'PSG ontsnapt aan UEFA-sancties na opruimingsoperatie'

Reacties

Met de aanstaande transfer van Yuri Berchiche naar Athletic Bilbao heeft Paris Saint-Germain voldaan aan de Financial Fair Play-eisen van de UEFA. Dit melden toonaangevende media in Frankrijk.

'PSG ontsnapt aan UEFA-sancties na opruimingsoperatie'

PSG gaf de afgelopen seizoenen gigantische bedragen uit om de Champions League-droom van de Qatarese eigenaren waar te maken. Van Neymar werd met een transferbedrag van 222 miljoen euro de duurste speler ooit gemaakt, terwijl Kylian Mbappé met zijn 180 miljoen niet veel minder kostte. Om te voorkomen dat de regels van Financial Fair Play een probleem werden voor de hoofdstedelingen, huurden ze Mbappé vorig seizoen, waarna in het huidige seizoen de transfersom verplicht overgemaakt moet worden aan AS Monaco.

Voor de deal tussen Monaco en PSG over Mbappé schreven we dit over de megatransfer van Neymar.

PSG werd weliswaar kampioen van de Ligue 1, maar in de Champions League hield het avontuur wederom snel op. In de achtste finale was de uiteindelijke winnaar Real Madrid te sterk voor de formatie uit Parijs. Dit betekende een forse klap voor de inkomsten van PSG. De UEFA kwam vervolgens de boekhouding van de club inspecteren. Volgens de regels van Financial Fair Play mag een club over de laatste drie boekjaren geen miljoenenverlies lijden. Hoe groot dit verlies mag zijn, heeft te maken met de inkomsten van een club.

Na een inspectie van de UEFA was de conclusie van de Europese voetbalbond dat PSG voor het begin van het nieuwe seizoen, officieel op 1 juli 2018, ruim vijftig miljoen euro aan inkomsten moest genereren. Dit is de Parijzenaren inmiddels gelukt met de verkoop van Javier Pastore (naar AS Roma voor twintig miljoen euro plus vier miljoen bonus), Odsonne Edouard (definitief naar Celtic voor acht miljoen plus twee miljoen bonus) en dus de aanstaande verkoop van Berchiche aan Bilbao. De Spanjaarden betalen naar verluidt een bedrag tussen de 20 en 25 miljoen euro voor de back.

Was het PSG niet gelukt om te voldoen aan de regelgeving van de UEFA, dan zouden zware sancties dreigen. De bond kan besluiten om hoge boetes uit te delen, inschrijfbeperkingen voor Europese competities toe te passen of clubs zelfs uitsluiten van deelname aan Europees voetbal. Dit laatste overkwam AC Milan deze week nog.

Voor trainer Thomas Tuchel is dit in ieder geval één probleem minder om over na te hoeven denken. De Duitser neemt komend seizoen het stokje over van Unai Emery en weet dat prestaties in de Franse competitie niet ter zake doen. PSG moet de Champions League winnen, liever vandaag dan morgen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.