Zorgen Koeman nemen alsmaar toe: Europese exit dreigt na nieuwe dreun

Everton heeft donderdagavond in de Europa League tegen Lyon zijn zesde nederlaag in de laatste tien wedstrijden geleden. Een late goal van Bertrand Traoré werd de thuisploeg fataal: 1-2.

Na acht wedstrijden zestiende in de competitie en één punt gepakt in de eerste twee Europa League-duels; Everton voldoet dit seizoen allerminst aan de hoge verwachtingen na een zomer waarin 158 miljoen euro in de selectie werd geïnvesteerd. Daarbij moet gezegd worden dat Koeman met Romelu Lukaku zijn belangrijkste speler kwijtraakte aan Manchester United. Het gemis van een scorende spits doet zich dit seizoen enorm voelen.

Koeman hoopte dat probleem donderdagavond te tackelen met Dominic Calvert-Lewin in de punt van de aanval, Kevin Mirallas en Nikola Vlasic op de flanken en onder anderen Davy Klaassen op het middenveld. In de zesde minuut ging het achterin echter al mis. Mason Holgate was te laat met zijn tackle ten opzichte van Marcal en scheidsrechter Bas Nijhuis wees naar de stip. Nabil Fekir faalde niet en zette Lyon, waar Memphis Depay en Kenny Tete in de basis waren begonnen, op voorsprong.

Het was de inleiding van een vermakelijke strijd op Goodison Park, met kansen over en weer. Lyon oogde met name bij counters gevaarlijk en Memphis kreeg diverse mogelijkheden. Tom Davies kopte bij een poging een vrije trap van de Nederlander te blokken op de kruising van het Everton-doel. Memphis stond bovendien na een goede aanval oog in oog met Pickford. De Oranje-international werkte te slap af. Aan de andere kant deed Klaassen dat ook toen hij voor een schot koos in plaats van een pass naar Calvert-Lewin. Doelman Anthony Lopes bracht redding.

De misser was voor Klaassen de zoveelste tegenvaller in zijn eerste maanden bij Everton. De middenvelder werd halverwege al gewisseld door Koeman, ten faveure van Ademola Lookman. Met het inbrengen van de buitenspeler maakte de manager direct zijn aanvallende intenties duidelijk. Na enkele minuten was het al bijna raak via de negentienjarige invaller. Myziano Maolide liet vervolgens na de wedstrijd te beslissen namens Lyon, Everton bleef zo in leven en mocht daar ook Nijhuis dankbaar voor zijn.

De arbiter spaarde Ashley Williams door de Everton-verdediger slechts geel te geven na een situatie waarbij de wedstrijd dreigde te ontsporen. Williams werkte Lopes met een forse duw richting de boarding op het moment dat de Lyon-doelman de bal al enige tijd klem had. Bij het daaropvolgende opstootje deed de Welshman tevergeefs nog een poging een klap uit te delen. Nijhuis kwam met een polderoplossing: geel voor Williams en voor de opgefokte Lyon-aanvaller Bertrand Traoré.

Het moment van het opstootje.

Uitgerekend die twee hadden een hoofdrol in het laatste kwart. Williams kopte in de 69ste minuut namelijk de gelijkmaker binnen op aangeven van de ingevallen Gylfi Sigurdsson. Hét moment om door te drukken leek vervolgens daar voor Everton, maar het ging weer volledig mis voor de thuisploeg. Traoré werkte de bal van dichtbij achter zijn standbeen voorbij Pickford na een snelle uitbraak.

De beslissende goal van ex-Ajacied Bertrand Traoré.

Everton ging met man en macht voor de gelijkmaker, maar zonder succes. Door de nederlaag is overwinteren in de Europa League een behoorlijk moeilijke klus geworden voor de Engelsen. De achterstand op nummer twee Lyon bedraagt vier punten voor de nummer vier in Groep E. Op 2 november wacht de return in Frankrijk, maar allereerst gaat het vizier van Koeman op de Premier League-wedstrijd van komende zondag: Arsenal-thuis.