PSG herovert Franse titel met typerende monsterzege op Monaco

De Franse landstitel is terug bij Paris Saint-Germain. De miljardenploeg uit de hoofdstad volgde zondag het voorbeeld van PSV: het pakte het kampioenschap door in eigen huis de directe concurrent te vernederen. Nummer twee AS Monaco was vorig jaar nog de beste van Frankrijk, maar is door de loodzware 7-1 nederlaag bij PSG op een onoverbrugbare achterstand gezet. De monsterzege tekent de overmacht van de ploeg van Unai Emery.

De kraker tussen PSG en de Monegasken volgde zondagavond twee weken nadat beide ploegen elkaar troffen in de finale van de Coupe de la Ligue, het tweede bekertoernooi van Frankrijk. Ook toen gingen de Parijzenaars er met de buit vandoor, de 3-0 zege betekende eind maart al de eerste prijs van het seizoen. Tegen diezelfde tegenstander werd zondagavond dankzij een voetbalshow dus de landstitel veroverd: de zevende in de clubhistorie.

De kampioenswedstrijd was in het Parc des Princes na nog geen twintig minuten beslist, waarbij de doelpunten elkaar in enorm tempo opvolgden. Kort nadat Edinson Cavani een eerste grote kans had gemist, was Giovani Lo Celso het eindstation van een werkelijk schitterende aanval door het hart van de Monaco-defensie. De bezoekers trapten af, verloren de bal na een mislukte lange pass van achteruit, in de aanval die volgde kopte Cavani steenhard raak. En weer drie minuten later mocht Ángel Di María na een pass van Cavani alleen op keeper Danijel Subasic af, hij tekende met een weergaloos stiftje voor 3-0.

Ángel Di María was met een heerlijk stiftje goed voor de 3-0.

Zo was alle hoop op een stunt verdwenen bij Monaco, maar de honger naar doelpunten van PSG was nog niet gestild. Nog voordat er 28 minuten gespeeld waren, kopte Lo Celso de 4-0 tegen de touwen. Tien minuten voor de pauze deed Rony Lopes namens de bezoekers nog wel wat terug met een intikker bij de tweede paal, maar spannend werd het niet meer. Di María maakte er na een uurtje 5-1 van, met een eigen goal zette Falcao de 6-1 op het bord. Daarmee kwamen de eerste zes PSG-goals van twee Argentijnen, een Uruguayaan en een Colombiaan in Monegaskische dienst; Julian Draxler zordge met zijn 7-1 in de slotminuten voor het 'Europese tintje'.

En dus is veelvraat PSG voor de vijfde keer in zes seizoenen kampioen van Frankrijk. Na jaren van droogte en geploeter in de marge, werd PSG in 2011 overgenomen door Qatar Sports Investment. Dat leidde vervolgens tot een tweede plaats in 2011/12 en landstitels in de vier seizoenen daarna. Vorig jaar ging Monaco er verrassend vandoor met het kampioenschap, nu heeft PSG de landstitel dus weer afgepakt van de concurrent. Overigens kunnen de mannen van Emery ook nog de beker winnen, woensdag gaan ze in de halve finale van de Coupe de France op bezoek bij Caen.

Troyes - Olympique Marseille 2-3
Eerder op de zondag nestelde Olympique Marseille zich in punten al naast nummer drie Olympique Lyon, de werkgever van Kenny Tete en Memphis Depay (Lyon won zaterdag van Amiens) heeft nog wel een beter doelsaldo. De ploeg uit het zuiden van Frankrijk, die zich donderdag op sensationele wijze plaatste voor de halve finale van de Europa League, had het echter niet bepaald gemakkelijk.

Op bezoek bij Troyes (de nummer negentien van de Ligue 1) kwam Marseille via Samuel Grandsir al binnen een minuut op achterstand, tien minuten later had Clinton Njie al gelijkgemaakt. Kort na de pauze herstelde Benjamin Nivet de voorsprong voor zijn ploeg, bij die 2-1 leek het vervolgens lang te blijven. Een kwartier voor tijd maakte Konstantinos Mitroglu echter weer gelijk, voordat Florian Thauvin vijf minuten voor tijd de winnende 2-3 op het scorebord zette.