PSG gaat in meerdere opzichten af en moet beker aan Rennes laten

Paris Saint-Germain heeft zaterdagavond in extremis naast de Coupe de France gegrepen. Stade Rennes kwam terug van een achterstand en was na strafschoppen te sterk. Kylian Mbappé kreeg in de slotfase van de verlenging een directe rode kaart. Voor Stade Rennes is het de eerste bekerwinst sinds 1971.

Rennes
Rennes
ns
2 - 2
PSG
PSG

Voor het eerst sinds 23 januari stond Neymar weer in de basis bij PSG. Tijdens zijn afwezigheid werd de club door Manchester United uitgeschakeld in de Champions League. De van een blessure herstelde Braziliaanse sterspeler viel een week geleden tegen AS Monaco (3-1 winst) al in en startte tegen Stade Rennes met Kylian Mbappé en Ángel Di María in de aanval. De Parijse ziekenboeg stroomt langzaam leeg, tot blijdschap van trainer Thomas Tuchel.

PSG kende een vliegende start tegen Stade Rennes, mede dankzij Neymar. Een verre hoekschop van de Braziliaan belandde in de as van het veld, aan de rand van het strafschopgebied. Dani Alves stond volledig vrij en dacht niet na en schoot. De ervaren Braziliaan poeierde de bal hard in de linkerhoek. Acht minuten later deed Neymar er zelf een schepje bovenop na een splijtende steekpass van Di María. De sterspeler wipte de bal over keeper Tomas Koubek heen voor 0-2.

Zo was er niets aan de hand voor PSG, dat naar de volgende prijs in eigen land op weg leek. Vlak voor rust werd het echter weer spannend. Verdediger Presnel Kimpembe werkte een voorzet van Stade Rennes-rechtsback Hamary Traoré ongelukkig in eigen doel. Halverwege de tweede helft werd het nog erger voor de ploeg van Tuchel toen Mexer raak kopte uit een corner van Clément Grenier: 2-2.

PSG startte na de gelijkmaker een offensief om alsnog de winnende treffer te maken. Neymar schoot een vrije trap naast het doel en ook Mbappé miste scherpte na een voorzet van Dani Alves. Even later vond de talentvolle Fransman Neymar bijna, maar zijn pass op de Braziliaan was iets te hard. Zo viel er geen treffer meer in de reguliere speeltijd en kwam er een verlenging in het Stade de France in Saint-Denis.

Verlenging
In een poging PSG van een extra aanvallende impuls te voorzien bracht Tuchel Edinson Cavani voor Julian Draxler. Di María was al eerder naar de kant gehaald voor Leandro Paredes. Cavani kwam na acht minuten in de verlenging al dicht bij de 2-3. Neymar gaf de bal mee aan Mbappé, die schoot. Cavani probeerde binnen te tikken en zag de bal tegen de paal vliegen. Hatem Ben Arfa, die niet met een fijn gevoel vertrok bij PSG, miste daarna een enorme kans voor Stade Rennes door de bal van net buiten het zestienmetergebied een meter naast het doel te schieten.

Ondertussen was Neymar regelmatig het doelwit van de spelers van Stade Rennes, die ervoor zorgden dat de Braziliaan af en toe - misschien wat overdreven - kermend op het veld lag. Na 116 minuten zat de schrik er wel even in bij PSG toen Neymar opnieuw naar de grond ging nadat hij de noppen van James Lea Siliki op zijn voet kreeg. De aanvaller had even flink wat pijn, maar stond al snel weer op. Siliki kreeg een gele kaart.

De repercussie van PSG volgde direct. Mbappé trapte Stade Rennes-verdediger Damien Da Silva hard neer. De voet van de jonge Fransman kwam tegen het been van Da Silva, wiens knie het daardoor te verduren kreeg. Scheidsrechter Ruddy Buquet was resoluut en trok een directe rode kaart. Mbappé verliet vol onbegrip het veld. Vervolgens gingen de teams de strafschoppenreeks in.

Strafschoppen
Tijdens de strafschoppenreeks ging er in het begin niets mis. Ook Ben Arfa schoot raak, oog in oog met PSG-keeper Alphonse Areola. Ook daarna ging het goed. Stade Rennes schoot vijf keer raak, waarna Neymar aanlegde voor de vijfde strafschop van PSG. De Braziliaan zette doelman Koubek op het verkeerde been en scoorde. Uiteindelijk miste de jonge Christopher Nkunku de beslissende penalty door hoog over te schieten, waardoor Stade Rennes er met de beker vandoor ging.