Promotie én Houdini-act? Noordelijke mijlpaal lonkt dankzij Cambuur en Emmen

Reacties

Door de wederopstanding van FC Emmen en de aanstaande promotie van SC Cambuur lonkt een mijlpaal voor het voetbal in Noord-Nederland: volgend seizoen kunnen voor het eerst vier noordelijke profclubs in de Eredivisie uitkomen.

Promotie én Houdini-act? Noordelijke mijlpaal lonkt dankzij Cambuur en Emmen
© Pro Shots

Sinds het faillissement van SC Veendam in 2013 zijn SC Cambuur, FC Emmen, FC Groningen en SC Heerenveen in het noorden des lands met zijn vieren overgebleven. Van dat viertal speelde FC Groningen veruit de meeste seizoenen (42) op het hoogste niveau; van de nu nog actieve clubs FC Emmen het minste (drie).

Noordelijke clubs in de Eredivisie:

Club Seizoenen in Eredivisie
FC Groningen 42*
SC Heerenveen 29
SC Cambuur 7
FC Emmen 3
SC Veendam 2

GVAV, de voorloper van FC Groningen, speelde in de jaren vijftig, zestig en zeventig ook nog eens twaalf jaar Eredivisie-voetbal

Aanvankelijk voerden de Groningse clubs de boventoon in het betaald voetbal. Eind jaren tachtig gebeurde het voor het eerst dat er twee noordelijke clubs gelijktijdig in de Eredivisie speelden. Dit waren toen FC Groningen en SC Veendam. FC Emmen en de clubs uit Friesland speelden toen allemaal in de Eerste Divisie. Vanaf de jaren negentig verschoof het zwaartepunt van de provincie Groningen naar Friesland. Vooral door de opkomst van SC Heerenveen, dat vanaf begin jaren negentig een vaste bespeler van de Eredivisie werd.

In het seizoen 1993/94 kwamen er voor het eerst drie noordelijke clubs uit in de Eredivisie, doordat FC Groningen en SC Cambuur gezelschap kregen van het toen gepromoveerde SC Heerenveen. Rond de eeuwwisseling was Friesland twee seizoenen zelfs volledig dominant in het noorden. FC Groningen speelde tussen 1998 en 2000 in de Eerste Divisie en in diezelfde periode speelden SC Heerenveen en Cambuur samen in de Eredivisie. FC Groningen promoveerde in 2000 weer naar de Eredivisie; Cambuur degradeerde in datzelfde seizoen.

Het SC Heerenveen 1992/93 dat promotie afdwong naar de Eredivisie.
© Pro Shots
Het SC Heerenveen 1992/93 dat promotie afdwong naar de Eredivisie.

Door een faillissement verdween SC Veendam in het voorjaar van 2013 van het toneel. Het was het jaar waarin FC Groningen, SC Heerenveen en SC Cambuur elkaar voor het eerst sinds midden jaren negentig weer op het hoogste niveau tegenkwamen. Aan die periode kwam in 2016 een einde met de degradatie van SC Cambuur. Twee jaar later meldde zich een debutant op het hoogste niveau met FC Emmen en steeg het aantal noordelijke deelnemers weer naar drie.

Mijlpaal
Volgend seizoen lonkt inmiddels een mijlpaal voor het noordelijke profvoetbal. Als soevereine koploper van de Eerste Divisie kan SC Cambuur een terugkeer op het hoogste niveau namelijk niet meer ontgaan. Tegelijkertijd krijgt de wederopstanding van FC Emmen onderin de Eredivisie steeds meer gestalte. De Drenten waren twee maanden geleden afgeschreven, maar zijn al zeven duels ongeslagen en hebben RKC Waalwijk, Willem II en VVV-Venlo inmiddels in het vizier.

Eén statistiek hebben de Drenten alvast mee in hun handhavingsmissie: ze zijn als enige noordelijke club nog nooit gedegradeerd.

Periodes in Eredivisie:

FC Groningen 1971-74 1980-98 2000-heden
SC Veendam 1986-87 1988-89
SC Heerenveen 1990-91 1993-heden
SC Cambuur 1992-94 1998-00 2013-16
FC Emmen 2018-heden
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.