Profclubs kiezen unaniem voor invoering videoscheidsrechter in Eredivisie

Reacties

De videoscheidsrechter debuteert volgend seizoen in de Eredivisie. Dat besloten de clubs maandag in de algemene vergadering betaald voetbal (AVBV).

Profclubs kiezen unaniem voor invoering videoscheidsrechter in Eredivisie

'Het spel wordt er veel eerlijker door', zegt KNVB-directeur Eric Gudde. 'Cijfers van de Universiteit van Leuven ondersteunen dat ook. Veel landen zijn er al mee begonnen en ook wij zien graag dat de scheidsrechters worden ondersteund waar nodig. Vandaar dat wij dit in navolging van andere landen ook gaan invoeren.'

Vorige week besloot de FIFA al om de videoscheidsrechter naar het WK te sturen. Momenteel werken de Bundesliga, de Serie A en zes andere competities al met videoarbitrage. Volgend seizoen volgen onder meer de Spaanse en de Franse competities. In Nederland werd tot dusverre alleen geëxperimenteerd in het KNVB-bekertoernooi.

De KNVB wil in Zeist een centraal videocentrum inrichten waar alle wedstrijden zullen worden beoordeeld. Het project gaat komend seizoen naar verwachting 1,8 miljoen euro kosten. Gudde: 'Voor het overgrote deel zal de financiering de eerste jaren worden gedragen door de KNVB. Dat wordt betaald uit een innovatiefonds dat daarvoor is gereserveerd.'

Vanaf het derde seizoen moeten de clubs gaan meebetalen. Als zij een gelijk bedrag zouden gaan afdragen, zou het gaan om 55 duizend euro per club. De stemming van maandagmiddag was tevens de eerste vuurproef voor de nieuwe directeur Gudde. Het plan werd unaniem aangenomen door de clubs en de Centrale Spelersraad.

In totaal zal de VAR komend seizoen bij 324 wedstrijden worden ingezet. Dit zijn 306 Eredivisie-duels plus de finales van de play-offs om promotie/degradatie, de halve finales en finales play-offs om Europees voetbal en de Johan Cruijff Schaal. De videoscheidsrechter wordt ook ingezet vanaf de kwartfinales in het KNVB-bekertoernooi.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.