PSV bezig aan verbluffende serie, AZ is koning balbezit

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdagavond tracht PSV in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht een nieuwe stap richting het landskampioenschap te zetten. Feyenoord wacht een Avondje NAC en het programma wordt gecompleteerd door Excelsior - AZ en SC Heerenveen - Willem II.

PSV bezig aan verbluffende serie, AZ is koning balbezit

PSV - FC UTRECHT


Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Kevin Blom
Laatste 5 duels PSV:13 punten
Laatste 5 duels FC Utrecht:13 punten

ACTUEEL

Voor PSV is het aftellen richting de landstitel begonnen, zo lijkt het. De Eindhovenaren deden afgelopen week extreem goede zaken en hebben inmiddels zeven punten meer dan Ajax. Ook bij FC Utrecht was de stemming deze week goed. De Domstedelingen klommen in de voorbije speelronde van de vijfde naar de vierde plaats.

• Voorafgaand aan deze speelronde waren vier clubs nog zonder Eredivisie-nederlaag in 2018: Ajax, AZ, PSV én FC Utrecht. De Domstedelingen speelden ook nog één wedstrijd meer dan die andere drie ploegen, door het inhaalduel met Feyenoord.

PSV pakte vorige week drie punten in De Kuip.

Jean-Paul de Jong is fantastisch begonnen aan zijn periode als hoofdtrainer bij de Domstedelingen. Sinds de oud-speler het voor het zeggen heeft leed FC Utrecht in acht duels nog enkele nederlaag, geen van zijn voorgangers bleef langer ongeslagen.

• PSV triomfeerde dit Eredivisie-seizoen al in 21 wedstrijden en is nog maar één overwinning verwijderd van het totaal in de volledige voorbije jaargang.

FC Utrecht knokte zich vorige week tegen FC Twente terug van een achterstand.

• Nog nooit hield FC Utrecht de nul als het op bezoek ging bij een club die aan het begin van de dag de Eredivisie-ranglijst aanvoerde. In 39 van dat soort wedstrijden incasseerden de Domstedelingen liefst 97 doelpunten.

• In de laatste drie speelrondes had Sander van de Streek met drie doelpunten en drie assists een rechtstreeks aandeel in liefst zes doelpunten. De FC Utrecht-speler blijft over deze periode daarmee Steven Bergwijn en Oussama Idrissi voor, die een directe bijdrage aan vier goals leverden.

Een razendsnelle vooruitblik op PSV - FC Utrecht.

HISTORIE

• Op basis van de recente historie kan FC Utrecht zich het bezoek aan Eindhoven besparen. PSV zette zijn laatste 21 thuiswedstrijden tegen de Domstedelingen in winst om, waarbij we duels in het bekertoernooi even buiten beschouwing laten. Van de vorige 47 edities won FC Utrecht er slechts één en moest het 41 keer zijn meerdere erkennen in de thuisploeg. Vijf ontmoetingen eindigden zonder winnaar.

• Op 16 maart 1996 liep PSV in Eredivisie-verband voor het laatst averij op tegen FC Utrecht door doelpuntloos gelijk te spelen. De huidige hoofdtrainers Phillip Cocu en De Jong deden die dag de volledige negentig minuten mee.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen PSV en FC Utrecht:


SeizoenUitslag
2012/132-1
2013/141-0
2014/153-1
2015/163-1
2016/173-0

EXCELSIOR - AZ


Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Pol van Boekel
Laatste 5 duels Excelsior:8 punten
Laatste 5 duels AZ:11 punten

ACTUEEL

• Met een tiende plaats na 25 speelrondes mag Excelsior gerust een van de revelaties in dit Eredivisie-seizoen worden genoemd. De Kralingers staan liefst vijftien punten boven de degradatiezone, een ongekende luxe. AZ bekleedt de derde plaats en verkleinde vorige week de achterstand op nummer twee Ajax tot vijf punten.

• Excelsior verzamelde al 32 punten, nog maar vijf minder dan in het volledige afgelopen seizoen. Destijds finishten de Kralingers als twaalfde.

Tijdens de voorbije speelronde boekte Excelsior een zege bij SC Heerenveen.

• Vorige week tegen Sparta Rotterdam had AZ voor de derde maal deze Eredivisie-jaargang ten minste 74,9 procent balbezit. Geen enkele andere club bereikte dit percentage ook maar één keer.

Midweeks bereikte AZ de KNVB-bekerfinale.

Eerder dit seizoen boekte Excelsior op bezoek bij AZ een 0-2 zege. Nog nooit wonnen de Kralingers in dezelfde Eredivisie-jaargang tweemaal van de Alkmaarders.

AZ schudde vorige week zaterdag pas in de slotfase Sparta Rotterdam van zich af.

• Theo Zwarthoed speelde op 9 december zijn eerste duel voor Excelsior dit Eredivisie-seizoen. Sindsdien hield de routinier liefst vier keer de nul; alleen Ajax-doelman Andre Onana noteerde meer clean sheets in die periode.

AZ is al elf uitwedstrijden ongeslagen in de Eredivisie. Slechts tweemaal zetten de Alkmaarders een langere reeks neer. In de periode 1980-1981 verloor AZ negentien achtereenvolgende uitduels niet en in 2008-2009 stokte de teller bij vijftien wedstrijden buitenshuis zonder nederlaag.

HISTORIE

• Excelsior - AZ is in Eredivisie-verband toe aan editie nummer twintig. De Alkmaarders hebben de overhand met acht overwinningen tegenover vijf zeges van Excelsior. Zes confrontaties leverden geen winnaar op.

Zeven manieren waarop AZ dit seizoen scoort.

