PSV begint het seizoen met blamage in Europa League

Reacties

PSV is slecht aan het seizoen en het Europese avontuur begonnen. In de derde voorronde van de Europa League ging de ploeg van trainer Phillip Cocu ondanks een flink kansenoverwicht verrassend onderuit tegen NK Osijek: 0-1.

PSV begint het seizoen met blamage in Europa League

Cocu verraste met zijn opstelling voor de confrontatie met de nummer vier van de Kroatië. Jorrit Hendrix, Marco van Ginkel en Bart Ramselaar vormden het middenveld, waardoor er in de basisploeg geen plaats was voor Davy Pröpper. Luuk de Jong begon zoals verwacht wel in de punt van de aanval, maar raakte zijn aanvoerdersband kwijt aan Van Ginkel. 'Het aanvoerderschap is niet het belangrijkste. Het belangrijkste is dat Luuk zich kan focussen op het nieuwe seizoen en hij zal zeker nog zijn verantwoordelijkheden houden binnen het team', verklaarde Cocu zijn keuze.

De spits die vorig seizoen teleurstelde met in totaal slechts negen goals kreeg van Cocu dus de kans om zich meer te focussen op zijn eigen spel. Ook tegen Osijek mankeerde het bij De Jong voor rust echter aan de afwerking. Hij was de man die de meeste kansen kreeg bij PSV, dat in de eerste helft domineerde. Het bleek voor de Eindhovenaren alleen lastig om openingen te vinden tegen het compact spelende Osijek.

Een paar keer kwam PSV erdoor. De eerste grote kans was voor Steven Bergwijn, die door De Jong goed in stelling werd gebracht. De rechtsbuiten aarzelde echter te lang en miste. Een afstandsschot van Van Ginkel vormde de volgende waarschuwing voor Osijek. Daarna kon De Jong zijn kopbal niet tussen de palen krijgen uit een voorzet van Joshua Brenet en even later werd een poging van de aanvaller geblokt. Het gevolg van de reeks gemiste kansen was dat er halverwege nog niet gescoord was en het de vraag was wanneer Cocu aanwinst Hirving Lozano en Gastón Pereiro zou brengen.

Luuk de Jong was met name in de eerste helft ongelukkig in de afwerking.
Luuk de Jong was met name in de eerste helft ongelukkig in de afwerking.

Geheel tegen de verwachting in forceerde Osijek die wissels. Daniel Schwaab hielp de bezoekers tien minuten na rust indirect op weg naar de voorsprong. Met een laconieke en te korte terugspeelbal zorgde de centrumverdediger, die samen met Nicolas Isimat-Mirin nieuwkomer Derrick Luckassen op de bank hield, voor groot gevaar. Eros Grezna profiteerde niet oog in oog met Zoet, maar even later was het alsnog raak uit een strafschop. De bal ging namelijk op de stip bij een overtreding van Brenet op Robert Mudrazija. De overtreding gebeurde op de rand van het strafschopgebied. De arbitrage leek echter geen twijfel te kennen en vanaf elf meter klopte Borna Barisic eenvoudig Zoet: 0-1.

Cocu greep even later in en bracht Lozano en Pereiro voor Jürgen Locadia en Ramselaar. Een offensief van PSV volgde, waarbij Bergwijn voor het meeste gevaar zorgde. De aanvaller kwam ietwat gelukkig in balbezit uit een afgeslagen voorzet en stuitte achtereenvolgens op een verdediger en de keeper. Een kwartier voor tijd raakte Bergwijn nog de paal met een kiezelhard schot. Intussen had Lozano een kans om zijn debuut glans te geven gemist en dus begon de tijd te dringen voor PSV.

Cocu nam nog meer risico door Pröpper te brengen voor Schwaab, maar ook dat mocht niet baten. Telkens ging het in de laatste fase mis bij PSV en in de extra tijd werd de ellende nog bijna groter ook. Zoet redde knap op een kopbal van spits Muzafer Ejupi en hield de stand zo op 0-1.

Door de nederlaag moeten de Eindhovenaren bij de return in ieder geval moeten winnen om door te gaan naar de play-offs voor de Europa League. Het uitduel van PSV in Kroatië begint volgende week donderdag om 20.45 uur.

Lees op VI PRO een uitgebreide analyse van deze wedstrijd: 'PSV zit gevangen in zelf gecreëerde paradox'

Luuk de Jong over het aanvoerderschap bij PSV.
VI-verslaggever Marco Timmer: 'Geen moment gezien dat PSV het gras wilde opvreten'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.