PSV-aanwinst Mitroglou: de nieuwe Machlas of de nieuwe Charisteas?

Reacties

Kostas Mitroglou gaat als huurling zijn kunsten als PSV-aanvaller vertonen. Een greep uit de landgenoten die hem als spits voorgingen en naam maakten in Nederland.

PSV-aanwinst Mitroglou: de nieuwe Machlas of de nieuwe Charisteas?

Nikos Machlas (Vitesse, Ajax: 166 Eredivisie-duels, 98 goals)
Toenmalig Vitesse-voorzitter Karel Aalbers kwam in 1996 met Nikos Machlas op de proppen als de nieuwe hoop voor de Arnhemse ambities. De spits van OFI Kreta had echter moeite om direct aan de verwachtingen te voldoen. Het kille Nederland stak schril af tegen de Griekse warmte die hij gewenst was. Zijn stroeve start leverde hem de weinig vleiende verbastering van zijn naam tot Lachgas op. De aimabele Machlas haalde zijn gram op de criticasters met onder andere de Gouden Schoen als Europese goalgetter in 1998 als tastbaar resultaat en mag zich mede dankzij zijn miljoenentransfer naar Ajax in 1999 een van de meest succesvolle Griekse spitsen van de Eredivisie noemen.

Yannis Anastasiou (Roda JC, Ajax, Sparta Rotterdam: 162 duels, 55 goals)
Op het Eredivisie-podium liet Yannis Anastasiou zich net iets minder vaak zien, zijn trefzekerheid in Nederland steekt ook wat schril af bij die van Machlas. Maar ook deze gewezen OFI Kreta-spits verleidde met zijn spel in de subtop Ajax hem te halen, al was hij met zijn transfer van Roda JC naar Ajax ogenschijnlijk meer een lapmiddel dan een topaankoop. In februari 2004 werd hij naar Amsterdam gehaald, waar trainer Ronald Koeman door zorgen over Zlatan Ibrahimovic, Wesley Sonck en Rafael van der Vaart verlegen zat om meer aanvallende armslag. 'Je moet het niet zien als een paniekaankoop', verdedigde Ajax' directeur Arie van Eijden de aankoop. Anastasiou werd in Amsterdam nimmer een basiskracht voordat hij in 2006 verhuisde naar Sparta Rotterdam, zijn laatste Eredivisie-club in zijn carrière.

Georgios Samaras (SC Heerenveen 88 duels, 25 goals)
Ook Georgios Samaras heeft een verleden bij OFI Kreta, waar hij zijn opleiding genoot voor hij in 2001 overstapte naar de jeugd van SC Heerenveen. Een tip van de eigenaar van een Grieks restaurant in Emmen aan toenmalig assistent-trainer Jan de Jonge bleek het begin van een periode van zes jaar in Friesland, waar hij eind januari 2006 afzwaaide om zijn carrière te vervolgen bij Manchester City. Die transfer dankte hij mede aan zijn optredens in het shirt met de Pompeblêden, waar hij een gevreesd koppel met Klaas Jan Huntelaar vormde. Zonder slag of stoot kwam die overgang niet tot stand. Samaras spande tevergeefs een arbitragezaak aan tegen SC Heerenveen, dat na Huntelaar niet ook Samaras kwijt wilde raken. Uiteindelijk bleek een beter bod de Friese club toch te overtuigen in te stemmen en kwam een einde aan de Friese jaren van Samaras.

Angelos Charisteas (Ajax, Feyenoord: 59 duels, 21 goals)
In 2004 werd hij dankzij zijn winnende goal in de EK-finale tegen Portugal een Griekse held met de onsterfelijkheid van de Griekse goden. In Nederland heeft Angelos Charisteas allerminst die status. In januari 2005 haalde Ajax hem weg bij Werder Bremen. De spits kwam binnen met hoge verwachtingen, al was er bij toenmalig trainer Ronald Koeman het besef dat hij vanwege de speelstijl aanpassingsproblemen zou kennen. Harry kon sportief zijn draai niet vinden in Amsterdam, waar Koemans opvolger Danny Blind het minder in hem zag zitten. Anderhalf jaar later volgde de roemruchte overstap naar Feyenoord, waarvan hij later spijt zou krijgen. Koud voor het sluiten van de markt kreeg hij in Moldavië, waar hij zich met Griekenland voorbereidde op een interland, het Rotterdamse aanbod. Het gebrek aan perspectief bij Ajax deed hem kiezen voor De Kuip. Het werd geen gelukkig huwelijk. Charisteas voelde zich nimmer welkom bij Feyenoord. Een jaar later bood 1. FC Nürnberg een uitweg.

Vangelis Pavlidis (Willem II: 16 duels, 9 goals *)
De twintigjarige Vangelis Pavlidis heeft de Griekse eer dit seizoen al goed hoog gehouden. In januari 2019 weggeplukt bij VfL Bochum toont de jonge Griek zich een aanwinst voor Willem II. Dit seizoen is hij voortvarend van start gegaan met vier goals in twee duels. Mogelijk is dat aanleiding voor de kersverse bondscoach van Griekenland John van 't Schip om hem op te roepen en hem te proberen naast Mitroglou.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.