• Onvergetelijk is de editie van 2006/07. Excelsior verpestte op 29 april 2007 de kampioenswedstrijd van AZ door met 3-2 te winnen. PSV profiteerde optimaal, ook doordat Ajax maar met 0-2 won bij Willem II.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Excelsior en AZ:


SeizoenUitslag
2010/112-1
2011/120-0
2014/151-4
2015/162-2
2016/173-3

SC HEERENVEEN - WILLEM II


Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Serdar Gözübüyük
Laatste 5 duels SC Heerenveen:5 punten
Laatste 5 duels Willem II:6 punten

ACTUEEL

• Voor SC Heerenveen is de situatie duidelijk: om nog in aanmerking te komen voor een play-offticket voor Europa League-voetbal moeten de Friezen snel een reeks zeges inzetten. Tegenstander Willem II boekte vorige week een kapitale overwinning op Roda JC Kerkrade en heeft daardoor een aardige buffer ten opzichte van de degradatiezone. Woensdag gingen de Tilburgers onderuit tegen Feyenoord in de halve finale van de strijd om de KNVB-beker.

• SC Heerenveen-verdedigers Kik Pierie en Daniel Høegh speelden de bal vorige week tegen Excelsior liefst 56 keer naar elkaar over. Het hele seizoen passten zij al 580 keer naar elkaar, meer dan elk ander duo in de Eredivisie.

Als Fran Sol en Bartholomew Ogbeche hun dag niet hebben, is daar altijd nog Ben Rienstra voor Willem II. De middenvelder had een rechtstreeks aandeel in vijf van de laatste tien doelpunten van de Tilburgers (vier goals en één assist).

Midweeks verloor Willem II van Feyenoord in de halve finale van het bekertoernooi.

• Dit Eredivisie-seizoen veroverde SC Heerenveen gemiddeld 1,25 punt per thuiswedstrijd. Alleen in de jaargang 1993/94 (moyenne van 1,24 punt per duel) presteerden de Friezen zwakker voor eigen publiek.

• Willem II incasseerde deze Eredivisie-jaargang al 27 treffers in uitwedstrijden. Het laatste volledige seizoen waarin dit aantal hoger lag, was in 2014/15 (28 goals om de oren buitenshuis).

In de competitie won Willem II vorige week van Roda JC Kerkrade.

• Sinds de jaarwisseling kreeg SC Heerenveen al acht tegentreffers in de eerste helft, het hoogste aantal van alle clubs. Na rust incasseerde de formatie van Jurgen Streppel juist de minste treffers: slechts één.

HISTORIE

• Elf van de vorige 23 edities van deze wedstrijd mondden uit in een thuiszege. Vier keer kraaide Willem II victorie en acht ontmoetingen leverden geen winnaar op.

• De laatste Willem II-triomf in het Abe Lenstra Stadion dateert alweer van 13 december 2000. Door een benutte strafschop van Arno Arts werd het destijds 0-1.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen SC Heerenveen en Willem II:


SeizoenUitslag
2010/115-0
2012/133-2
2014/151-1
2015/163-1
2016/171-0

NAC BREDA - FEYENOORD


Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Bas Nijhuis
Laatste 5 duels NAC Breda:5 punten
Laatste 5 duels Feyenoord:6 punten

ACTUEEL

Nummer vijftien NAC Breda veroverde vorige week een waardevol punt op bezoek bij FC Groningen en zag de onderste drie clubs allemaal verliezen. Feyenoord moet zich in de Eredivisie richten op het behalen van de vierde plaats, een hard gelag voor de titelverdediger, die het seizoen nog wat glans kan geven door de KNVB-beker te winnen.

Vorige week liet Mitchell te Vrede zijn 25ste Eredivisie-doelpunt aantekenen. De huidige aanvaller van NAC Breda maakte al die goals in het strafschopgebied.

• In het Rat Verlegh Stadion van NAC Breda zijn dit seizoen al 46 goals gevallen, het hoogste aantal in de Eredivisie. Het onderkomen van NAC blijft daarmee de Amsterdam Arena voorlopig nipt voor.

NAC Breda veroverde vorige week een punt tegen FC Groningen.

Feyenoord boekte dit Eredivisie-seizoen nog geen enkele zege op een promovendus. De duels met VVV-Venlo en NAC leverden in totaal een puntje op. De enige keer dat de Rotterdammers een hele jaargang zonder zege op een nieuwkomer bleven, was in 1990/91.

• De laatste vier Eredivisie-goals die NAC Breda produceerde, vielen allemaal in de laatste tien minuten. Vorige week redde Te Vrede in het duel met FC Groningen in de slotfase een punt voor de Brabanders: 1-1.

Feyenoord bleef in zijn laatste vier uitwedstrijden in de Eredivisie zonder overwinning. Onder Giovanni van Bronckhorst werd eenmaal een langere reeks neergezet: vijf uitduels zonder triomf tussen december 2015 en februari 2016.

Van der Heijden: 'Als landskampioen verplicht de competitie goed af te sluiten'

HISTORIE

• NAC Breda - Feyenoord staat voor de 49ste keer vermeld in de Eredivisie-agenda. De Brabanders triomfeerden dertien keer en Feyenoord trok 25 keer aan het langste eind. Tien edities leverden geen winnaar op.

Een razendsnelle vooruitblik op NAC Breda - Feyenoord.

• In het seizoen 1998/99 boekte Feyenoord op 18 april een 0-1 overwinning in Breda. Een week later kroonden de Rotterdammers zich tot landskampioen met een 2-2 gelijkspel tegen, opnieuw, NAC.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen NAC Breda en Feyenoord:


SeizoenUitslag
2010/112-0
2011/121-3
2012/132-2
2013/141-1
2014/150-1

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.