedstrijden in winst om, hetgeen in december 2011 voor het laatst geschiedde. In april 2007 wonnen de Limburgers voor het laatst vier keer op rij in de Eredivisie.

Vorige week speelde FC Groningen gelijk tegen SC Heerenveen in de Derby van het Noorden.

• Sinds de jaarwisseling boekte FC Groningen maar één overwinning in twaalf Eredivisie-duels. 1981 is het laatste jaar waarin de noorderlingen langer moesten wachten op de tweede competitiezege, namelijk tot de veertiende wedstrijd.

• Roda JC Kerkrade kreeg in 2018 slechts vier treffers in uitwedstrijden om de oren, het laagste aantal van alle clubs in de Eredivisie.

• Simon Gustafson was dit Eredivisie-seizoen bij dertien goals rechtstreeks betrokken door acht doelpunten te maken en vijf assist te verzorgen. De laatste Roda JC Kerkrade-spelers die dit beter deden waren Guus Hupperts (direct aandeel in vijftien goals) en Krisztián Németh (betrokken bij veertien treffers) in het seizoen 2013/14.

Roda JC Kerkrade rekende tijdens de vorige speelronde af met PEC Zwolle.

HISTORIE

• Voor de 36ste keer betreden FC Groningen en Roda JC Kerkrade in het Hoge Noorden het strijdperk in Eredivisie-verband. De thuisclub triomfeerde veertien keer en tien keer trokken de bezoekers aan het langste eind. Bij elf edities bleef een winnaar uit.

• Een van de remises was een 4-4 in het seizoen 2004/05. Erik Nevland liet in dat duel een hattrick aantekenen voor FC Groningen en bij Roda JC Kerkrade liet Arouna Koné zich gelden met twee doelpunten.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen FC Groningen en Roda JC Kerkrade:

Seizoen Uitslag
2011/12 0-1
2012/13 3-2
2013/14 3-3
2015/16 1-0
2016/17 2-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV - AJAX

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie
Laatste 5 duels PSV: 12 punten
Laatste 5 duels Ajax: 12 punten

ACTUEEL

• De uitgangssituatie in het Philips Stadion is kraakhelder. Als PSV wint, kroont het zich voor de 24ste keer tot kampioen van Nederland. Bij elk ander resultaat wordt het feestje van de Eindhovenaren met minimaal enkele dagen uitgesteld.

PSV kan al tiende landstitel sinds 2000 grijpen.

• Met 25 overwinningen in 30 duels is PSV een van de best presterende Eredivisie-clubs aller tijden. Als de Eindhovenaren hun resterende vier wedstrijden winnen, finishen ze op maar liefst 89 punten. De laatste keer dat een club zo sterk voor de dag kwam in de vaderlandse competitie was Ajax in 1998.

Ajax rekent op Ziyech in duel met 'spelhervatting-machine' PSV.

Ajax is dit seizoen vooral na rust op dreef. De Amsterdammers maakten liefst 56 goals in de tweede helft, oftewel zeventig procent van het totaal.

• Voor het eerst sinds het seizoen 2010/11 kan de kampioenswedstrijd er één worden tussen de nummer één en de nummer twee. Destijds pakte Ajax de landstitel door FC Twente - de koploper na 33 speelrondes - te verslaan in een rechtstreeks duel.

• Ajax won dit Eredivisie-seizoen zijn drie eerdere duels met traditionele topclubs. Slechts tweemaal zegevierden de Amsterdammers in alle competitiewedstrijden tegen PSV en Feyenoord: in 1988/89 en 1994/95.

'Ajax moet ultieme vernedering tegen PSV zien te voorkomen'

• Slechts drie spelers troffen vaker doel in een kampioenswedstrijd dan Luuk de Jong (vier keer): Johan Cruijff (zeven keer), Dick van Dijk (vijf maal) en Siem de Jong (vijf keer).

Ajax zegevierde in liefst zeven van de laatste tien Eredivisie-duels met de koploper van dat moment. Eenmaal gingen de Amsterdammers in zo'n duel onderuit en twee keer werd het een gelijkspel.

PSV presteert doorgaans sterk in kampioenswedstrijden. Negen van de laatste tien matchpoints werden benut; alleen in 2008 tegen FC Twente werd het feest uitgesteld. Uiteindelijk werd PSV dat seizoen alsnog kampioen.

PSV - Ajax: op deze vijf edities zat ook veel spanning.

• Als trainer pakte Erik ten Hag tegen elke Eredivisie-club minimaal één punt, behalve tegen PSV. Vijf keer stuitte de oefenmeester op de Eindhovenaren en vijf keer leed zijn club een nederlaag.

HISTORIE

• In elk Eredivisie-seizoen stond PSV - Ajax op het programma. De Eindhovenaren zegevierden in dertig van de vorige 61 thuisduels met de Amsterdammers. Zestien keer kraaide Ajax victorie en vijftien ontmoetingen bleven onbeslist.

• 51 weken geleden werd de vorige PSV - Ajax afgewerkt. Dankzij een rake vrije trap van Jürgen Locadia wonnen de Eindhovenaren op 23 april 2017 met 1-0.

Vorige week knokte PSV zich langs AZ.
Ajax won vorige week nipt van Heracles Almelo.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen PSV en Ajax:

Seizoen Uitslag
2012/13 2-3
2013/14 4-0
2014/15 1-3
2015/16 0-2
2016/17 1-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.