PSV, AZ en Feyenoord miljoenen rijker door Europa League-deelname

Reacties

Het staat in geen verhouding tot de Champions League, maar ook Europa League-deelname is financieel interessant voor clubs. Nu PSV, AZ en Feyenoord zich geplaatst hebben voor de groepsfase kunnen zij enkele miljoenen tegemoet zien.

PSV, AZ en Feyenoord miljoenen rijker door Europa League-deelname

De startpremie bedraagt 2,92 miljoen euro. Daar komt op basis van de coëfficiëntenranglijst voor clubs nog een fors bedrag bij. PSV krijgt met ruim 2,86 miljoen het meest, gevolgd door AZ (2,29 miljoen) en Feyenoord (1,57 miljoen).

Het bedrag loopt nog verder op door de tv-gelden. In het seizoen 2017/18 bedroeg de marketpool van de UEFA voor Nederlandse clubs in de Europa League 4,2 miljoen euro. Dat bedrag zal nu hoger zijn, maar de precieze hoogte is nog niet bekend. PSV, AZ en Feyenoord krijgen ieder een derde van de marketpool en kunnen dus minstens op 1,27 miljoen euro rekenen. Uiteraard verdienen de clubs ook nog aan de recettes.

PSV ontvangt van de Nederlandse clubs het meeste geld door de Europa League-deelname. De Eindhovenaren, die deelname aan de groepsfase van de Europa League grotendeel begroten, zijn in één klap minstens 7,05 miljoen euro rijker. AZ volgt met minstens 6,5 miljoen euro, Feyenoord krijgt in ieder geval 5,76 miljoen. Die bedragen lopen door de recettes, de hogere marketpool en mogelijke prestaties nog verder op.

Prestaties
Door goed te presteren in de groepsfase van de Europa League kan er nog fors meer geld binnenstromen. Elke overwinning is goed voor 570.000 euro, terwijl de UEFA 190.000 euro overmaakt voor een gelijkspel. Groepswinst is goed voor één miljoen euro, plek twee voor een half miljoen euro.

De nummers één en twee van elke groep krijgen bovendien nog eens 500.000 euro extra vanwege de plaatsing voor de volgende ronde. Wanneer je als club de laatste zestien (1,1 miljoen), de laatste acht (1,5 miljoen), de halve finale (2,4 miljoen) en de finale (4,5 miljoen) bereikt, volgen er wederom aardige bedragen. De winnaar van de Europa League krijgt daar nog een bonus van vier miljoen bovenop.

Lees op VI PRO een uitgebreid verhaal met uitleg over de inkomsten uit deelname aan de Champions League en de Europa League.

'Over tien jaar praten we nog steeds over deze ontsnapping van AZ'
'Het is een kwestie van tijd voordat Malen bij Oranje komt'
'Dit succes is voor Feyenoord nog geen reden de polonaise te lopen'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.