Pro League nog niet op de schop: geen witte rook bij algemene vergadering
Gaat de competitie in België op de schop? Zes clubs hebben naar de Pro League een brief gestuurd met daarin een voorstel voor hervormingen. Het Europese model vormt daarvoor de basis. Op maandagochtend kwamen alle profclubs bij elkaar voor een vergadering, gestemd werd er niet.

'Er lagen goede voorstellen op tafel, maar we hebben meteen ingezien dat er vandaag geen meerderheid gevonden zou worden', vertelde voorzitter Philippe Bormans van Union Sint-Gillis naamdagmiddag aan Sporza na de bijeenkomst.
Anderlecht, Antwerp FC, Club Brugge, RC Genk, AA Gent én Standard Luik pleiten voor hervorming van de Jupiler Pro League. Zij stuurden alle eerste- en tweedeklassers vrijdag een brief om goedkeuring te vragen voor een nieuwe opzet van het competitieformat, naar Europees model, zoals nu de Champions League, Europa League én Conference League worden afgewerkt.
De initiatiefnemers hebben als doel om minder wedstrijden te spelen en de play-offs met zes clubs te behouden. De puntenhalvering tijdens de nacompetitie gaat wel van tafel. Hoe zou het er dan uit komen te zien?
Zestien clubs worden verdeeld over vier poules van vier teams. Zij spelen niet meer vanzelfsprekend thuis én uit tegen elkaar. Elk team speelt dan tegen zes tegenstanders één keer (uit of thuis dus) en tegen negen opponenten twee keer. De reguliere competitie kent daardoor 24 speeldagen in plaats van 30 speelronden en 10 wedstrijddagen tijdens de nacompetitie. Dat betekent onderaan de streep zes duels minder.
Wat gebeurt er met de ploegen die buiten de top zes vallen? Daar moet nog worden over gediscussieerd. 'De Europese play-offs bevatten te veel wedstrijden zonder substantiële sportieve meerwaarde', menen zij in de brief, die in handen is van diverse Belgische media, waaronder Het Laatste Nieuws. De nacompetitie om promotie/degradatie worden bij de nieuwe opzet afgeschaft, want de zes initiatiefnemers schrijven dat 'de relegation play-offs buitensporige druk leggen op veel clubs'.
Dat idee veegden de clubs bij de vergadering van tafel. 'Een variant kan wel nog, maar de twee voorstellen die op tafel lagen, waren niet sterk genoeg om een meerderheid te halen', zei Union-baas Bormans daarover.
Noodzaak
De zes initiatiefnemers vinden dat hervorming noodzakelijk is. 'We kunnen ons niet veroorloven nog jaren vast te houden aan een format dat keer op keer op weerstand stuit, zowel binnen als buiten de competitie. De vraag is niet óf er iets moet veranderen, maar welke oplossing de toekomst van ons voetbal het best dient.'
De Pro League wil voor het einde van deze maand bekendmaken hoe de Belgische competitie er in de toekomst uit komt te zien. Komt er geen akkoord over dit nieuwe format, dan dreigt volgens de initiatiefnemers 'het tv-rechtenakkoord met DAZN op de helling te komen, wat ons Belgisch voetbal in een ongeziene impasse zou storten'.
Volgens Sporza wil DAZN zo snel mogelijk duidelijkheid. Maar dat de deal met de voetbalzender in gevaar zou zijn, klopt niet. Wat de zes initiatiefnemers impliceren, blijkt volgens de sportzender niet gestoeld op de waarheid.

Tv-gelden
De Union-baas vindt dat de kleinere clubs gecompenseerd moeten worden voor het feit dat clubs minder wedstrijden spelen en daardoor minder tv-inkomsten genereren. 'Er spelen Europese belangen, maar daar zijn ook Europese inkomsten aan verbonden', aldus Bormans. 'Voor kleine clubs is het tv-geld van cruciaal belang en dat mogen we niet uit het oog verliezen. Het gaat over meer dan het financiële, maar het is wel een belangrijk aspect.'
Op donderdag 20 februari komen alle 31 Belgische profclubs weer bij elkaar voor een nieuwe vergadering van de Pro League.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login