PSV bezig aan slechtste reeks in officiële duels sinds bijna vier jaar

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Vrijdag zijn er, heel ongewoon, liefst twee duels. Het kwakkelende AZ gaat op bezoek bij Fortuna Sittard en landskampioen PSV ontvangt Excelsior.

PSV bezig aan slechtste reeks in officiële duels sinds bijna vier jaar

Meer dan één vrijdagwedstrijd in de Eredivisie, dat is heel bijzonder. Op 4 december 2009 gebeurde dat voor het laatst.

Fortuna Sittard - AZ

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Edwin van de Graaf

Actueel

• Na veertien speelrondes bedraagt het verschil tussen beide clubs slechts drie punten in het voordeel van AZ, dat zaterdag voor eigen publiek verloor van Willem II. Fortuna Sittard leed op dezelfde avond een nederlaag bij SC Heerenveen.

Lazaros Lamprou overlegt fraaie statistieken. De Griek van Fortuna Sittard is dit Eredivisie-seizoen gemiddeld eens in de 112 minuten goed voor een goal (drie stuks) of een assist (eveneens drie).

• AZ totaliseert 23 verliespunten na veertien competitiewedstrijden. Afgelopen seizoen hadden de Alkmaarders pas in speelronde 27 zoveel averij opgelopen. Vorig seizoen stonden de Alkmaarders nog op 31 punten na veertien duels, twaalf meer dan nu.

Vorige week ging Fortuna Sittard onderuit bij SC Heerenveen.

• Sinds begin oktober verzamelde AZ slechts zeven punten, alleen NAC Breda (vijf punten) en De Graafschap (drie punten) presteerden slechter in die periode

• Fortuna Sittard scoort er voorlopig op los. Na veertien speelrondes staat de teller op 27 doelpunten. De laatste promovendus die in dit stadium van de Eredivisie zo vaak had gescoord was NAC Breda in 1993/94.

Bij AZ komt veel gevaar van Oussama Idrissi, die minstens negentien schoten meer loste dan iedere andere speler van de Alkmaarders. Nu al noteerde de aanvaller meer doelpogingen in dit seizoen dan in heel 2017/18: 48 om 41.

AZ ging tijdens de voorbije speelronde in eigen huis onderuit tegen Willem II.

Historie

• Fortuna Sittard ontving AZ twaalf keer eerder in de Eredivisie. De Limburgers koesteren met vijf zeges en drie nederlagen een positieve balans.

• De laatste editie dateert uit het seizoen 2001/02, het jaar dat Fortuna Sittard zou degraderen. Dankzij een goal van Barry van Galen trok AZ aan het langste eind: 0-1.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Fortuna Sittard - AZ:

Seizoen Uitslag
1996/97 1-0
1998/99 2-2
1999/2000 1-2
2000/01 1-1
2001/02 0-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV - Excelsior

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Actueel

• PSV kan sinds het verlies bij Feyenoord van afgelopen zondag niet meer wijzen op een vlekkeloos rapport. De Eindhovenaren zijn in Eredivisie-thuisduels nog wel foutloos. Opponent Excelsior bekleedt de twaalfde plaats, maar heeft maar drie punten meer dan nummer zestien FC Groningen.

• In zijn laatste zes competitiewedstrijden in de maand december veroverde PSV slechts tien punten. Het doelsaldo in die duels is nipt positief: 10-9.

Zondag leed PSV in De Kuip zijn eerste Eredivisie-nederlaag van dit seizoen.

• Excelsior had dit Eredivisie-seizoen in vijf wedstrijden meer balbezit dan de tegenstander en zegevierde in geen van die duels (twee remises en drie verliesbeurten).

• Luuk de Jong maakte dit kalenderjaar dertien treffers in Eredivisie-thuiswedstrijden. De laatste PSV'er die er meer produceerde, was Jefferson Farfán in 2006 (vijftien stuks).

VI Blikt Vooruit: PSV jaagt op eerherstel, spannend gevecht om vierde plaats

• Alle competities meegerekend, dus ook het toernooi om de KNVB-beker en de Champions League, verloor PSV liefst vier van zijn laatste zeven wedstrijden. De laatste keer dat dit de Eindhovenaren overkwam, was in het voorjaar van 2015.

Excelsior speelde vorige week spectaculair gelijk tegen FC Utrecht.

Excelsior triomfeerde in geen enkele van de 42 Eredivisie-duels die het afwerkte met de titelverdediger (zes remises en 36 nederlagen). In de helft van deze wedstrijden troffen de Kralingers bovendien geen doel.

Historie

• PSV moest voor eigen publiek eenmaal zijn meerdere erkennen in Excelsior in een Eredivisie-wedstrijd. In het seizoen 1971/72 werd het 1-2. Zeventien keer zegevierde de thuisploeg en drie ontmoetingen eindigden onbeslist.

'Onverstoorbaarheid moet niet omslaan in arrogantie bij PSV'

• In de afgelopen drie edities van dit duel maakte PSV in totaal slechts vier doelpunten. Vorig seizoen werd het 1-0 door een treffer van Hirving Lozano.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PSV - Excelsior:

Seizoen Uitslag
2011/12 6-1
2014/15 3-0
2015/16 1-1
2016/17 2-0
2017/18 1-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.