Problemen voor Man City: nieuw bewijs van financiële steun Abu Dhabi

Reacties

Door overheidsinstanties goedgekeurde betalingen, het contracteren van minderjarige spelers en verborgen betalingen aan voormalig manager Roberto Mancini. Uit onderzoek van Der Spiegel blijkt dat Manchester City het niet zo nauw nam met de regels en meerdere overtredingen heeft begaan.

Problemen voor Man City: nieuw bewijs van financiële steun Abu Dhabi
© Pro Shots

Het Duitse tijdschrift heeft de hand gelegd op nieuwe Football Leaks-documenten. Daarin komt de overname van Manchester City ruimschoots aan bod. De koploper van de Premier League heeft sinds de overname door Abu Dhabi United Group (ADUG) in 2008 altijd gezegd dat het bedrijf geen banden heeft met de overheid, maar de waarheid lijkt anders te liggen.

In de documenten wordt melding gemaakt dat betalingen van ADUG aan City wel degelijk zijn goedgekeurd door overheidsinstanties van de Verenigde Arabische Emiraten. Onder meer de Executive Affairs Authority (EAA), dat gaat over strategisch advies, blijkt betalingen te hebben gecontroleerd. Ook zou Khaldoon Al Mubarak, voorzitter van City, zich hebben bemoeid met geldstromen van de staat naar de club. De sponsoren zouden bijvoorbeeld niet de volle mep hoeven te betalen, omdat eigenaar Sjeik Mansour flink geld bijlegde.

Schimmig contract Mancini
Daar blijft het niet bij. Manchester City zou Mancini, die The Citizens in 2012 naar de eerste landstitel in 44 jaar leidde, een groot deel van zijn salaris hebben betaald middels een fictief contract. De documenten beschrijven de overeenkomst van City met de Italiaanse bondscoach, die 1,4 miljoen pond zou krijgen met nog eens vier miljoen pond aan variabelen. Op dezelfde dag tekende Mancini ook een schimmig consultancycontract ter waarde van 1,7 miljoen pond bij voetbalclub Al Jazira uit de Verenigde Arabische Emiraten. Dat geld zou via belastingparadijs Mauritius en een Italiaans bedrijf op de bankrekening van Mancini belanden.

Daarnaast zou City Brahim Díaz op minderjarige leeftijd hebben binnengehaald. Dat mag volgens de officiële regelgeving pas vanaf zestienjarige leeftijd, maar huidig AC Milan-speler Díaz zou in 2013 al op veertienjarige leeftijd zijn weggekocht bij Málaga. Via een tussenpersoon zou eigenaar Sjeik Mansour een bedrag van enkele tonnen hebben overgemaakt naar Spanje. Dat kwam via een bedrijf in Barcelona terecht bij Málaga.

CAS stelde City in het gelijk
Opvallend is dat City in 2020 nog een beroepszaak tegen de UEFA won. De Europese voetbalbond wilde de koploper van de Premier League voor twee seizoenen uitsluiten van Europees voetbal, maar moest die beslissing van het CAS terugdraaien. Het internationaal sporttribunaal zei dat er onvoldoende bewijs was dat City de sponsorinkomsten bewust anders had voorgesteld.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.